Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Mráz

    21. 2. 9:32 Zakladatel vlákna: lukáš Blahout
    Zdravím pane Kozák,chtěl bych se optat,co říkáte na předpověd. Jsem z podkrkonoší 500 mnm pole bez sněhu,mohou přicházející mrazy poškodit podpučí a kořeny. Hloubka výsadby cca 5cm. Děkuji předem za odpověd s pozdravem Blahout 
    22. 2. 6:43 Jan Kozák
    Předpověď počasí mě nechává v klidu. Z důvodu problematické výsadby do mokré půdy máme některé česneky vysazeny hodně mělce, samozřejmě jsou už vypíchané. Sníh nemáme žádný. Nějakých mínus patnáct dvacet v noci by jim nemělo nijak uškodit.

    nové odrůdy

    16. 2. 20:31 Zakladatel vlákna: Antonín Tesař
    Dobrý den, někdy v r. 2016 a  2017 jste uváděli, že p. V. Kozák má připraveno několik nových šlechtění česneku. Kdy se můžeme těšit a můžete prosím uvést již nyní nějaké bližší informace? 
    19. 2. 6:51 Jan Kozák
    Máme skutečně několik nových perspektivních klonů. Vzhledem k tomu, že se v současné době mohou v EU registrovat pouze ozdravené odrůdy, musíme si ještě několik let počkat.

    Moření Sulkou

    7. 2. 18:39 Zakladatel vlákna: Vitezslav Dotzauer
    Dobrý den p. ing Kozáku
    Bohužel odrůdu neznáme a nejblíže Vašim odrůdám je Vekan.Ale suknice není výrazně fialová spíž první jsou bílé a až další jsou víc a víc postupně fialovější.
    Na oloupaných stroužcích se někdy dělají medové flíčky.Průměr cibulí kolem 6 cm v dobrém roce i víc s  8 až 12 stroužky.Fotky nemám a chápu že toto asi stačit nebude k určení druhu.Děkuji za Váš čas.
    A tamty hesla jsem už nějak zapomněl-něco bylo na věčné časy ale co?
    10. 2. 14:13 Jan Kozák
    Podle tohoto popisu to určitě tzv. ruský paličák nebude. Ale i mě by zajímalo, co je to zač. Možná by mi napověděla lokalita pěstování, případně jestli tento česnek pěstuje v okolí víc lidí. Můžete mi to sdělit i prostřednictvím e-mailu: jan.kozak@cesnek.cz

    Moření Sulkou

    7. 2. 0:50 Zakladatel vlákna: Vitezslav Dotzauer
    Dobrý den pane ing. Kozáku
    Použitou Sulku /cca 1,5 litru/jsem si uchoval v uzavřené nádobě do jara a příležitostně s ní prováděl 2x na česnek zálivku a to poprvé 14 dní před jarní zálivkou Clonoplusem a podruhé 14 dní po zálivce Clonoplusem.A tady jaksi netuším zda se nedopouštím Sulkou na Clonoplus jakési nepřístojnosti-spory hub versus síra?Podzimní zálivka použitou Sulkou mi příjde jako moc brzo.Netuším co je lepší a proto se Vás ptám jak to vidíte jako nejlepší řešení.
    Děkuji předem za Váš čas.
    Údajně ten otcův česnek pěstujeme od roku 1925 a opravdu nahání slzy do očí. Je možné že by to byl nějaký rusák již od našich legionářů?
    7. 2. 14:04 Jan Kozák
    Sulka houbu Clonostachys, která je obsažena v přípravku Clonoplus, nehubí ani neomezuje. Na rozdíl od chemického přípravku Rovral Aquaflo, omezuje. Myslím si, že je jedno, jestli použitou Sulkou zalijete hned po výsadbě nebo na jaře.
    Česnek z Ruska se k nám v menší míře mohl samozřejmě dostat i dříve než v dobách, kdy byl Sovětský Svaz náš přítel nejvěrnější (nebo jak se to říkalo, už jsem to i rád zapomněl). A víte jistě, že se jedná tzv. ruský paličák?

    Moření Sulkou

    4. 2. 20:40 Zakladatel vlákna: Vitezslav Dotzauer
    Dobrý den pane ing. Kozáku
    mám dotaz a to jestli je možné aby česnek při moření v Sulce do sebe dostal tolik potřebnou síru pro tvorbu silic?Otec pěstuje česnek přes 40 let a poctivě moří v Sulce 12 hodin a agresivita česneku je obrovská.Tu samou odrůdu jsem v září  předloni mořil 2 hodiny a na jaře jsem navíc na políčko přidal síran draselný.Při srovnávání byl otcův opravdu silnější.A tak asi také začnu mořit 12 hodin.A je možné starou Sulku v které jsme mořili česnek použít jako zálivku a za jakých podmínek?Děkuji
    5. 2. 7:18 Jan Kozák
    Začal bych otázkou. Co jste v minulosti s použitou Sulkou dělal? Vždyť v návodu je uvedeno, že po použití se má rozředit a nalít na záhon.
    Ostrost česneku je samozřejmě dána sloučeninami, v jejichž molekule je síra. Ale jak to udělat, aby byl česnek hodně ostrý, zatím nevíme. Určitě se na tom podílí i pěstitelská lokalita a ročník.
    Množství síry z moření v Sulce je velmi malé, skoro bych řekl zanedbatelné.
    5. 2. 18:42 Jan Kašpar
    Dovolil bych si podotknout. SULKA je 14%  vodný roztok polysulfidů vápníku (CaSx), většinou pentasulfidu. Moříte-li 5% roztokem SULKy, moříte  absolutně (ve skutečnosti) 0,7% roztokem CaSx. Poměr Ca : S je 1,0 Ca : 2,25 S. Takže množství S, jakož i Ca je opravdu zanedbatelné. Proto taky  SULKA, tedy CaSx je tolerovaný prostředek v t.zv. "Ekologickém zemědělství".......
    7. 2. 13:30 Jana Kopecká
    Dobrý den, k ostrosti a chuti bych doplnila, že je to opravdu ovlivněno i stanovištěm. Česnek pěstujeme v rodině několik let, dělíme se o sadbu p. Kozáka, vlastní i krajové odrůdy a chuť a ostrost se liší. Sestra pěstuje cca o 15 km dál  v těžké jílové půdě. Já mám pěknou hnědozem, lehčí, úrodnou na žulovém podkladě,  moje mamka v té samé vesnici v jiné části má v podstatě černozem. Jejich záhony jsou cca 45 let hnojeny kompostem a jejich zem je luxusní, roste tam vše skoro samo. Když děláme ochutnávku za syrova, tak stejná odrůda chutná 3x jinak. A také jsme se sestrou řešily, že česnek od p. Kozáka je někdy ostřejší. Každý rok česnek chutná trochu jinak. Jak píše p. Kozák je to i o počasí a lokalitě a taky hnojení. Já sulku po výsadbě naředím a naliju na záhon s česnekem.

    Škůdci

    30. 1. 19:07 Zakladatel vlákna: Miroslav Pala
    Škůdci
    Dobrý den pane Kozáku. V prosinci ksem vám posílal vzorky nakaženého česneku. Rád bych se zeptal jestli už jste došli k nějakému závěru. S pozdravem Pala
    1. 2. 14:14 Jan Kozák
    Omlouvám se, že jsem se doposud neozval. Znovu se přikláním k voskovitému odumírání stroužků (vaxy breakdown), ale ještě jsem neměl možnost navštívit diagnostickou laboratoř, aby se nám na to podívali. Vzorky stále mám, nic jsem nevyhodil, takže je co zkoumat.
    4. 2. 11:07 Miroslav Pala
    Děkuji za odpověď....
    Da se tomu nějak předejít,nebo v čem je chyba...
    S pozdravem Pala
    4. 2. 13:33 Jan Kozák
    Tento problém zatím nikdo (na světě) nevyřešil. Pokud nemáte problém s cizími jazyky, hledejte na internetu výraz vaxy breakdown.
    4. 2. 11:21 Miroslav Pala
    Co vlnovník česnekový
    4. 2. 11:24 Miroslav Pala
    A rád bych se ještě optal jestli je možno určit odrůdu. Dekuji
    4. 2. 13:37 Jan Kozák
    Tak tady je to úplně jasné. Jedná se o klon tzv. ruského paličáku, nejedná se o registrovanou odrůdu.
    4. 2. 13:34 Jan Kozák
    Příspěvek byl smazán, protože porušoval pravidla diskuse.
    4. 2. 13:35 Jan Kozák
    Vlnovník tam je, ale pouze v malé míře. Určitě není primárním problémem.
    4. 2. 15:56 Miroslav Pala
    Děkuji za odpověď...
    5. 2. 10:16 Jiří česnek
    Je tam housenka Molika Česnekového. Idealní prostředí pro Molika je
    sušení česneku v teple ve větším množství. Obrázek Molika je už k 
    dispozici.
    11. 2. 22:49 Miroslav Pala
    Dá se tomu nějak předejít, už v době vegetace. V květnu prý molík česnekový nalétává. Chemické ošetření formou insekticidů. Rád bych se optal jestli má někdo s tímto druhem postřiku zkušenost a zda je riziko na poškození česneku.
    13. 2. 0:05 Jan Kašpar
    Funguje na to Bacillus thuringiensis, jenže ten na trhu není. Naposledy pokud vím ho u nás kdysi produkovalo JZD Slušovice. Ošetření fungovalo, je v kategorii EKO, resp. Bio. Samozřejmě na molíka fungují pyrethroidy (obch název Karate-Zeon, nebo organofosfáty, obch. názvy Reldan 22, nebo Actelic 50 ec.) Nemají  ale registraci, takže ošetření nepřichází v úvahu, jsou to dost jedovaté prostředky.  Ten Bacillus th. by se údajně měl snad objevit v tomhle roce na trhu pod názvem Dipel Bt. 
    15. 2. 19:46 Jan Kozák
    Nerad nějak oponuji, ale žádnou housenku na snímku nevidím, ale ani požerky, které by po zakuklení zůstaly. Rovněž ani v dodaném vzorku jsem nic takového nenašel.
    Ale k tomu molíku: Během své praxe jsem se s ním setkal pouze několikrát, ale vždy víceméně v bezvýznamném rozsahu, takže si nemyslím, že by měl smysl preventivní zásah. Pan Ing. Jaroslav Rod, CSc., zná případ, kdy molík zlikvidoval celou vagónovou zásilku. Ale tonto případ byl ojedinělý.
    15. 2. 22:55 Jan Kašpar
    Máte naprostou pravdu pane Kozáku. Ani já jsem ještě housenku molíka neviděl, Jenže kdysi před léty jsem měl vedlejšák, kde jsem se touhle chemií docela slušně na tehdejší poměry nějaký čas přiživoval.
    Takže vycházím nejen ze zkušeností svých, ale i zkušeností bývalých kolegů. A ve skladě na Prostějovsku, který byl údajně dle technologa napaden molíkem, byl tento zlikvidován touhle "chytrou" bakterií, jmenovalo se to Baturin. Jinak tenhle Duryňský bacil hubí jakékoli housenky. Neznám odolnou. Jinak nezavrhuji použití "chemie", ale preferuji prostředky eko a bio.
    20. 2. 9:22 Jiří česnek
    Pane Kašpare teď máte možnost konečně vidět molíka a porovnat Sklad na Prostějovsku se skladem v Sezemicích.Molík Rtyně s použitím Lapače č.P.Ú./3580/94/Mer. za 500 tak dlouho až ....

    agresivita česneku

    26. 1. 23:26 Zakladatel vlákna: Fiala petr
      Pane Kozáku, je možné nějakým způsobem zvýšit agresivitu česneku třeba přihnojením sirných roztoků  (sulka, kumulus, solfatan a pod.) zálivkou záhonu? Děkuji, Fiala
    29. 1. 6:52 Jan Kozák
    Tímto problémem se v současné době také trochu zabýváme ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Občas se totiž objeví, že některý pěstitel má česnek úplně slabý, podobně jako je ten z Číny. Na výsledek si ale musíme počkat několik roků, protože se při polních pokusech nemohou nastavit různé podmínky - ty nám nepředvídatelně nastavují jednotlivé roky.

    Vlnovník

    25. 1. 15:00 Zakladatel vlákna: Vlastimil Mitiska
    Dobrý den, nikdy sme vlnovníka neměli, 20 let, letos se objevil. Nevím odkud. Chci se zeptat pana Kozáka - mám necháno hodně vršků - pacibulek- velkých. I na nich, bohužel, jsem nějaké napadené našel - ne moc, ale jsou, zatím většina vpořádku,  pevné, ale pár jsem napadených našel -  mění barvu do hnědavé, fialkové atd. Mám to hned rozloupat a namořit Sulkou - má to krásné čekací kořínky, semtam je i maličký klíček zelený, nebo to vydrží do sázení - u nás zhruba začátkem dubna. Děkuji pane Kozáku starší, za odpověď
    25. 1. 19:22 Jan Kozák
    Máčení by nebylo úplně šťastným řešením, protože by pacibulky začaly růst. Pokud nemůžete vyset při nynější oblevě (u Vás možná není), bylo by nejlepším řešením skladování někde venku. Samozřejmě v suchu. V chladu vlnovník neškodí.
    25. 1. 19:37 Vlastimil Mitiska
    Děkuji za informace, budu se jimi řídit, snad to dopadne

    Zelenání česneku

    23. 1. 9:47 Zakladatel vlákna: Helena Malá
    Dobrý den,
    pokud čenek rozdrtím a smíchám se solí zezelená. Nějaký chemický proces, ale čím to je? Stalo se to mojí známé.
     Děkuji
    25. 1. 19:17 Jan Kozák
    Stejný dotaz se tu objevil před několika lety, ale myslím, že tehdy nikdo odpověď neznal. Já to také nevím.
    25. 1. 21:49 Libor Hejduk
    Našel jsem článek v NY Times: Stručně jde o reakci látek obsažených v buňkách česneku. Po rozdrcení česneku dochází k vzájemným reakcím těchto látek a vytvoření struktury podobné chlorofylu (zelené barvivo rostlin zodpovědné za počáteční fázi fotosyntézy). Přesněji jde o vytvoření tetrapyrolového "kruhu". A barevnost těchto struktur a jiných látek už je otázka na pomezí fyziky a fyzikální chemie, což je obsáhlé téma, ale mimo tyto stránky.
    Odkaz na článek: http://www.nytimes.com/2006/12/06/dining/06curi.html

    Přihnojení

    21. 1. 19:39 Zakladatel vlákna: Josef Barvínek
    Dobrý den,
    Mám dotaz ohledně přihnojení česneku. Jakým hnojivem a kdy nejlépe přihnojit česnek
          Děkuji
    22. 1. 17:30 Jan Kozák
    Mimo to, co se dočtete na těchto stránkách (Pěstování - Práce během vegetace - Přihnojování), lze doporučit i kombinované hnojivo YaraMila Complex na začátku vegetace, později na list YaraVitaTM ThiotracTM.

    Rašící česnek

    17. 1. 20:35 Zakladatel vlákna: Horecký Čeněk
    Dobrý den,
    dnes jsem kontroloval vysázený česnek a drtivá většina už má klíčky nad povrchem (sázen do hloubky cca 10 cm). Česnek pěstuji na jižní Moravě a teplot pod bodem mrazu tu zatím moc nebylo. Chtěl jsem se zeptat, zda mrazy (které určitě ještě dojdou) nějak radikálně poškodí sadbu. Česnek mám přikrytý bílou netkanou textilií, postačí to na ochranu před případnými "holomrazy"? Mám česnek případně odkrýt a zkusit ještě přihrnout, aby se klíčky schovaly (vzhledem k předpovědím počasí si myslím, že by opět vylezly nad povrch). Nepostačilo by případně česnek zakrýt ještě třeba jednou nebo dvěma vrstvami bílé netkané textilie.

       Mnohokrát děkuji za typy a odpovědi.
    18. 1. 9:52 Jan Kozák
    Není potřeba česnek víc zakrývat. Netkané textilie, kterou tam už máte, je ochranou před houbomilkou. Že česnek při zimních oblevách vyraší je celkem běžné, málokdy se stane, že listy namrznou. Ale i když se tak stane, není to žádná hrůza, listová plocha se sníží minimálně. 
    30. 1. 19:04 Miroslav Pala
    Dobrý den,koukal jsem na dlouhodobou předpověď a v únoru v posledním týdnu předběžná předpověď -15 až -20. Jelikož mám také venku česnek zítra jdu přihrnovat.

    Benátčan

    17. 1. 18:25 Zakladatel vlákna: Jan Šujan
    Zdravím,chtěl bych se zeptat kdy je vhodné sázet a sklízet benátčan  na jaře a kdy na podzim a jak tuto odrudu nejlépe uskladnit.Za radu předem děkuji Šujan
    18. 1. 9:35 Jan Kozák
    Benátčan se na podzim sází stejně jako jiné odrůdy, tedy řekněme v listopadu. Jarní výsadba by měla být co nejdříve, jakmile to stav půdy dovolí. Při opožděné výsadbě se zkracuje vegetační doba, což má za následek nižší výnos. Termín výsadby nemá vliv na skladovatelnost. Termín sklizně není termínem výsadby ovlivněn.
    Skladování na suchém větraném místě, mrazy do mínus deseti nevadí.

    Určení země původu česneku.

    17. 1. 10:51 Zakladatel vlákna: Filounek Jaroslav
    Španělský česnek?Španělský česnek 2Španělský česnek 3
    Dobrý den pane inženýre. Od kolegy česnekáře jsem dostal hlavičku česneku zda bych mu nepomohl určit co je to za česnek. Oba se domníváme, že je to španělský česnek. Máme pravdu?
    18. 1. 9:30 Jan Kozák
    Nevím, nedokážu odpovědět. Celkově se nepaličáky hůře určují, navíc si myslím, že cibule na snímku ani nebude pro odrůdu typická. Někdy napoví chuť, ale to chce velkou zkušenost.

    uskladněný Vekan časně vyrůstá

    13. 1. 10:53 Zakladatel vlákna: Milan Jandovský
    Vekan
    Dobrý den,
    uskladněný Vekan (časná sklizeň - 2.7.2017 - kvůli polehnutí) už začíná začátkem ledna vyrůstat. Je uskladněn v suchu a při teplotě cca 10 °C.
    Jovan, ani jiné odrůdy uskladněné na stejném místě, to nedělají. Kde dělám chybu ?
    Nebo uskladněný Vekan potřebuje jiné podmínky ?
    Děkuji Jandovský
    14. 1. 16:15 Jana Kopecká
    Dobrý den, podle mne k rašení může přispět i menší počet obalových suknic. A možná to je i odrůdou. Uvidíte co vám poradí pan Kozák.
    15. 1. 6:35 Jan Kozák
    Vekan nepotřebuje jiné podmínky ve srovnání s jinými odrůdami. A chybu také neděláte.  Díval jsem se na náš Vekan a některý už také raší. Délka dormance (vegetačního klidu) záleží na odrůdě, ale i ročníku. Dokonce každý rok se pořadí jednotlivých odrůd, jak jim dormance končí, mění.

    sázení česneku

    9. 1. 14:27 Zakladatel vlákna: Ondřej Kotouček
    Dobrý den,
    na podzim jsem od Vás koupil sadbu česneku. Bohužel celý podzim u nás dost vydatně prší a v záhonech stojí voda. Má smysl česnek zasadit ještě teď, až se ochladí a půda trochu ztvrdne, nebo mám vyčkat až do jara? Děkuji. Kotouček
    9. 1. 17:29 Jan Kozák
    Čím dřív česnek zasadíte, tím lépe. Do jara zbytečně nečekejte. Jakmile to trochu půjde, tak sázejte.
    8. 1. 20:51 Ivana Burešová
    Děkuji za rychlou odpověď, jsem začátečníce v pěstování, Bohudík,že existuje váš web.
    Ivana Burešová
    12345Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Poběžovice 31, 534 01 Holice
    IČO: 05439710

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Poradíme Vám v diskusi.

    Po přihlášení můžete napsat také do diskuse. Rádi Vám odpovíme.

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne