Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Skladování česneku Zpět na diskusi

    Choroba česneku

    6. 2. 2017 9:45 Zakladatel vlákna: Ladislav Horin
    Dobrý den, stalo se mi při skladování česneku na suchém větraném místě, že se mi takhle zkazil. Nevíte čím to mohlo být způsobeno.
    Jedná se o nějakou chorobu? Děkuji.
    7. 2. 2017 14:41 Jan Kozák
    Není to choroba, ale škůdce. Česnek je napaden mikroskopickým roztočem vlnovníkem česnekovým.

    přemrzlý česnek

    11. 1. 2017 8:24 Zakladatel vlákna: Jana
    Dobrý den, česnek pověšený na půdě mi bohužel zmrznul. Můžu ho ještě nějak zachránit? Děkuji
    12. 1. 2017 10:09 Jan Kozák
    Po rozmrznutí je česnek znehodnocen. Možná by tu bylo řešení. Někteří lidé skladují oloupané stroužky v mrazničce a podle potřeby je odebírají a ihned spotřebovávají. Možná by bylo řešením venku zmrzlé cibule uskladnit v mrazničce (ale nemohly by mezi tím rozmrznout).
    21. 1. 2017 11:36 Antonín Tesař
    Já na chalupě skladuji česnek paličák ve zděné nevytápěné kolně, zavěšený ve svazcích. V Brně jej uchovávám v palicích uložených na suchém místě, bez přístupu přímého slunce v plátěném pytlíku zavěšený na otevřeném balkoně. Pokud jej po zmrznutí nechám přirozeně (bez zahřívání a přemísťování) rozmrznout, tak se mu nic nestane a používám jej až do jara resp. do další sklizně. V kolně jsou teploty cca o 5°C vyšší než venku -letos tedy cca -10°C a na balkoně až -15°C. Podstatou tedy asi bude pomalé, přirozené rozmrzání. Možná by bylo dobrá si to na malém vzorku česku vyzkoušet.
    Ke skladování česneku jsem také vyslechl radu, že je možné jej skladovat jako kytice ve váze s dlouhými stonky a palicemi nahoře. Takto jej údajně lze skladovat přes celou zimu teple v kuchyni až do nové sklizně.

    Zbytek sadby

    3. 1. 2017 21:10 Zakladatel vlákna: Aleš Havrda
    Dobrý den,
    Je naděje , že namořená sadba vydrží na příští rok?
    Pokud , je jak mám postupovat?
    Moc děkuji za odpověď :-)
    4. 1. 2017 9:44 Jan Kozák
    Určitě nenechávejte sázení na podzim. Jakmile to počasí dovolí, snažte se nasázet. Do té doby nechejte namořenou sadbu v chladnu a hlavně v suchu.
    4. 1. 2017 16:06 Aleš Havrda
    Chápu to dobře, že buď vysázím ještě do jara, a nebo mi zbylá sadba bude na podzim k ničemu?.
    6. 1. 2017 7:44 Jan Kozák
    Ano, chápete to dobře. Možná by do podzimu vydržela namořená sadba Benátčanu a Japo II, ale i těm by bylo lépe v zemi.

    30. 11. 2016 21:14 Zakladatel vlákna: Aleš Vrbka
    Hezký večer pane inženýre,

    chci se zeptat - nepodařilo se mi vysázet veškerý,v Sulce namořený česnek.Dnes přimrzlo a už do země nejde,no a předpověď na další dny není zrovna dobrá? Jak dlouho takto namořený česnek vydrží?

    Předem děkuji za odpověď...s pozdravem...Vrbka Aleš
    1. 12. 2016 22:20 Jiří Snášel
    Sulkou jste mořil již někdy v září, nechal usušit, taková sadba vydrží v suchu až do jara. Přesto si myslím, že kolem vánoc se oteplí a sázet se bude moci.
    J.S.
    3. 12. 2016 0:46 Václav Kozák
    Vážený pane Vrbko,
    není možné přesně říci, jak dlouho můžete ještě česnek před výsadbou skladovat. Záleží na tom, v jakém fyziologickém stavu v době moření byl. Na rozdíl od česneku mořeného v září (jak uvádí pan Snášel - tento postup moření také doporučujeme) už má v současné době česnek odbouranou dormanci. Zatímco při moření v září rostlina na vodu nereaguje, v současné době se stroužek probudí a začně rychle vytlačovat kořínky. Doporučil bych jej vysadit co nejdříve, do výsadby jej skladujte ve slabé vrstvě a na chladném větraném místě, aby se nastartované fyziologické pochody ve stroužku zpomalily.

    mráz

    13. 11. 2016 10:00 Zakladatel vlákna: Martin Bříza
    Dobrý den pane Kozáku. Zapomněl jsem česnek určený na sadbu, tedy vybrané palice, svázané, pod střechou ve stodole. Dnes ráno bylo mínus 7 stupňů celsia. Mohu tento česnek použít k výsadbě, nebo je takový česnek nepoužitelný? Děkuji za odpověď.
    14. 11. 2016 8:33 Jan Kozák
    Tento mráz česnek a ani jeho sadbovou kvalitu nepoškodí. Můžete ho klidně nasázet.

    27. 10. 2016 11:39 Zakladatel vlákna: František
    Dobrý den pane ing.Kozáku, můžete mi prosím poradit co způsobuje narušení česneku ? Našel jsem na stroučkách i housenky. Tak přemýšlím zda to bylo způsobeno houbou a poté škůdcem. Popř může jít takovýto česnek do sadby ? Jaké je řešení ochrany ?
    27. 10. 2016 18:17 František
    Příspěvek byl smazán, protože porušoval pravidla diskuse.
    27. 10. 2016 22:17 Jan Kozák
    Hosenka je larvou molíka česnekového. Může Vám udělat "paseku" v uskladněném česneku. U sadby asi takový problém nebude. Soudím, že při tříhodinovém moření v Sulce se housenky utopí. Co všechno způsobilo skvrny na stroužcích z těchto snímků neurčím. Kdybyste nám mohl poslat několik napadených cibulí, rádi bychom si housenky vyfotili, pak je nechali zakuklit, abychom mohli vyfotit i motýlka. Přitom bychom se samozřejmě podívali i na ty skvrny.

    skladovatelnost česneku

    23. 9. 2016 12:46 Zakladatel vlákna: Antonín Tesař
    Dobrý den.
    Dovoluji si požádat o informace o konkrétní skladovatelnosti následujících odrůd: Anin, Anton, Bjetin, Blanin II, Džambul, Havel, Lukan, Záhorský II. Popis česneků bez údaje o skladovatelnosti nebo nekonkrétní údaj o skladovatelnost:"dobrá, vysoká, velmi vysoká ..." se mi jeví jako nedostatečný. Jsem si vědom, že při nedodržení standardních podmínek skladování může tato doba kolísat.
    23. 9. 2016 21:21 Václav Kozák
    Dobrý den, bohužel ke skladovatelnosti není možné uvádět konkrétnější údaje, protože skladovatelnost se mění nejen způsobem skladování, ale i výživou a průběhem počasí v daném vegetačním období. Skladovatelnost pak může významně kolísat (např. odrůda Bjetin může jednomu pěstiteli při skladování na stejném místě jednu sezónu vydržet do dubna, druhý rok do července).

    15. 9. 2016 7:24 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobré ráno, ještě se chci zeptat co když budu skladovat nerozdruzeny česnek v chladaku cca 5-7stupnu?
    17. 9. 2016 19:52 Jan Kozák
    Špatné řešení, toto určitě nedělejte.

    14. 9. 2016 19:48 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý večer,

    Pane ing. Kozáku, včera mě přišla vaše sadba, na první pohled pěkná, nevím jestli se tam něco špatného najde, ale já jsem spokojen, až na to krácení Havranu, ale to je život co se dá dělat. Chci se hlavně zeptat a vím že už to tu bylo řečeno ale přece. Nemohu vaši sadbu nechat celou a nerozdružovat? Bude v suchu, venku ve stodole kde nezaprší a když se pootvírá i větrno. Dělám to několik let a neměl jsem problém, takže mě zaráží proč rozdružovat ihned? Bojím se třeba při horším oschnutí plísně a tak. Vím jaký razíte názor ale...

    Děkuji za odpověď
    14. 9. 2016 19:58 Jiří
    Zdravím. ..,jak píše p.ing Kozák podle toho bych se držel. Moreni v září je základ,sadba bude probíhat listopad prosinec,jestli chcete riskovat tak nemorte. Myslím že v tuhle dobu ideální namorit, však to vidíte všude přemnožení hmyz. Moření je základ.Pěstu zdar. .
    14. 9. 2016 22:10 Štěpán
    A názor pana ing. Kozáka?
    17. 9. 2016 19:50 Jan Kozák
    Moření v Sulce je spolehlivé proto roztoči vlnovníku česnekovému. Loni byl přímo kalamitním škůdcem. Kdo mořil v srpnu nebo září, vyhrál. Letos je situace podstatně lepší, přesto toto nebezpečí nepodceňovat.

    Příprava sadby

    31. 8. 2016 10:15 Zakladatel vlákna: Erika Doležalová
    Dobrý den pane inženýre,
    dnes by mi měla dorazit Vaše sadba objednaná u Vaší dcery a chtěla bych se zeptat, jak nejlépe česnek uchovat do doby výsadby. Po rozdružení a namoření v Sulce ho nechám uschnout a jak a kde ho dále skladovat? Je lepší nechat ho "volně", tj. např. v proutěném košíku nebo je lepší dát do uzavřené nádoby bez přístupu vzduchu? Jaká by měla být optimální teplota? Může být např. sklep s teplotou do 10ti stupňů nebo je lepší např. chodba (+- 20°C)? Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.
    31. 8. 2016 22:37 Jan Kozák
    Česnek potřebuje sucho a luft - česky řečeno. Tedy ten košík by byl dobrý. A přírodní teplotu, určitě nechladit.
    4. 9. 2016 12:34 Erika Doležalová
    Dobrý den, moc děkuji za informaci. S Vaším česnekem jsem velmi spokojená, dva roky jsme pěstovali odrůdu Slavin, chuťově vynikající, ale velikostně dost nevyrovnané (a spíš malé), takže naše půda mu zjevně nesvědčí, takže letos budu zkoušet Havran a Bjetin, tak uvidíme :-) Pěkný den a ať se Vám daří.

    čerň na stoncích

    24. 8. 2016 22:47 Zakladatel vlákna: Petra Danihelová
    Dobrý den, ve fotogalerii pana Kozáka je mezi poškozenými česneky zobrazená čerň. Chci se zeptat, co ji způsobuje, jak jí předejít, zda má vliv na skladovatelnost palic, popř. použití jako další sadby? Občas se nám na stoncích objeví, zvláště u Bjetinu. Děkuji, Petra Danihelová
    26. 8. 2016 22:11 Jan Kozák
    Původcem černě neboli sazovitosti česneku je houba Embellisia allii, která je saprofytická, to znamená, že žije na odumřelých pletivech. Pokud ji na konci vegetace objevíte, je třeba po sklizni česnek rychle vysušit, po vysušení se jedna dvě suknice sloupnou a žádný problém není. Skladovatelnost se nijak nesnižuje, sadbová kvalita rovněž ne. Chemická ochrana se nepoužívá.

    Sklerociová hniloba česneku

    24. 7. 2016 11:26 Zakladatel vlákna: David M.
    Dobrý den,
    letošní česnek jsem měl pravděpodobně napaden sklerociovou hnilobou (viz foto - bohužel týden po sklizni, takže to není tak dobře znatelné). Je mi jasné, že znovu sázet česnek nelze. DÁ SE ČESNEK NAPADENÝ SKLEROCIOVOU HNILOBOU KONZUMOVAT? Podotýkám, že na pohled je napadený jen na povrchu, ale vím, že plísně obecně "pronikají dovnitř" napadené plodiny, aniž by to bylo viditelné. JAKÁ JE PŘÍPADNĚ SKLADOVATELNOST TAKTO NAPADENÉHO ČESNEKU?

    Děkuji David
    24. 7. 2016 20:20 Jan Kozák
    Pokud byste mi někdy brzy ráno nebo večer zavolal, měl bych nějaké doplňující otázky, abychom se ubezpečili o správném určení choroby.
    Při napadení česneku bílou sklerociovou hnilobou (bývá to zjevné na přelomu května a června) je třeba všechny rostliny s příznaky napadení vytrhat a zlikvidovat, ale ne paří do kompostu ani do biologického odpadu v obci. Okolní rostliny do vzdálenosti aspoň 60 cm rovněž sklidit, očistit od vnějších suknic (ponechat jen jednu) a rychle usušit a bez problémů konzumovat. Většinou to stačí, takže ostatní rostliny vydrží do normálního termínu sklizně. Ale i ty je vhodné hned po sklizni očistit na jednu suknici, usušit a dále uchovávat v suchu. Tyto cibule jsou bez problémů konzumu schopné, běžně skladovatelné. Skladujte v suchu.

    Míra B:

    10. 7. 2016 16:33 Zakladatel vlákna: Miroslav Baxa
    Dobrý den, odrůda Karel IV ,mořeno SÍRA SK a ROVRAL před výsadbou, rostlina ,jak listy tak kořeny vypadají zdravě nicméně palice a krček na dotek měkčí a cibule bez stroužku ale naopak narostlá jako celek. Poraďte o co se jedná,děkuji
    Míra
    11. 7. 2016 21:20 Jan Kozák
    Je to fyziologická porucha, která se častěji vyskytuje u velkostroužkových česneků (např. Karel IV), zvláště při jejich jarní výsadbě. Stává se to i u podzimní výsadby při mírnějších zimách. Tyto jednostroužkové cibule mají výrazně sníženou skladovatelnost, znamená to tedy zabít prase už v listopadu.

    Dotaz

    22. 6. 2016 11:46 Zakladatel vlákna: Bronislava Kachyňová
    Dobrý den, prosím Vás jak mám uskladnit česnek do výsadby?
    Děkuji
    29. 6. 2016 6:38 Jan Kozák
    Nějak mi tento dotaz uniknul, měl bych se polepšit. Česneková sadba se skladuje v dobře větraném zastíněném místě v přirozené venkovní teplotě. Protože tato teplota vyhovuje i vlnovníku česnekovému, doporučujeme mořit v Sulce už v září, případně v srpnu.

    vlnovník česnekový

    19. 5. 2016 17:19 Zakladatel vlákna: josef_václavek
    Dobrý den pane inženýre,
    v loňském roce, pokud jsem dobře identifikoval původce ( zejména dle obrázků a odpovědí ve vaší diskusi), mě silně postihl výskyt vlnovníka a tím pádem velký odpad sklizně
    protože se svého času o tomto problému na vašich stránkách psalo mám dotaz, zda existuje nějaký nový způsob, jak ochránit česnek před napadením vlnovníkem
    sulkou samozřejmě mořím a česnek mám zatím pět let vždy na novém stanovišti i když poblíž předchozího
    děkuji za váš názor a přeju hodně úspěchů a velkou kupici
    zdraví

    josef
    19. 5. 2016 20:35 Jan Kozák
    Vlnovník je asi celosvětově nevyřešený problém. Velkopěstitelé, kteří mají k dispozici klimatizovaný sklad, ihned po vysušení česnek zchladí na -2 stupně (a 60 % relativní vzdušné vlhkosti) a tím problém nemají. Takové sklady u nás až na dvě výjimky nemáme. Proto česnek, který se po Novém roce prodával v obchodních řetězcích s českou vlaječkou a byl krásně pevný, byl vypěstován jižně od Pyrenejí. A v Číně přidají nějakou chemii.
    Ale to jsem moc neporadil. Moření v Sulce by se nemělo zanedbávat, česnek nesázet po česneku ani jiných cibulnatých rostlinách aspoň čtyři roky. Týká se to i květin. Vždyť vědecký název Aceria tulipae naznačuje, že se nejprve vyskytoval na tulipánech.
    Problémy vznikají až při uskladnění. Nemám to vědecky ani seriózně pokusem doloženo, ale určitě stojí za zkoušku uskladnění česneku v lučním senu. A čím víc druhů rostlin v senu bude, tím lépe. Navíc seno brání přístupu přílišné vlhkosti těch podzimních mlhavých dnech a také snižuje teplotní výkyvy. Seno nemá každý. Může ještě zkusit prosypat česnekové cibule nějakou aromatickou bylinou (máta, mateřídouška). Ja, a prase zabít před Vánocemi, kdy je česnek ještě dobrý.
    < Novější34567Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne