Diskuze

Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.

• Choroby

Zakladatel vlákna: Jakub Muroň | 10.04.2025

Dobrý den pane Kozáku. Chtěl bych se zeptat co by mohlo být tomuto česneku, jedna se o odrůdu Lukan, má světlejší barvu oproti ostatním odrůdám, takovou trochu do žluta, v jednom co jsem vydloubl byl dratoven, ale nevěřím že by byl ve všech? Česnek byl dvakrát postříkán karate zeon, přihnojen yaramila Complex 1kg/ar, ledkem vápenatým 1kg/ar a byl dvakrát povláčen prutovymi bránami. Na fotce pole první tři pruhy zleva Lukan, čtvrtý je Bjetin.
    Děkuji za odpověď Muroň.

• Jan Kozák

Na drátovce to svádět nebudeme. V první chvíli jsem si myslel na Fusarium. Ale kořeny vypadají dobře. Tak že by botritída? Nevím. Určitě nic nezkazíte, když špatné rostliny z porostu odstraníte. Intenzita, nebo spíš odstín, zelené barvy není u všech odrůd stejná; že je Lukan světlejší než Bjetin, je normální.

14.04.2025
      • Jakub Muroň

Děkuji za odpověď, a ještě bych měl dotaz ohledně hnojení, bavil jsem se s jedním agronomem o hnojení močovinou postřikem, a ten mi říkal že by to střídal s cereritem, že by se měl taky dát rozpustit a dostal bych do rostliny více prvků nejen dusík a tím by se zvýšila skladovatelnost. Tak by mě zajímal váš názor na toto?
        Děkuji Muroň

15.04.2025
        • Jan Kozák

Příjem živin přes list je spolehlivý, proto i doplnění výživy dusíkem o další prvky může mít kladný vliv. Ale Cerererit bych úplně nedoporučoval, existují i hnojiva určená pro mimokořenovou (tedy listovou) výživu. A v tom případě se řiďte nabídkou ve Vašem obchodě.

16.04.2025
Zobrazit další témata