Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Odrůda Bjetin Zpět na diskusi

    Bjetin

    24. 7. 2017 10:55 Zakladatel vlákna: Karel Pokorný
    Dobrý den pane inženýre, chtěl jsem Vám poděkovat za krásný Bjetin, který jsem vypěstoval. 

    Ještě jednou díky Váš spokojený zákazník Karel P.
    Bjetin Karlovarsko 2017

    Určení odrůdy

    7. 7. 2017 13:31 Zakladatel vlákna: Matouš Havel
    Dobrý den, dostal jsem od známého tento česnek. Tvrdil, že
    se jedná o odrůdy Bjetin a Vekan ale moc se my to nezdá. Tak mě zajímá, co jsem
    to vlastně dostal? ( Vakan 1. 2. a Bjetin 3. 4. Fotka)
    Vekan?Vekan?BjetinBjetin
    7. 7. 2017 20:03 Jan Kozák
    Tak Vekan na snímcích není, Bjetin by mohl být v obou případech, ale ty pacibulky jsou nějaké veliké.
    7. 7. 2017 20:12 Matouš Havel
    No oni totiž „obě“ odrůdy mají stejný počet stroužků (9), stejné listy, barvu suknic a
    ani podle chuti je nelze odlišit. Jen mě mate tak velký rozdíl
    v květenství a pacibulkách...

    Bjetin

    26. 6. 2017 21:48 Zakladatel vlákna: Josef Stieranka
    Dnes jsme sklízeli Bjetin, mile překvapil, část rovnou putovala na spotřebu
    BjetinočištěnoBjetin
    30. 6. 2017 10:15 Václav Kozák
    Úrodu máte nádhernou. Jsme rádi, že jste s naší odrůdou spokojen.

    Odruda podle nadmořské výšky

    28. 4. 2017 21:40 Zakladatel vlákna: Miloslav Hejkrlík
    Dobrý den pěstuji česnek v nadmořské výšce zhruba mezi 600 a 700  metry nad mořem je to oblast Lanškrounska pod vrchem Lázek 714 metrů nad mořem
     , spíše v sušší kamenité půdě, na políčku které měl už moji předci, misto na česnek každý rok měním, líbi se mi Vaše odruda Havran , ale jak jsem zde vyčetl , asi bych měl použít odrudu, Bjetitn ,Japo II, Benátčan, chtěl jsem se poradit jakou odrůdu bych měl použít. Děkuji za odpověd Hejkrlík
    29. 4. 2017 20:36 Jan Kozák
    Když se Vám líbí Havran, tak si ho dejte, ale doplňte ho některou z Vámi vyjmenovaných odrůd.

    Overenie odrody

    15. 11. 2016 18:21 Zakladatel vlákna: Ján Ševc
    Dobrý deň p. Kozák, chcem Vás poprosiť o konzultáciu. Je toto odroda Bjetin? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Prajem veľa zdaru a pestovateľských úspechov.
    16. 11. 2016 6:45 Jan Kozák
    Ano, určitě je to Bjetin.

    odrůdy česneku

    30. 7. 2016 8:45 Zakladatel vlákna: Irena Hanzlíková
    Dobrý den.Pane inženýre prosím Vás o radu,Babička při čištění česneku promíchala bedýnky.Jak poznám Slavín od Bětínu-jelikož chci vzít od každého 10kg na sadbu.No to jsou ty začátky.....A ještě jeden dotaz pokud si objednám sadbu Havranu ,můžu si ji vyzvednout ve Veselí nad Moravou?Loni jste mi říkal ,že tady máte mezisklad-Děkuji za laskavou odpověd.
    31. 7. 2016 6:05 Jan Kozák
    Rozlišení těchto odrůd není složité. Bjetin má velmi silný stonek, snadno sloupnutelné jemné suknice, cibule se snadno rozdružuje tvoří okolo 7 stroužků. Typickým znakem Slavinu je mimo fialové barvy výrazně protažená stroužková suknice kolem stonku, většinou 9 - 12 protáhlých stroužků, cibule je pevná, hůře se rozdružuje.

    bjetín

    1. 7. 2016 18:22 Zakladatel vlákna: Václav
    Dnešní sklizen bjetínu.Sucho na třebíčsku bylo umorné,ruce od zalevání vytahané,ale s vysledkem jsem spokojen další odrudy lukan,havel,slavín a rusák nechám ještě tak dva týdny

    CESNEK BETJIN

    11. 5. 2016 12:06 Zakladatel vlákna: Josef Dosoudil
    Dobrý den,

    děkuji za všechny rady a nápady , zasílám ten svůj.
    11. 5. 2016 12:09 Josef Dosoudil
    Samozřejmě je to odruda Bjetin

    Jarní sadba

    24. 2. 2016 21:57 Zakladatel vlákna: Martin Tomášek
    Dobrý den, je možné odrůdu Bjetin vysadit i na jaře na těžší půdě? Popřípadě jakou odrůdu byste doporučil? Děkuji za odpověď.
    25. 2. 2016 19:47 Jan Kozák
    Na jaře můžete vysadit každý česnek, který do té doby vydržel. Ozimé odrůdy při jarní výsadbě jsou často schopny dát velmi vysoký výnos, většinou však s horší skladovatelností. Není výjimkou, že zvláště velkostroužkové paličáky při jarní výsadbě nedělí cibuli na stroužky.
    27. 2. 2016 18:24 Martin Tomášek
    Děkuji za odpověď, a kdy doporučujete sázet? Můžu už začátkem března nebo je lepší ještě vyčkat?
    27. 2. 2016 18:56 Jan Kozák
    Nečekejte, čím dřív, tím líp.

    Určení odrůdy.

    12. 9. 2015 10:29 Zakladatel vlákna: Ferdinand
    Dobrý den pane Kozák.
    Na základě tel. hovoru Vám zasílám k posouzení dvojí česnek. Možná, že se jedná o stejnou odrůdu, protože oba druhy mají po 8 stroužkách i když se vyskytuje i více stroužků. Možná i 12.
    Jak na obrázcích uvedeno , jeden česnek je podstatně vetší (ten co je palička s bílou suknicí), ale stroužky mají světlejší barvu a jeden menší, ale je vícebarevný do fialova jak vidno na snímku. Každý česnek byl ale na jiném poli.
    Děkuji za laskavost. alt
    12. 9. 2015 14:28 Jan Kozák
    Velikost cibulí je ovlivněna stanovištěm. Na obou snímcích je Bjetin.

    Bjetin

    5. 9. 2015 20:39 Zakladatel vlákna: Pavlína Řezáčová
    Dobrý den, koupila jsem si od vás Bjetin, ale vůbec nikde jsem se nedočetla, proč vlastně nedráždí žlučníkáře? Koupila jsem si ho právě z tohoto důvodu, teď jsem ho na sobě otestovala a uvidím, jestli přežiju :) V čem je ten česnek jiný, co obsahuje, nebo spíše neobsahuje, že žlučníkářům nevadí? Moc děkuji za odpověď. Pavlína Řezáčová
    6. 9. 2015 7:00 Jan Kozák
    Touto otázkou se zabývají dvě výzkumná pracoviště. Odpovědět ještě nedovedou.

    odruda

    3. 9. 2015 16:22 Zakladatel vlákna: Rázek Jan
    Dobrý den pane Kozák.dostal jsem od kamaráda česnek který je prý od vás,ale nevi co je to za odrůdu.mohl by jste mi prosím říct co to je za odrůdu?Děkuji s pozdravem p.Rázek
    3. 9. 2015 20:59 Alena Mihulková
    Mám ráda hádanky (O:...silný stonek, zbarvení a skladba stroužků ...vypadá jako u nás Bjetin.
    3. 9. 2015 21:08 Jan Kozák
    Je to Bjetin.

    Česnek BJETIN

    20. 2. 2014 10:16 Zakladatel vlákna: Pavel Firla
    Dobrý den pane inženýre,
    na mnoha internetových stránkách se dočtete, že česnek Bjetin je vhodný pro žlučníkáře, ale nikde není uveden důvod pro toto tvrzení. Můžete mi poradit?
    Děkuji.
    20. 2. 2014 20:15 Jan Kozák
    Protože nám toto potvrdilo hodně lidí, dovolujeme si to publikovat.
    20. 2. 2014 22:44 Hana Kopecká
    Pro mě osobně je Bjetin jedna z nejchutějších odrůd, ale například kamaráce které jsem ho doporučila výrazně dráždí žlučník žaludek. Naopak si velmi chválí Anton a Dukát bez obtíží. Je to asi individuální, ale pro mě je Bjetin jeden z favoritů-chut, výnos, růst atd
    21. 2. 2014 7:56 Jan Kozák
    I tady je to potřeba nejprve zkusit. Asi nejsme všichni úplně stejní.

    výnos bjetinu

    4. 8. 2013 13:05 Zakladatel vlákna: Jiří Procházka
    Dobrý den,
    letos mám výnos u Bjetinu v poměru 1:6. Je to pro tuto odrůdu výnos podprůměrný, průměrný? Děkuji za odpověď
    4. 8. 2013 18:12 Jan Kozák
    Výnos je to průměrný, dobrý.

    Letošní úroda česneku

    27. 7. 2013 13:23 Zakladatel vlákna: Jiřina
    Česnek pěstuji již léta pro radost v množství pro rodinu. Letošní rok úroda předčila očekávání. Pěstuji v jihovýchodní části Vysočiny v 500 m n.m., půda těžší. Zde se každoročně daří odrůda Bjetin, která přečkala dobře i holomrazy 2012. Výhodou Bjetinu je ranost a nevýhodou trochu kratší skladovatelnost. Letos je jasným favoritem mezi odrůdami u nás na zahradě Havran. Rostliny byly sytě zelené, vysoké až 140 cm, měřeno od podpučí k vrcholu. Průměr cibulí až 8 cm. Další předností Havranu je delší skladovatelnost. Anton a Lukan se u nás nedaří, cibule nedorůstají uspokojivé velikosti. Na příští rok hodlám sázet hlavně Havran, rostliny k sadbě jdem si označila barevným provázkem již před sklizní. Díky za vynikající odrůdy a vše, co pro pěstování česneku v Čechách děláte. Jiřina

    Bjetin

    29. 6. 2013 10:08 Zakladatel vlákna: Ludek
    Tak jsem letos vytáhnul náhodně vybranou palici z předloni zakoupené sadby a mám radost. Po loňském neúspěchu jsem váhal zda česnek sázet. Palice jsou 2x větší než vloni. Oblast Mikulov.
    29. 6. 2013 21:12 Jan Kozák
    Jen drobnost: palici má česnek nahoře; od toho je označení paličák a nepaličák. Na fotografii máte složenou cibuli.
    30. 6. 2013 1:11 Ludek
    To mi radost nezkazí. Hlavně že je velká a zdravá

    Bjetin na zeleno

    26. 6. 2013 19:51 Zakladatel vlákna: Zdeněk Petrbok
    Tak já dnes "vyndal" několik hlaviček Bjetinu. Mooc dobrý!

    Termín sklizně

    22. 6. 2013 10:35 Zakladatel vlákna: Martin Harasim
    Dobrý den

    Posílám fotky Bjetinu z Opavska - 235mnm.
    Obalové slupky jsou 4, viz foto. Slupka stroužku ještě trochu vodnatá /dužnatá je. Kdy byste, pane Kozáku, sklízel?
    22. 6. 2013 10:38 Martin Harasim
    Cibule jsou překvapivě drobné
    22. 6. 2013 21:17 Jan Kozák
    Pěkně upravený fotografovaný objekt. Sklizeň odhaduji asi za dva týdny.

    spon bjetinu

    21. 6. 2013 10:02 Zakladatel vlákna: Jiří Jokl
    Dobrý den,
    mohl by jste mi prosím upřesnit spon pro odrůdu Bjetin? Také by mě zajímalo jakou další odrůdu by jste mi doporučil pro nadmořskou výšku cca 450 m.n.m. a jílovitější půdu kyselejší půdní reakce(Liberecko)? Je Bjetin pro tyto podmínky vhodný?
    Děkuji
    22. 6. 2013 7:47 Jan Kozák
    Bjetin bývá i ve vyšších nadmořských výškách, než je ta Vaše, spolehlivý. Rovněž Lukan a Vekan. Spon závisí hlavně na výživě. Obecně bych doporučil sázet Bjetin a Lukan na 35 x 12, Vekan na 35 x 8 cm.

    Sklizeň Bjetinu

    19. 6. 2013 22:19 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Jak zralý????jak to poznám??Přikládám fota Bjetinu.Na posledním snímku je uplně vpravo.Jinak si myslím že je vše v pořádku????????Děkuji za odpověď
    19. 6. 2013 22:20 Štěpán
    19. 6. 2013 22:22 Štěpán
    22. 6. 2013 7:27 Jan Kozák
    Jste asi v teplé vinorodé oblasti, ale ani tam letos ještě česnek ke sklizni není. Zralý česnek má obalové suknice cibule (i stroužků) kožovité, ne dužnaté, a má je čtyři. Z fotografií soudím, že ten Váš jich má ještě pět. Jistě už čerstvý česnek používáte v kuchyni. Při tom byste měli poznat, kdy už je vhodný ke sklizni.

    Sklízení Bjetinu

    19. 6. 2013 16:37 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing.Kozáku chci se zaptat,Mám nasaazený Bjetin myslíte že by mohl o víkendu ven??Zdá se že trochu žloutne.Děkuji za odpověď
    19. 6. 2013 18:12 Jan Kozák
    Zralý ještě určitě není.

    Průzkumný vzorek

    17. 6. 2013 15:03 Zakladatel vlákna: Plhal Pavel
    Tak tohle by snad měl být Bjetin. KOupenov Uh.Hradišti .
    17. 6. 2013 15:04 Plhal Pavel
    17. 6. 2013 21:57 Jan Kozák
    Mohlo by to být správně.

    foto

    31. 5. 2013 17:26 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dnes jsem na Bjetinu provedl odhlávkování na fotu.Na další fotce je vytažený Bjetin.Pane ing Kozáku je vše na porostu v pořádku?Děkuji za odpověď
    31. 5. 2013 17:56 Štěpán
    31. 5. 2013 17:59 Štěpán
    31. 5. 2013 18:00 Štěpán
    31. 5. 2013 20:53 Jan Kozák
    Česnek vypadá velmi dobře, můžete oprávněně očekávat výborný výsledek. Vaše fotografie mimo jiné dokumentují, že česnek ještě dole téměř nic nemá. Takže všichni, kteří prodávají čerstvý česnek a tvrdí, že pochází z ČR, jsou podvodníci.
    1. 6. 2013 11:24 Václav Páral
    Dobrý den, přikládám fotku zaručeně českého česneku z Kauflandu v Pelhřimově. V Semicích je asi úplně jiné počasí než ve zbytku republiky že jim tam česnek tak rychle vyrostl. :)
    1. 6. 2013 12:03 Petr Štěpánek
    Zdravím, tak to je přesně jako loni, když jsem tam volal a prosil o název odrůdy - tak mi bylo řečeno, že je to jejich tajná bomba a nelze prozradit. Spolu - přísedící na druhém koncí drátu se tam evidentně bavili a smáli. Jo takovou odrůdu mít, tak mám domácí český česnek po celý rok. A vlastně, když přestanu dumat a budu kupovat, tak ho vlastně mám také po celý rok - hlavně podle cedulek.
    NO HLAVNĚ at ten náš pozdní přežije to mokro a na sklizni přeji jen samou radost. PetrS
    1. 6. 2013 14:50 Jan Kozák
    Tak toto přísluší Státní zemědělské a potravinářské inspekci, kam je vhodné podávat podnět. Ale konečně ani na těchto stránkách nemusí být zveřejňování takovýchto pochybností zbytečné.
    2. 6. 2013 7:20 Hana Kopecká
    Tak tohle mi snad bude stát i za tu cestu do Kauflandu a pak na SZPI. Bramko je poměrně velká firma a takhle šidit...prsí se domácí kvalitou. Pane Kozáku je možné že by jim už např narostly nepůvodní odrůdy, jako španěl, francouz, že už by sklidily na zeleno? Přeci je to dáno spíše klimatem a nevím zda u zahraničních odrůd je možné pěstební cyklus tak o 1 až a 1 1/2 měsíce zkrátit

    Bjetin 2012

    14. 2. 2013 16:50 Zakladatel vlákna: Michal Zvara
    14. 2. 2013 20:12 Jana Kopecká
    Na to se dá napsat jen Pán Bůh zaplať. Krásné cibule, slušný výnos. V porovnání s těmi, co jim porost zničil mráz, tak luxusní. Ať se daří i v letošním roce. Prosím, jen pro upřesnění, v jakém sponu dáváte stroužky od sebe v řádku a záhony. Děkuji
    16. 2. 2013 22:32 Michal Zvara
    Řádky jsem měl od sebe cca 30-35cm (na plečku)
    česnek v řádku byl od sebe cca 10cm ( na motyčku)
    ale na letošek mám sazeno hustěji, tak uvidíme =)
    16. 2. 2013 22:46 Michal Zvara
    Ještě jsem zapomněl napsat tu hloubku sázení, je to 10 cm ručně, kolíkem
    děkuji za hezké reakce

    Bjetin 2012

    14. 2. 2013 16:49 Zakladatel vlákna: Michal Zvara
    Ahoj všem, přidávám pár fotek z minulého roku(2012) šlo o Bjetin na Znojemsku. Sadba cca 18kg, sklizeň 95kg. Nato, že byl celkem suchý rok, byla sklizeň celkem příjemná(ikdyž jsem musel česnek vyrývat =D tak se pokochejte a okomentujte..

    sklizeň

    3. 7. 2012 8:13 Zakladatel vlákna: František Cinek
    Dobrý den
    mám dotaz na odrudu bjetin. Květní stvoly nemám zcela narovnané, ale jsou nahlé na bok(už není stočený). Myslíte, že se můžu pustit do sklízení?
    Děkuji za odpověď
    3. 7. 2012 15:59 Jan Kozák
    Datum by už sklizni Bjetinu odpovídalo. Má-li cibule už jen tři obalové suknice (slupky), tak do toho urychleně jděte. Lépe je sklízet při čtyřech. Já na narovnání stonku nehledím.

    mrazy

    2. 7. 2012 10:23 Zakladatel vlákna: Josef 1
    Dobré dopoledne vážený pane inženýre,
    dotazuji se prosím, která odrůda česneku byla letošními mrazy zasažena nejméně? Budu rád i za předběžnou informaci.
    Děkuji za kladné vyřízení.
    S pozdravem Kadlček
    2. 7. 2012 20:33 Jan Kozák
    Bjetin.

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:07 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost...další foto

    29. 6. 2012 21:05 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda

    Hmotnost cibulí a sklizeň

    29. 6. 2012 21:03 Zakladatel vlákna: Jakub Lauda
    Dobrý večer pane inženýre a všichni návštěvníci těchto stránek, chtěl bych se Vás zeptat, jaká je orientačně hmotnost čerstvě sklizených a následně usušených cibulí česneku BJETIN? Provedl jsem sklizeň asi 10 náhodně vybraných rostlin a hmotnost čerstvých cibulí je cca 40 gramů. Jaká bude cca jejich hmotnost po usušení?? Dále bych Vás chtěl požádat o radu, jestli je, podle přiložených fotografií, česnek už zralý ke sklizni nebo jestli mám ještě nějaký ten den vyčkat? Mockrát Vám děkuji za ochotu a přeji dobrou sklizeň. JL
    1. 7. 2012 14:03 Jan Kozák
    Co se týká změny hmotnosti po vysušení, to nevím. Ale se sklizní bych ještě chvíli počkal (4 - 6 dní?).
    1. 7. 2012 18:15 Jakub Lauda
    Děkuji Vám za reakci. Zeptám se tedy ostatních návštěvníků těchto stránek: Vy, kteří pěstujete odrůdu BJETIN, nevíte zhruba hmotnost cibulí při sklizni resp. po usušení?? Děkuji za případnou odpověď
    2. 7. 2012 10:59 Hana Kopecká
    Mě osobně Bjetin chutná asi nejvíc, jestli budu stíhat a dovleču na chalupu digitální váhu zkusím pár cibulí označit a zvážit hned po sklizni a po usušení. Nikdy mě nenapadlo to takto pečlivě zkoumat, obvykle sem byla ráda že jsem stíhala čistit a sušit a hlavně že jsem sklidila.

    Dopnění článku o jednotlivé odrůdy

    26. 4. 2012 21:45 Zakladatel vlákna: Hana Kopecká
    Dobrý večer pane Kozáku, zminoval jste že doplníte článek o "zmrzlém" česneku o přehledem jak mráz ovlivnil jednotlivé odrůdy, je možné prosím informace do článku přidat? Rozmýšlím se na základě svých zkušeností jaké odrůdy v květnu objednat a vaše shrnutí by mi velmi pomohlo. Vím že je to záležitos individuální, například mě Bjetin na vlhčím pozemku s těžší půdou, 340 nm přezimoval skvěle a jiní pěstilé hlásili velké ztráty. Nicméně nějaké obecné shrnutí by nám jistě pomohlo. Velice děkuji
    28. 4. 2012 21:25 Jan Kozák
    Bjetin skutečně vychází letos nejlépe. Máme sice zpracované nějaké popřadí odrůd, ale nejde o vědecky podloženou informaci, proto s ohledem na konkurenční firmy ho nezveřejníme. Ale dám Vám vodítko. Bude to nabídka sadby od producentů. Pro Vaši informaci jsme pouze tři. Kromě nás ještě TAGRO Červený Dvůr (odrůdy Tantal a Tristan) a MORAVOSEED Mikulov (Dukát, Unikát a jarní Lumír). Některé odrůdy budou na trhu určitě chybět.

    Nejlepší je Vekan a Bjetin

    10. 4. 2012 23:15 Zakladatel vlákna: Šimon Eichinger
    Od p.Kozáka se mi nejlépe roste odrůda VEKAN,BJETIN.Nejslabší odrůdou je zatím DŽAMBUL.Odrůda za kterou je stroj je francouzký česnek Thermidrome (vzal jsem ho na zkoušku a z nedostatku sadby).Lokalita je Táborsko,sázeno koncem listopadu,mráz až -25 stupňů,sněhová pokrývka na česneku byla.Přikládám fotku s popisem odrůd.
    Eichiger.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne