Dobrý den,
co, prosím, chybí čeneku?
Neroste do výšky spíše do šířky. Jedná se o odrůdu Slavín II, zakoupený na podzim u Vás. Sazený byl všechen česnek ve stejnou dobu.
Na poslední fotce, je porovnání s jiným česnekem, který roste normálně.
Děkuji za odpověď
Peřina
Jan Kozák
To je důkaz pravosti odrůdy Slavin II (píše se s krátkým "i"). Žádná jiná odrůda to nedělá. Ale počkejte pár dnů, zvedne se Vám.
11.04.2026
Desinfekce podpučí ihned po sklizni.
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 09.04.2026
Dobrý den pane Kozáku,
Již delší dobu přemýšlím o desinfekci podpučí(kořenů) těsně po sklizni. Při průběžných kontrolách palic pro vlastní spotřebu ,nalézám postupně, že se do nich časem propracovala plíseń, nebo hniloba,často jen u jednoho, dvou , popřípadě vice stroužků.Evidentně ze strany podpučí (kořenů) To znamená, že tam jsou jejich rezidua , či spory už od sklizně a časem se aktivují. Co si myslíte, že by mohlo pomoci? Napadá mě zkusit těsně před sušením a svázání do svazků , ponořit kořeny do solného roztoku , nebo hypermanganu, či alkoholu popř něčeho jiného co neovlivní konzumaci.Všichni řeší jen sulku při sadbě stroužků a vlnovníka, což samozřejmě také dělám. Nemá s tím někdo zkušenost?
Děkuji.
Mirek
Jan Kozák
Zkusit to můžete, ale jsem k tomu hodně skeptický. Vašim problémem bude patrně fuzárium, ale toho se asi žádným hygienicky přijatelným způsobem nezbavíte. Nevím, co by udělal česnek trvale ponořený do solného roztoku, ale krátkodobý pobyt by určitě nic neřešil. Někteří pěstitelé "moří" sadbu před výsadbou v roztoku hypermanganu, ale podle mého názoru je v tomto případě důležitější voda než hypermangan. A ten alkohol? Svou slivovici bych na takový pokus neobětoval.
10.04.2026
Zalivka
Zakladatel vlákna: Miroslava Slavíková | 08.04.2026
Dobrý den, jelikož pěstuji první rok mám dotaz ohledně zálivky. Kdy a jak se má česnek zalévat. Děkuji Mirka
Jan Kozák
Bez vody neroste ani kaktus. Česnek není rostlinou se zvýšeným nárokem na vodu, jeho nároky jsou průměrné. To znamená, že potřebuje každý měsíc nějakých padesát šedesát milimetrů, to odpovídá padesát šedesát litrů na metr čtvereční. Pokud nám to nepřijde v podobě deště, je dobře zalít. Jednotlivá dávka by měla být nejméně deset milimetrů. Jak ukazují v televizi počasí a mapy sucha, dá se předpokládat, že na většině území voda chybí. Kdo má možnost, tak zalévejte.
08.04.2026
Hnojení a netkaná textilie
Zakladatel vlákna: Šárka Němcová | 07.04.2026
Dobrý den, můj česnek je už cca 10 až 20 cm vysoký, záleží na odrůdě. Kdy použít močovinu na list a jaké je ředění?
Pak se chci ještě,zeptat jsem z Vysočiny cca 645m a česnek mám stále přikrytý netkanou textilií. Můžu jí už sundat nebo hrozí ještě nálet houbomilkou. Moc děkuji za odpovědi .
Jan Kozák
Močovinu používáme většinou od začátku května, kdy už má česnek dostatečně velkou listovou plochu. Stříká se večer po západu slunce, ředění pět procent.
Netkanou textilii můžete bez obav sundat; nálet houbomilky je dávno ukončen.
07.04.2026
Rizocore
Zakladatel vlákna: Jiří S. | 07.04.2026
Dobrý den, je v těchto dnech ( kdy je stále ranní mráz okolo -3C°) vhodné aplikovat Rizocore, nebo raději počkat než se oteplí ?Děkuji,JS
Jan Kozák
Pokud aplikujete Rizocore s dostatečným množstvím vody, ranní mrazíky ho nijak významně neovlivní.
07.04.2026
SÍRAN
Zakladatel vlákna: pavel kovář | 04.04.2026
Dobrý den, který síran je vhodnější k přihnojení česneku, síran draselný nebo síran amonný ?
Jan Kozák
Bez půdního rozboru těžko říct.
05.04.2026
žloutnutí listů
Zakladatel vlákna: Milan Horký | 03.04.2026
Dobrý den,
potřeboval bych poradit a zjítit důsledek žloutnutí listů u několika rostlin. Listy žloutnou od špičky a usychají. Přihnojil jsem trochu na podporu dusíku.
S pozdravem Horký Milan
Jan Kozák
Je to přirozený jev, který ukazuje na nedostatečný příjem dusíku. Přitom to nemusí znamenat, že je ho v půdě v přijatelné formě nedostatek, ale stresové faktory brzdí jeho příjem. V současné době je nejvýznamnějším stresovým faktorem střídání teplot.
05.04.2026
Milan Horký
Dobrý den, dnes jsem objevil požer lístků a u pár jedninců žloutnutí nových lístků. Česnek jsem bohužel neměl zakrytý, takže se obávám Houbomilky? Pro jistotu aplikuji insekticid.
06.04.2026
Jan Kozák
Zbytečné, neekonomické, neekologické. Pokud je tam houbomilka, je uvnitř rostliny, žádný dostupný a hygienicky přijatelný insekticid ji nezasáhne.
06.04.2026
Houbomilka
Zakladatel vlákna: Jan MAREK | 31.03.2026
Zdravím,
Houbomilku ošetřuji již třetím rokem preventivně, vždy při prvním jarním oteplení nad 10° a pak znovu za týden až dva, přípravkem Markate 50.
Letos jsem ve shonu se k tomu nedostal dříve jak minulý týden, kdy pršelo a rapidně se ochladilo pod 10°, takže jsem ještě neaplikoval
Má smysl ještě postřik aplikovat v nejbližších dnech a opakovat za týden?
Na fotkách jsou podezřelé česneky z 23.3. Jedná se o houbomilku?
Jan Kozák
Postřik už smysl nemá, nedělejte to.
Viditelný požer na snímcích by sice od houbomilky být mohl, ale vzhledem k termínu je to málo pravděpodobné. Bylo by potřeba vyšetřit podzemní část.
31.03.2026
Zalivka ledkem vápenatým
Zakladatel vlákna: Tomáš Cibulka | 29.03.2026
Dobrý den, mohu česnek přihnojit zálivkou s rozpuštěným ledkem vápenatým ve vodě? Nevadí když budu zalévat přes listy česneku kvůli spálení rostlin? Mohu zalévat za světla? Děkuji
Jan Kozák
Hnojivá zálivka má smysl v době sucha. Budeme-li uvažovat potřebu závlahy 10 mm a kilo ledku na ar, pak vychází koncentrace jedno promile, což samozřejmě česneku nijak neublíží, co se týká popálení rostlin. Hnojivá zálivka má smysl i v případě, že jsou granule ledku vlhkem slepené nebo taky spečené a jinak než rozpuštěním ve vodě není možné aplikovat. I tak je třeba počítat s množstvím ledku kilo na ar a podle způsobu aplikace volit koncentraci, Nemám s tím žádnou zkušenost, ale koncentrace do dvou procent by rostliny popálit neměla. Světlo nebude mít žádný negativní vliv.
29.03.2026
Žloutnutí česneku
Zakladatel vlákna: Renata Dornová | 29.03.2026
Dobrý den ,
mohla bych se prosím zeptat proč mi žloutnou listy česneku.
Byl pěkně zelený a teď takto.Je to 14 dní zpět co jsem ho přihnojila ledkem.
Je možné, že je to důsledkem výkyvu teplot?
Děkuji předem za odpověď.Pěstuji česnek poprvé.
S pozdravem Renata Dornová
Jan Kozák
Váš česnek vypadá velmi dobře. Žloutnutí je důsledkem teplotních výkyvů, jak jste správně uvedla.
29.03.2026
První hnojení
Zakladatel vlákna: Josef Jurda | 26.03.2026
Dobrý den, asi 14 dní zpět jsem česnek pohodil dřevěným popelem.
Je vhodný na přihnojení NPK se zoolitem. Objevil jsem ve sklepě kilové balení. Záhon je přibližně 15m2.
Je toto hnojivo vhodné nebo je lepší ledek vápenatý?
Děkuji za odpověd.
Jan Kozák
NPK se zeolitem dejte třeba pod brambory. Česneku bude svědčit ledek vápenatý.
26.03.2026
Josef Jurda
Dobrý den, nakonec jsem přihnojil 1% roztokem na list. Zatím nám zde neprší (Prostějov, střed Moravy). Chci druhé přihnojení jen pohodit záhon ledkem vápenatým. Stačí 3 týdny?
Takový dotaz: na internetu byla rada, že česnek jak palička se má částečně zbavit zeminy nad ním a potom by mě lépe prospívat!?
Děkuji za váš názor. J.Jurda
12.04.2026
Jan Kozák
Jednoprocentním roztokem NPK jste česneku moc nepomohl. Neváhejte a dejte ledek.
Druhý dotaz jsem nepochopil; nevím, k jaké paličce, nad níž se má zbavovat zemina, česnek přirovnáváte.
12.04.2026
Josef Jurda
Bylo to myšlené tak, že se rukou odhrne půda z palice česneku. Prostě bude částečně vidět jako třeba u cibule. Jinak není vidět, jen stvol. :-)
13.04.2026
Jan Kozák
Aha, tady jde o terminologii. Palici má česnek nahoře, od toho je paličák nebo nepaličák, v zemi má dělenou cibuli.
Pokud se chcete pobavit, čtěte na internetu různé články o česneku, pokud se chcete poučit, studujte naše stránky.
13.04.2026
Josef Jurda
O.k. Tak já to beru jako pojmy a dojmy. Kuchař třeba řekne, že potřebuje na vaření celou palici česneku. Teď už mě je jasno. My jsme doma říkali zimní a jarní česnek. Asi tak. Díky za osvětu!
14.04.2026
Houbomilka vs netkaná textilie
Zakladatel vlákna: Tomáš Veselka | 26.03.2026
Dobrý den,
česnek mám stále přikrytý netkanou. Začalo nám na Valašsku sněžit, mám netkanou textilií nechat (do konce března) nebo ji mám sundat?
děkuji za odpověď
Tomáš Veselka
Jan Kozák
Vzhledem k množství uplynulých teplých dnů se dá s velkou jistotou předpokládat, že nálet houbomilky česnekové už skončil. Textilii už můžete s klidem sundat.
26.03.2026
Druhé přihnojení česneku
Zakladatel vlákna: Ondřej Miksánek | 26.03.2026
Dobrý den, tento týden jsem česnek přihnojil první dávkou - ledkem.
Pro druhé přihnojení za cca 3 týdny zvažuji použít hnojivo DASA v dávce přibližně 80 kg/ha.
Je toto hnojivo vhodné, nebo by ste jej nedoporučil?
Dekuji za odpoved.
Jan Kozák
Proti tomuto hnojivu nemám žádné výhrady. Máte-li ho k dispozici, použijte ho.
26.03.2026
hnojení NPK,Cererit
Zakladatel vlákna: Jan Šujan | 25.03.2026
Dobrý den,lze na jarní hnojení česneku pouzit NPK nebo cererit?Za info předem děkuji.Spozdravem Honza Š.
Jan Kozák
Použít Cererit můžete, ale česnek si z toho vezme jenom málo, pohnojíte hlavně následnou plodinu. NPK raději ne, chybí v něm síra. Pro první i druhé jarní přihnojení je nejvhodnější ledek vápenatý (15,5 % N)
25.03.2026
Fúzavka cesnaková
Zakladatel vlákna: Marián Bakajsa | 24.03.2026
Dobrý deň. Má ešte zmysel druhý postrek proti fúzavka? Pred dvoma týždňami som robil prvý postrek. Ďakujem za odpoveď. Bakajsa.
Jan Kozák
Vzhledem k množství uplynulých teplých dnů se dá s velkou jistotou předpokládat, že nálet houbomilky česnekové už skončil. Postřik v této době by se tak minul účinkem.
24.03.2026
Houbomilka
Zakladatel vlákna: Silvie Kocábová | 23.03.2026
Dobrý den,je možné že už teď by mohla být odrůda Rusinka napadena houbomilkou?Rostliny jsou podle ostatnich odrud (Janko,Havel)male a zda se ze se začínaji listy kroutit.Za odpověď děkuji.Kocábová
Jan Kozák
Pokud bylo napadení houbomilkou, tak už před několika týdny. Ale zatím není poznat, projeví se ještě víc než za měsíc. To, co vidíme na snímku není projevem napadení houbomilkou.
23.03.2026
Mráz a prutové brány
Zakladatel vlákna: Lukáš Sova | 19.03.2026
Dobrý den,
měl bych na Vás dotaz, zda mohu projet česnek prutovými bránami v tomto počasí. Je u nás stále kolem bodu mrazu. Česnek je cca 8 - 10 cm vysoký a sem tam plevel. Chtěl bych narušit půdní škraloup, ale obávám se, aby mi česnek nepomrzl.
Děkuji, L.S.
Jan Kozák
Mráz nemráz, vláčejte. Samozřejmě ne ráno při mrazu.
20.03.2026
Hnojení česneku na jaře
Zakladatel vlákna: Jiří Babáček | 18.03.2026
Jakým hnojivem hnojit na jaře česnek když už vylezl.
Jan Kozák
Pro první přihnojení je nejlepší ledek vápenatý (15,5 % N), v dávce 1 kg na ar (1 q LV/ha). Ledek vápenatý sice zavláčení nepotřebuje, ale pro česnek je to velmi dobré. Proto po přihnojení ještě uvláčejte. Pokud pěstujete pouze záhonek, zavláčíte jakýmikoliv vidlemi napříč řádků.
Další stejná dávka bude asi za tři týdny.
20.03.2026
Co je příčinou takového stavu česneku?
Zakladatel vlákna: Vlasta Wallerová | 17.03.2026
Dobrý den, přikládám foto česneku a prosím o posouzení, co mohlo způsobit tento stav. Váš česnek, který sama pěstuji a uchovávám stejně, jako tento v prosinci zakoupený na nejmenované farmě (jedná se o Hanácký paličák), byl zavěšen v síťovaném pytlíku ve vzdušné ale tmavé předsíni, kde proudí vzduch a teplota je maximálně do 18C. Pravdou je, že jsem jej nekontrolovala, pokud jsem měla k dispozici svůj. Omlouvám se, že pokládám dotaz, který se netýká vaší odrůdy. Snad informace budou užitečné i pro jiné pěstitele. Děkuji za posouzení a přeji příjemné jarní dny.
Jan Kozák
Máte pravdu, že nechceme odpovídat na dotazy týkající se cizích odrůd. Je jednoznačné, že česnek na fotkách byl napaden, a vlastně i zničen, roztočem vlnovníkem česnekovým. Váš dodavatel ho měl pravděpodobně uskladněn v chladu, v něm roztoč "spí" a tím nepůsobí žádnou škodu. Ale u Vás se v teple "probudil", začal sát a množit se. Takový materiál patří do ohně, v horším případě do popelnice.
Uskladnění česneku v domácnosti v teple je pro česnek nejlepší, bohužel také pro roztoče.
18.03.2026
Postřik Sharpen 40 SC
Zakladatel vlákna: Lukáš Dvořák | 15.03.2026
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je bezpečné aplikovat postřik Sharpen 40 SC proti plevelu při již vzešlém česneku. Aktuálně mám česnek se 3-4 listy. Dle příbalového letáku by to mělo být OK, prý lze použít postemergentně při vzešlém česneku s min. 2,5 - 3 listy. Chtěl bych česnek lehce provzdušnit - plečka + okopání a poté aplikovat. Jaký je prosím Váš názor.
Děkuji
Dvořák
Dvořák
Jan Kozák
Opačný postup. Nejprve aplikace herbicidu, následně vláčení. U tohoto konkrétního přípravku jeho zapravení zvyšuje účinnost.
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
Slavín
Zakladatel vlákna: oldřich Peřina | 11.04.2026Dobrý den,
co, prosím, chybí čeneku?
Neroste do výšky spíše do šířky. Jedná se o odrůdu Slavín II, zakoupený na podzim u Vás. Sazený byl všechen česnek ve stejnou dobu.
Na poslední fotce, je porovnání s jiným česnekem, který roste normálně.
Děkuji za odpověď
Peřina
To je důkaz pravosti odrůdy Slavin II (píše se s krátkým "i"). Žádná jiná odrůda to nedělá. Ale počkejte pár dnů, zvedne se Vám.
11.04.2026Desinfekce podpučí ihned po sklizni.
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 09.04.2026Dobrý den pane Kozáku,
Již delší dobu přemýšlím o desinfekci podpučí(kořenů) těsně po sklizni. Při průběžných kontrolách palic pro vlastní spotřebu ,nalézám postupně, že se do nich časem propracovala plíseń, nebo hniloba,často jen u jednoho, dvou , popřípadě vice stroužků.Evidentně ze strany podpučí (kořenů) To znamená, že tam jsou jejich rezidua , či spory už od sklizně a časem se aktivují. Co si myslíte, že by mohlo pomoci? Napadá mě zkusit těsně před sušením a svázání do svazků , ponořit kořeny do solného roztoku , nebo hypermanganu, či alkoholu popř něčeho jiného co neovlivní konzumaci.Všichni řeší jen sulku při sadbě stroužků a vlnovníka, což samozřejmě také dělám. Nemá s tím někdo zkušenost?
Děkuji.
Mirek
Zkusit to můžete, ale jsem k tomu hodně skeptický. Vašim problémem bude patrně fuzárium, ale toho se asi žádným hygienicky přijatelným způsobem nezbavíte. Nevím, co by udělal česnek trvale ponořený do solného roztoku, ale krátkodobý pobyt by určitě nic neřešil. Někteří pěstitelé "moří" sadbu před výsadbou v roztoku hypermanganu, ale podle mého názoru je v tomto případě důležitější voda než hypermangan. A ten alkohol? Svou slivovici bych na takový pokus neobětoval.
10.04.2026Zalivka
Zakladatel vlákna: Miroslava Slavíková | 08.04.2026Dobrý den, jelikož pěstuji první rok mám dotaz ohledně zálivky. Kdy a jak se má česnek zalévat. Děkuji Mirka
Bez vody neroste ani kaktus. Česnek není rostlinou se zvýšeným nárokem na vodu, jeho nároky jsou průměrné. To znamená, že potřebuje každý měsíc nějakých padesát šedesát milimetrů, to odpovídá padesát šedesát litrů na metr čtvereční. Pokud nám to nepřijde v podobě deště, je dobře zalít. Jednotlivá dávka by měla být nejméně deset milimetrů. Jak ukazují v televizi počasí a mapy sucha, dá se předpokládat, že na většině území voda chybí. Kdo má možnost, tak zalévejte.
08.04.2026Hnojení a netkaná textilie
Zakladatel vlákna: Šárka Němcová | 07.04.2026Dobrý den, můj česnek je už cca 10 až 20 cm vysoký, záleží na odrůdě. Kdy použít močovinu na list a jaké je ředění?
Pak se chci ještě,zeptat jsem z Vysočiny cca 645m a česnek mám stále přikrytý netkanou textilií. Můžu jí už sundat nebo hrozí ještě nálet houbomilkou. Moc děkuji za odpovědi .
Močovinu používáme většinou od začátku května, kdy už má česnek dostatečně velkou listovou plochu. Stříká se večer po západu slunce, ředění pět procent.
07.04.2026Netkanou textilii můžete bez obav sundat; nálet houbomilky je dávno ukončen.
Rizocore
Zakladatel vlákna: Jiří S. | 07.04.2026Dobrý den, je v těchto dnech ( kdy je stále ranní mráz okolo -3C°) vhodné aplikovat Rizocore, nebo raději počkat než se oteplí ?Děkuji,JS
Pokud aplikujete Rizocore s dostatečným množstvím vody, ranní mrazíky ho nijak významně neovlivní.
07.04.2026SÍRAN
Zakladatel vlákna: pavel kovář | 04.04.2026Dobrý den, který síran je vhodnější k přihnojení česneku, síran draselný nebo síran amonný ?
Bez půdního rozboru těžko říct.
05.04.2026žloutnutí listů
Zakladatel vlákna: Milan Horký | 03.04.2026Dobrý den,
potřeboval bych poradit a zjítit důsledek žloutnutí listů u několika rostlin. Listy žloutnou od špičky a usychají. Přihnojil jsem trochu na podporu dusíku.
S pozdravem Horký Milan
Je to přirozený jev, který ukazuje na nedostatečný příjem dusíku. Přitom to nemusí znamenat, že je ho v půdě v přijatelné formě nedostatek, ale stresové faktory brzdí jeho příjem. V současné době je nejvýznamnějším stresovým faktorem střídání teplot.
05.04.2026Dobrý den, dnes jsem objevil požer lístků a u pár jedninců žloutnutí nových lístků. Česnek jsem bohužel neměl zakrytý, takže se obávám Houbomilky? Pro jistotu aplikuji insekticid.
06.04.2026Zbytečné, neekonomické, neekologické. Pokud je tam houbomilka, je uvnitř rostliny, žádný dostupný a hygienicky přijatelný insekticid ji nezasáhne.
06.04.2026Houbomilka
Zakladatel vlákna: Jan MAREK | 31.03.2026Zdravím,
Houbomilku ošetřuji již třetím rokem preventivně, vždy při prvním jarním oteplení nad 10° a pak znovu za týden až dva, přípravkem Markate 50.
Letos jsem ve shonu se k tomu nedostal dříve jak minulý týden, kdy pršelo a rapidně se ochladilo pod 10°, takže jsem ještě neaplikoval
Má smysl ještě postřik aplikovat v nejbližších dnech a opakovat za týden?
Na fotkách jsou podezřelé česneky z 23.3. Jedná se o houbomilku?
Postřik už smysl nemá, nedělejte to.
31.03.2026Viditelný požer na snímcích by sice od houbomilky být mohl, ale vzhledem k termínu je to málo pravděpodobné. Bylo by potřeba vyšetřit podzemní část.
Zalivka ledkem vápenatým
Zakladatel vlákna: Tomáš Cibulka | 29.03.2026Dobrý den, mohu česnek přihnojit zálivkou s rozpuštěným ledkem vápenatým ve vodě? Nevadí když budu zalévat přes listy česneku kvůli spálení rostlin? Mohu zalévat za světla? Děkuji
Hnojivá zálivka má smysl v době sucha. Budeme-li uvažovat potřebu závlahy 10 mm a kilo ledku na ar, pak vychází koncentrace jedno promile, což samozřejmě česneku nijak neublíží, co se týká popálení rostlin. Hnojivá zálivka má smysl i v případě, že jsou granule ledku vlhkem slepené nebo taky spečené a jinak než rozpuštěním ve vodě není možné aplikovat. I tak je třeba počítat s množstvím ledku kilo na ar a podle způsobu aplikace volit koncentraci, Nemám s tím žádnou zkušenost, ale koncentrace do dvou procent by rostliny popálit neměla. Světlo nebude mít žádný negativní vliv.
29.03.2026Žloutnutí česneku
Zakladatel vlákna: Renata Dornová | 29.03.2026Dobrý den ,
mohla bych se prosím zeptat proč mi žloutnou listy česneku.
Byl pěkně zelený a teď takto.Je to 14 dní zpět co jsem ho přihnojila ledkem.
Je možné, že je to důsledkem výkyvu teplot?
Děkuji předem za odpověď.Pěstuji česnek poprvé.
S pozdravem Renata Dornová
Váš česnek vypadá velmi dobře. Žloutnutí je důsledkem teplotních výkyvů, jak jste správně uvedla.
29.03.2026První hnojení
Zakladatel vlákna: Josef Jurda | 26.03.2026Dobrý den, asi 14 dní zpět jsem česnek pohodil dřevěným popelem.
Je vhodný na přihnojení NPK se zoolitem. Objevil jsem ve sklepě kilové balení. Záhon je přibližně 15m2.
Je toto hnojivo vhodné nebo je lepší ledek vápenatý?
Děkuji za odpověd.
NPK se zeolitem dejte třeba pod brambory. Česneku bude svědčit ledek vápenatý.
26.03.2026Dobrý den, nakonec jsem přihnojil 1% roztokem na list. Zatím nám zde neprší (Prostějov, střed Moravy). Chci druhé přihnojení jen pohodit záhon ledkem vápenatým. Stačí 3 týdny?
12.04.2026Takový dotaz: na internetu byla rada, že česnek jak palička se má částečně zbavit zeminy nad ním a potom by mě lépe prospívat!?
Děkuji za váš názor. J.Jurda
Jednoprocentním roztokem NPK jste česneku moc nepomohl. Neváhejte a dejte ledek.
12.04.2026Druhý dotaz jsem nepochopil; nevím, k jaké paličce, nad níž se má zbavovat zemina, česnek přirovnáváte.
Bylo to myšlené tak, že se rukou odhrne půda z palice česneku. Prostě bude částečně vidět jako třeba u cibule. Jinak není vidět, jen stvol. :-)
13.04.2026Aha, tady jde o terminologii. Palici má česnek nahoře, od toho je paličák nebo nepaličák, v zemi má dělenou cibuli.
13.04.2026Pokud se chcete pobavit, čtěte na internetu různé články o česneku, pokud se chcete poučit, studujte naše stránky.
O.k. Tak já to beru jako pojmy a dojmy. Kuchař třeba řekne, že potřebuje na vaření celou palici česneku. Teď už mě je jasno. My jsme doma říkali zimní a jarní česnek. Asi tak. Díky za osvětu!
14.04.2026Houbomilka vs netkaná textilie
Zakladatel vlákna: Tomáš Veselka | 26.03.2026Dobrý den,
česnek mám stále přikrytý netkanou. Začalo nám na Valašsku sněžit, mám netkanou textilií nechat (do konce března) nebo ji mám sundat?
děkuji za odpověď
Tomáš Veselka
Vzhledem k množství uplynulých teplých dnů se dá s velkou jistotou předpokládat, že nálet houbomilky česnekové už skončil. Textilii už můžete s klidem sundat.
26.03.2026Druhé přihnojení česneku
Zakladatel vlákna: Ondřej Miksánek | 26.03.2026Dobrý den, tento týden jsem česnek přihnojil první dávkou - ledkem.
Pro druhé přihnojení za cca 3 týdny zvažuji použít hnojivo DASA v dávce přibližně 80 kg/ha.
Je toto hnojivo vhodné, nebo by ste jej nedoporučil?
Dekuji za odpoved.
Proti tomuto hnojivu nemám žádné výhrady. Máte-li ho k dispozici, použijte ho.
26.03.2026hnojení NPK,Cererit
Zakladatel vlákna: Jan Šujan | 25.03.2026Dobrý den,lze na jarní hnojení česneku pouzit NPK nebo cererit?Za info předem děkuji.Spozdravem Honza Š.
Použít Cererit můžete, ale česnek si z toho vezme jenom málo, pohnojíte hlavně následnou plodinu. NPK raději ne, chybí v něm síra. Pro první i druhé jarní přihnojení je nejvhodnější ledek vápenatý (15,5 % N)
25.03.2026Fúzavka cesnaková
Zakladatel vlákna: Marián Bakajsa | 24.03.2026Dobrý deň. Má ešte zmysel druhý postrek proti fúzavka? Pred dvoma týždňami som robil prvý postrek. Ďakujem za odpoveď. Bakajsa.
Vzhledem k množství uplynulých teplých dnů se dá s velkou jistotou předpokládat, že nálet houbomilky česnekové už skončil. Postřik v této době by se tak minul účinkem.
24.03.2026Houbomilka
Zakladatel vlákna: Silvie Kocábová | 23.03.2026Dobrý den,je možné že už teď by mohla být odrůda Rusinka napadena houbomilkou?Rostliny jsou podle ostatnich odrud (Janko,Havel)male a zda se ze se začínaji listy kroutit.Za odpověď děkuji.Kocábová
Pokud bylo napadení houbomilkou, tak už před několika týdny. Ale zatím není poznat, projeví se ještě víc než za měsíc. To, co vidíme na snímku není projevem napadení houbomilkou.
23.03.2026Mráz a prutové brány
Zakladatel vlákna: Lukáš Sova | 19.03.2026Dobrý den,
měl bych na Vás dotaz, zda mohu projet česnek prutovými bránami v tomto počasí. Je u nás stále kolem bodu mrazu. Česnek je cca 8 - 10 cm vysoký a sem tam plevel. Chtěl bych narušit půdní škraloup, ale obávám se, aby mi česnek nepomrzl.
Děkuji, L.S.
Mráz nemráz, vláčejte. Samozřejmě ne ráno při mrazu.
20.03.2026Hnojení česneku na jaře
Zakladatel vlákna: Jiří Babáček | 18.03.2026Jakým hnojivem hnojit na jaře česnek když už vylezl.
Pro první přihnojení je nejlepší ledek vápenatý (15,5 % N), v dávce 1 kg na ar (1 q LV/ha). Ledek vápenatý sice zavláčení nepotřebuje, ale pro česnek je to velmi dobré. Proto po přihnojení ještě uvláčejte. Pokud pěstujete pouze záhonek, zavláčíte jakýmikoliv vidlemi napříč řádků.
20.03.2026Další stejná dávka bude asi za tři týdny.
Co je příčinou takového stavu česneku?
Zakladatel vlákna: Vlasta Wallerová | 17.03.2026Dobrý den, přikládám foto česneku a prosím o posouzení, co mohlo způsobit tento stav. Váš česnek, který sama pěstuji a uchovávám stejně, jako tento v prosinci zakoupený na nejmenované farmě (jedná se o Hanácký paličák), byl zavěšen v síťovaném pytlíku ve vzdušné ale tmavé předsíni, kde proudí vzduch a teplota je maximálně do 18C. Pravdou je, že jsem jej nekontrolovala, pokud jsem měla k dispozici svůj. Omlouvám se, že pokládám dotaz, který se netýká vaší odrůdy. Snad informace budou užitečné i pro jiné pěstitele. Děkuji za posouzení a přeji příjemné jarní dny.
Máte pravdu, že nechceme odpovídat na dotazy týkající se cizích odrůd. Je jednoznačné, že česnek na fotkách byl napaden, a vlastně i zničen, roztočem vlnovníkem česnekovým. Váš dodavatel ho měl pravděpodobně uskladněn v chladu, v něm roztoč "spí" a tím nepůsobí žádnou škodu. Ale u Vás se v teple "probudil", začal sát a množit se. Takový materiál patří do ohně, v horším případě do popelnice.
18.03.2026Uskladnění česneku v domácnosti v teple je pro česnek nejlepší, bohužel také pro roztoče.
Postřik Sharpen 40 SC
Zakladatel vlákna: Lukáš Dvořák | 15.03.2026Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je bezpečné aplikovat postřik Sharpen 40 SC proti plevelu při již vzešlém česneku. Aktuálně mám česnek se 3-4 listy. Dle příbalového letáku by to mělo být OK, prý lze použít postemergentně při vzešlém česneku s min. 2,5 - 3 listy. Chtěl bych česnek lehce provzdušnit - plečka + okopání a poté aplikovat. Jaký je prosím Váš názor.
Děkuji
Dvořák
Dvořák
Opačný postup. Nejprve aplikace herbicidu, následně vláčení. U tohoto konkrétního přípravku jeho zapravení zvyšuje účinnost.
15.03.2026