Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Sušení česneku

    Sušení česneku je velmi podstatný úkon, neboť při špatně zvoleném způsobu sušení česneku může dojít i k celkovému znehodnocení celoroční práce. V první řadě je potřeba zvolit vhodné prostory. Česnek by měl být sušen na zastíněném místě s dostatečným prouděním vzduchu. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v Česku není možné česnek sušit přímo na poli, jak se to běžně provádí v některých zahraničních státech. Jednak je nutné česnek mít zastřešený kvůli dešti, ale i v suchém období u nás na poli česnek není možné sušit, neboť kvůli ostrému slunci v letních měsících by velmi brzy došlo k úžehu cibulí. To není zcela výjimečný jev, stává se to dokonce i při sklizni, kdy při slunných dnech je česnek na poli ponechán i na jen na dobu několika hodin. Proto je nutné za takových podmínek okamžitě česnek z pole odvážet nebo jej alespoň zastínit.

    Sklad, v kterém chceme česnek sušit, by měl mít dostatek prostoru, aby v něm mohl dobře proudit vzduch. Jestliže vzduch v prostoru neproudí přirozeně z důvodu nedostatku větracích otvorů, je nutné pohyb vzduchu podpořit pomocí ventilátorů. Zahrádkáři běžně suší česnek na půdách domů nebo v zastřešených kůlnách. Ve velkovýrobě se často využívají staré kravíny nebo dřevěné sklady.

    Česnek je nejvhodnější sušit s natí, nebo alespoň s její podstatnou částí, neboť se ještě během sušení mohou z nati do cibule přemisťovat potřebné látky. V takovém případě se obvykle česnek zavěšuje ve svazcích do prostoru. Svazky by neměly být příliš velké, aby se i do jejich středu mohl dostat vzduch.

    Sušit lze i bez nati, která se pak odřezává bezprostředně po sklizni. Nať může odřezávat i přímo sklízecí stroj. Česnek bez nati je možné sušit rozložený v tenké vrstvě na dřevěné či hliněné podlaze půd, nebo na roštech nad sebou, což nejvíce šetří prostor.

    Je nutné dávat pozor, aby česnek nebyl sušen těsně pod střešním hřebenem nebo v prostorech, kde mohou vznikat velmi vysoké teploty a česnek by se mohl uvařit. Česnek takto poškozený vysokými teplotami se pozná podle skelnatých stroužků, na které se sekundárně dostávají saprofytické plísně, jako jen např. Penicillium.

    Zavěšený česnek

    Zavěšený česnek

    Pro sušení je důležité dobré proudění vzduchu.

    Sušení na zemi

    Sušení na zemi

    Česnek lze úspěšně sušit i na zemi.

    V bednách

    V bednách

    Při sušení ve větší vrstvě je nutné občasné přesypání.

    Sušení s v jedné vrstvě

    Sušení s v jedné vrstvě

    Pokud je česnek při sušení pouze v jedné vrstvě, není přesypávání potřebné.

    Sušení ve svazcích

    Sušení ve svazcích

    Česnek sušený s natí lze zavěsit a usnadnit tak proudění vzduchu.

    S natí

    S natí

    Cibule s natí lze sušit i položené.

    Sušení

    Sušení

    Dostatek prostoru na sušení je jedním z limitujících faktorů při pěstování česneku.

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne