Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Spálení česneku Zpět na diskusi

    Choroba

    21. 7. 16:49 Zakladatel vlákna: Hana Bečvářová
    Dobrý den pane inženýre. Prosím o radu. Na česneku jsem během sušení objevila některé stroužky s vadou viz foto. Cibule s takovými stroužky jsou oproti ostatním cibulím i vlhčí. Prosím o radu, čím je problém zapříčiněn. Děkuji a přeji hezký den. HB
    stroužky
    21. 7. 17:50 Mácha Zdeněk
    Dobrý den. Odborník nejsem, ale vypadá to, že byl česnek vystaven větší teplotě, než je třeba při jeho sušení. Mám za to, že zde v diskusi psal pan ing. Kozák, že by teplota neměla překročit 40 stupn´ů, jinak se uvaří. Já mám na půdě teploměr a v horkém počasí teplota tuto hranici nepřekročí.
    21. 7. 19:51 Jan Kozák
    Pan Mácha je asi blízko pravdě. Nevypadá to na uvaření, ale na sluneční úžeh. Nesvítilo Vám při sušení na česnek slunce?
    21. 7. 20:15 Hana Bečvářová
    Děkuji za rychlou odpověď. Slunce na česnek svítilo asi jen 2 hodiny, než jsem ho z políčka donesla na půdu, kde ho suším. Na stejném místě suším česnek každoročně a nikdy se mi nic podobného nestalo. Teď jsem nějaký zkoušela rozdružit a přijde mi jak zapařený, některý i trochu zapáchá. Ale převážně ty největší cibule. Co radíte? Nejlepší asi bude ho všechen pro jistotu rozdružit a ten zdravý co nejdříve spotřebovat, že?
    23. 7. 14:17 Jan Kozák
    Ty dvě hodny by měl česnek vydržet, třebaže podle 30 let starých údajů z Kalifornie dochází k nevratným změnám už po 20 minutách. Podle Vašeho dalšího popisu to na uvaření vypadá - možná něco začalo sluníčko a zbytek se dokončilo v teple na půdě. Vámi navrhované řešení bude asi to nejlepší.
    23. 7. 21:56 Hana Bečvářová
    No, to jsem tomu dala teda...mockrát Vám děkuji za rady. Přeji mnoho úspěchů. HB

    Choroba?

    29. 6. 11:34 Zakladatel vlákna: Daniela Kusáková
    Dobrý den, letos se nám poprvé stalo, že 1/3 palic česneku "zezelenala" viz foto. I stroužky jsou nepoužitelné, jsou takové skelné.  Co se stalo? Děkuji za odpověď
    zelený česnek
    29. 6. 17:35 Jan Kozák
    Sice to nedržím v ruce, ale podle popisu se česnek asi uvařil (nebo upekl?).
    29. 6. 18:54 Daniela Kusáková
    Děkuji moc za odpověď. Do dalších let, dá se tomu nějak předcházet? Když budou tropické teploty něčím zakrýt, dá se něco dělat?
    30. 6. 14:18 Jan Kozák
    Zatím nemám informace, že by tento problém mělo víc pěstitelů. U Vás musel být k tomuto nějaký důvod, ale ten neznám.
    Pokud se s tím ještě někde setkám, tak se k tomuto dotazu ještě vrátím.
    1. 7. 18:29 Pavel Dohnal
    Paní Danielo. Jen otázka. Takto česnek vypadal po vytažení ze země nebo až po hodině a více sušení nebo odležení na slunci? Přesně takhle totiž vypadal kdysi můj vzorek, který mi nešťastná mama "uvařila" na balkoně na přímém slunci! 
    2. 7. 7:10 Daniela Kusáková
    Už ze země se vytahoval zelený. Byl na místech, kde slunce svítilo nepřetržitě. Místa kde byl stín alespoň chvíli např. z větve stromu, tak je česnek v pořádku. A to bude asi i ta prevence, aby na něj nesvítilo pořád....
    7. 7. 5:22 Roman Jurek
    Podle mě stačí trochu zamulčovat na jemno posekanou trávou třeba od strunovky, tak 3-4cm a nic se neupeče. 

    Usychání listů

    12. 5. 18:33 Zakladatel vlákna: Pavel Stránský
    Dobrý den pane Kozáku. Během posledního týdne mi na všech rostlinách začali takto usychat konce listů. Nevíte co to může způsobovat? 
    ČesnekČesnek
    14. 5. 6:52 Jan Kozák
    Na kořenech žádná chyba není, ale listy vypadají jako popálené, ale důvod nepoznám. Herbicid, hnojivo,...? Nestříkali vedle DAM?
    14. 5. 7:58 Pavel Stránský
    Já jsem provedl postřik silnějším roztokem močoviny, protože jsem musel přes den tak jsem chtěl aby to mělo nějaký účinek. 
    Myslite, že to bude mít vliv na výnos?
    14. 5. 17:14 Jan Kozák
    Tož to je ono.
    14. 5. 21:18 Pavel Stránský
    No a má to tedy vliv na celkový výnos, případně mám ještě postříkat standardně 5% roztokem? Nebo už raděj nechat tak?
    Děkuji
    15. 5. 20:11 Jan Kozák
    Ztráta listové plochy není příliš veliká, takže vliv na výnos bude mizivý. Za týden to ještě stříkněte pětiprocentním roztokem, ale večer. No a pak ještě klidně jednou.
    18. 5. 8:21 Štefan Mišurák
    Dusík v močovine podporuje rýchlejší rozklad organickej hmoty (odumretej). Tiež mi takto zaschli uz predtým žlté končeky listov po postreku močovinou a to som striekal po západe slnka a aj koncentráciu som dodržal. Myslím že cesnak si to nahradí v pohode z nových listov ktoré budú krajšie vďaka dusíku z močoviny
    19. 5. 7:24 Jan Kozák
    Ta Vaše zkušenost se poněkud vymyká "zvyklostem". Je to poprvé, kdy se dozvídám, že někdo roztokem močoviny při dodržení metodiky popálil listy česneku.
    19. 5. 8:36 Štefan Mišurák
    Ja by som to skôr zhodnotil tak že ta žltá plocha na listoch začala odumierať rýchlejšie vplyvom dusíka než ako popálenie. Zdravým listom sa nič nestalo tie nie sú poškodené ani popálené. Ospravedlňujem sa asi som to zle sformuloval prvýkrát 

    Plesnivý česnek

    11. 8. 2013 12:57 Zakladatel vlákna: Marek Hurych
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali byste mi neporadil. Pěstujeme česnek už 20 let a zatím bez sebemenších problémů, až letos. Nikdy jsme ho nehnojili, ani nestříkali proti žádným škůdcům. Při sklizni vypadal krásně zdravě a po měsíci sušení, kdy jsme ho chtěli začít prodávat, jak kdyby nějaký měl plíseň. Nejhorší je že půlka česneku je (asi plesnivá) a půlka ne, takže se chci zeptat zdali je nutné je rozdělit, nebo už to nemá cenu. Zasílám i fotografie. Děkuji Hurych
    11. 8. 2013 20:30 Jan Kozák
    Cenu to má, zdravé stroužky stojí za to oddělit. Příčina by mohla být v mechanickém poškození při sklizni (otloukání cibulí o sebe, dobývání z příliš tvrdé půdy) nebo úžeh (delší vystavení cibulí přímému slunci).

    Sklovitost stroužků

    29. 7. 2013 9:38 Zakladatel vlákna: Martina Raiserová
    Dobrý den, pane inženýre Kozáku,
    v letošním roce jsme sklidili krásný, zdravý česnek. Po sklizni jsme ho nechali v uzavřené zahradní boudě, kde byla vysoká teplota. Po týdnu byla většina stroužků úplně sklovitá, bez vůně a nedá se jíst. Víme, že jsme udělali velkou chybu při sušení. Ptali jsme se zkušených sousedů pěstitelů a nikdo neví. Prosím, nevíte o co se jedná? Je to nějaká nemoc? Děkuji. S úctou M. Raiserová
    29. 7. 2013 10:17 Jan Kozák ml.

    dotaz

    3. 8. 2011 17:46 Zakladatel vlákna: Kubínek R.
    Dobrý den,po sklizni česneku jsem tento dal
    sušit.Při kontrole jsem objevil na palici několik napadených struků.Široká strana struku je místy propadlá ke středu.Po rozkrojení má sklovitou barvu,případně jem-
    ně nahnědlou a spíše i lepkavou.Nevím o 
    jakou chorobu jde.Za 30let ji nepamatuji.
    Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
    R.Kubínek
    3. 8. 2011 20:55 Jan Kozák
    Nejde o chorobu, česnek jste prostě upekl. Buď při sklizni zůstal dlouho na slunci nebo při sušení na něho svítilo slunce. Pokud by bylo sušeno ve stínu při vysoké teplotě (např. u střešního hřebene), byly by znehodnoceny všechny stroužky.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne