Vážený pane inženýre,
mohu Vás poprosit o názor na stav česneku, odrůdy bjetín? Teď jsem ve fázi, kdy po přihnojení močovinou a dvou vydatných deštích, během dvou dnů mi rapidně narostly květní stvoly, které jsem včera a dnes zlikvidoval. Při hlávkování mě zarazily žluté listy u odrůdy Bjetín. Narozdíl od jiných odrůd mají žlutou celou plochu listu, ne jen špičky. Je to pouze projev nedostatku dusíku, nebo se jedná o chorobu/škůdce?
Děkuji JM
Anna Drymlová
Dobrý den,já jsem dnes všechen Bjetin musela vytrhat,rostliny žluté a masivně napadeny plísní..zajímavé,že jen Bjetin a částečně Janko
03.06.2025
Jan MAREK
Dobrý den, nemyslíte rzivost? Pokud je mi dobře známo, tak česnek plísně nemá. Pořád doufám že je to jen nedostatek dusíku, neboť do tohoto týdne panovalo dlouhodobé sucho. Jenom mě zaráží velikost cibule, řekl bych že raný česnek má menší cibule než pozdní česnek.
03.06.2025
Jan Kozák
Pro paní Drymlovou.
Váš problém nemůže být v plísni, protože žádná plíseň česnek nenapadá. Chtělo by to nějakou fotku.
04.06.2025
Olga Hlávková
Paní myslí asi "plíseň" na kořenech - fusarium, sklerociová hniloba?
05.06.2025
Anna Drymlová
Ano,přesně tak..Podle fotek výše,ale jde o sklerociovou hnilobu..:( Bjetin je celý pryč,a bojím se,že se rozšíří na ostatní odrůdy..
10.06.2025
Jan Kozák
Jde o manifestační projev virózy. S tím nic nenaděláte, rostliny určitě nelikvidujte, normálně dozrají.
Potenciál velikosti cibule je odrůdovou záležitostí bez ohledu na její ranost. Konkrétně Bjetin patří mezi ty větší.
04.06.2025
Tomáš Kiszka
Dobrý den,
dnes jsem během odhlávkování česneku zjistil, že je něčím napaden, podle příspěvku pana Marka to vypadá také na virozu.
Jde proti této viroze v této fázi nějak bojovat. Případně můžu do budoucna tomuto onemocnění nějak předejít, exituje nějaký psotřik?
Níže přikládám fotky, zatím je nejvíce zasažena odrůda Rusák, do tohoto stavu se dostal během pár dní kdy pršelo.
Děkuji za odpověď
07.06.2025
Jan Kozák
Proti viróze nelze bojovat v žádné fázi. Každý česnek je virózní, někdy záleží i na aktuálních pěstebních podmínkách, jestli se viróza projeví manifestačně. Virózní jsou i ozdravené česneky, pouze je u nich výrazně snížena koncentrace virů. Zdravý by měl být pouze česnek ze semene (z naší diskuse je zřejmé, že se semeno některým pěstitelům daří získat), ale i ten je rychle infikován. Je-li to v řádu minut, hodin nebo dní po vyklíčení, nevím, ale týdny to určitě nejsou, pokud se nejedná o pěstování ve sterilních podmínkách laboratoře.
08.06.2025
Vaclav Kavka
Bylo zjištěno, že potyviry přecházejí i do semen, a tak ani česnek ze semen není viruprostý. V zásadě to nevadí, během vývoje prochází rostliny velkým sítem výběru - loni z 20 semen 1 rostlina, letos ze 40 zatím dvě. To je asi docela silný výběr těch nejzdatnějších. Loňská kytka, pěstovaná normálně venku, dostala koncem léta lehkou mozaiku, ale nijak ji to viditelně nevadilo. Během zimy jsem ji pěstoval uvnitř (nevytvořila cibuli - to je známý jev) ve společnosti Slavinů, kterým je nejpodobnější. Slaviny jsem vybíral z největších stroužků a kytka ze semene je velikostně dorostla.
Jen info navíc - nakonec jsem u všech kytek indoor vypěstoval metlovitost, teď je nechávám dojít venku a nabrat sílu na další sezonu.
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
Anna Drymlová Jan MAREK Jan Kozák Olga Hlávková Anna Drymlová
Jan Kozák Tomáš Kiszka 07.06.2025 Jan Kozák Vaclav Kavka
Zobrazit další témataStav odrůdy bjetín
Zakladatel vlákna: Jan MAREK | 03.06.2025Vážený pane inženýre,
mohu Vás poprosit o názor na stav česneku, odrůdy bjetín? Teď jsem ve fázi, kdy po přihnojení močovinou a dvou vydatných deštích, během dvou dnů mi rapidně narostly květní stvoly, které jsem včera a dnes zlikvidoval. Při hlávkování mě zarazily žluté listy u odrůdy Bjetín. Narozdíl od jiných odrůd mají žlutou celou plochu listu, ne jen špičky. Je to pouze projev nedostatku dusíku, nebo se jedná o chorobu/škůdce?
Děkuji JM
Dobrý den,já jsem dnes všechen Bjetin musela vytrhat,rostliny žluté a masivně napadeny plísní..zajímavé,že jen Bjetin a částečně Janko
03.06.2025Dobrý den, nemyslíte rzivost? Pokud je mi dobře známo, tak česnek plísně nemá. Pořád doufám že je to jen nedostatek dusíku, neboť do tohoto týdne panovalo dlouhodobé sucho. Jenom mě zaráží velikost cibule, řekl bych že raný česnek má menší cibule než pozdní česnek.
03.06.2025Pro paní Drymlovou.
04.06.2025Váš problém nemůže být v plísni, protože žádná plíseň česnek nenapadá. Chtělo by to nějakou fotku.
Paní myslí asi "plíseň" na kořenech - fusarium, sklerociová hniloba?
05.06.2025Ano,přesně tak..Podle fotek výše,ale jde o sklerociovou hnilobu..:( Bjetin je celý pryč,a bojím se,že se rozšíří na ostatní odrůdy..
10.06.2025Jde o manifestační projev virózy. S tím nic nenaděláte, rostliny určitě nelikvidujte, normálně dozrají.
04.06.2025Potenciál velikosti cibule je odrůdovou záležitostí bez ohledu na její ranost. Konkrétně Bjetin patří mezi ty větší.
Dobrý den,
dnes jsem během odhlávkování česneku zjistil, že je něčím napaden, podle příspěvku pana Marka to vypadá také na virozu.
Jde proti této viroze v této fázi nějak bojovat. Případně můžu do budoucna tomuto onemocnění nějak předejít, exituje nějaký psotřik?
Níže přikládám fotky, zatím je nejvíce zasažena odrůda Rusák, do tohoto stavu se dostal během pár dní kdy pršelo.
Děkuji za odpověď
Proti viróze nelze bojovat v žádné fázi. Každý česnek je virózní, někdy záleží i na aktuálních pěstebních podmínkách, jestli se viróza projeví manifestačně. Virózní jsou i ozdravené česneky, pouze je u nich výrazně snížena koncentrace virů. Zdravý by měl být pouze česnek ze semene (z naší diskuse je zřejmé, že se semeno některým pěstitelům daří získat), ale i ten je rychle infikován. Je-li to v řádu minut, hodin nebo dní po vyklíčení, nevím, ale týdny to určitě nejsou, pokud se nejedná o pěstování ve sterilních podmínkách laboratoře.
08.06.2025Bylo zjištěno, že potyviry přecházejí i do semen, a tak ani česnek ze semen není viruprostý. V zásadě to nevadí, během vývoje prochází rostliny velkým sítem výběru - loni z 20 semen 1 rostlina, letos ze 40 zatím dvě. To je asi docela silný výběr těch nejzdatnějších. Loňská kytka, pěstovaná normálně venku, dostala koncem léta lehkou mozaiku, ale nijak ji to viditelně nevadilo. Během zimy jsem ji pěstoval uvnitř (nevytvořila cibuli - to je známý jev) ve společnosti Slavinů, kterým je nejpodobnější. Slaviny jsem vybíral z největších stroužků a kytka ze semene je velikostně dorostla.
08.06.2025Jen info navíc - nakonec jsem u všech kytek indoor vypěstoval metlovitost, teď je nechávám dojít venku a nabrat sílu na další sezonu.