Diskuse

Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.

• Odrůda Havran, prodej sadby v r.2026

Zakladatel vlákna: Emil Racki | 25.07.2026

Dobrý den, bude ještě v prodeji v letošním roce odrůda Havran?
    Děkuji

• Jan Kozák

Předpokládám, že se v nabídce ještě objeví, ale kdy to bude, to nevím.

26.07.2026
  • objednávka všech odrud najednou

Zakladatel vlákna: Zdeňka Auzká | 24.07.2026

Dobrý den, je možné z důvodu vyzkoušení objednat sadbu všech odrud najednou? Po 1-3 kusech od odrůdy? Děkuji.

• Jan Kozák

Vzhledem k velkému množství objednávek, které musíme vyřídit, nemůžeme dělat individuální balení, lze objednávat pouze velikosti balení uvedená v nabídce.

26.07.2026
  • balení

Zakladatel vlákna: Zuzana Lasovská | 24.07.2026

Dobrý den , když chci objednat a v nabídce je 4 cibule , objednám 4kusy , příjde mi tedy 16 cibulí ? Děkuji Zuza

• Jan Kozák

Ano, Zuzo, přijdou čtyři balení po čtyřech cibulích, tedy celkem šestnáct cibulí.

26.07.2026
  • Zastřižení česneku

Zakladatel vlákna: Roman Málek | 24.07.2026

Dobrý den pane Kozáku.
    Jemožné zastřihnout stonek a kořeny již po třech týdnech? Suším běžným způsobem v zavěšených svazcích. Zákazník by chtěl již česnek dodat a zpracovávat. Děkuji Málek

• Jan Kozák

Určitě už můžete česnek upravovat. Letos byl dostatečně suchý už dva týdny po sklizni.

26.07.2026
  • Příprava záhonu.

Zakladatel vlákna: Martina Matoušková | 23.07.2026

Dobrý večer, sklidila jsem česnek, Hevel2. Nebyl moc velký, ale byl čistý, bez plísní a škůdců. Vzhledem k nedostatku místa a vzhledem k tomu, že tenhle záhon se jeví jako velice vhodný k pěstování česneku, jsem nucena tento záhon použít k pěstování česneku i nadále, vím že to není ideální. Jak se mám prosím o záhon postarat a jak ho připravit na opětovné pěstování česneku. Děkuji ty odpověď.

• Jan Kozák

Je samozřejmě možné na záhon ještě vyset nebo vysadit nějakou zeleninu s krátkou vegetační dobou, třeba pekingské zelí, kedlubny, ředkve, salát. Nebo vyset zelené hnojení, vhodná by byla hořčice nebo svazenka. Každopádně to chce doplnit do půdy organickou hmotu, aby se podpořila biologická aktivita půdy, což vede k jejímu ozdravení. Při výsadbě česneku využijte také Rizocore, česnek tomu bude rád.

26.07.2026
  • Technicky izolat

Zakladatel vlákna: Beda Volf | 23.07.2026

Co to je ?

• Jan Kozák

Technickým izolátem se označuje zařízení pro pěstování rostlin, kde je technickými prostředky zabráněno pronikání přenašečů viróz. U nás je to konstrukce na fóliovník nahoře s fólií a na bocích s jemnou sítí.
      Ještě existuje prostorová izolace, při níž je izolovaný porost dostatečně vzdálen od porostů, z nichž by mohlo dojít k přenosu infekce.
      Technický izolát je samozřejmě spolehlivější.
      (Tuto odpověď jsem zkopíroval z odpovědi na stejný dotaz položený přesně před týdnem.)

23.07.2026
      • Beda Volf

To mi uslo. Kazdopadne dekuji za vasi odpoved a zdravim z jizniho Svycarska kde pestuji vas cesnek v 800m vysky. Vloni to byl Slavin 120 zdravych palic. Letos bych rad vyzkousel Rusinku...moooc doufam ze bude mozno objednat.
        Cesneku zdar ????

25.07.2026
  • Odrůda česneku

Zakladatel vlákna: Libor Mašek | 22.07.2026

Dobrý den, jaký paličák doporučujete k výsadbě v Trutnově, sázet chci na podzim. Dekuji

• Jan Kozák

Z velkostroužkových budete u Vás spokojený s odrůdou Havel, z vícestroužkových by to byla Skalka. nebyl by marný ani Blanin II.

22.07.2026
      • Libor Mašek

A z nepaličáku? Dekuji za odpověď

23.07.2026
        • Jan Kozák

Teď je k dispozici pouze Japo II, to je univerzální spolehlivá odrůda, určitě by tam šel Lukan, ten má větší stroužky, snad se ještě v nabídce objeví, ale nezaručuji.

23.07.2026
  • Novošlechteni B1 = Hájenka?

Zakladatel vlákna: Jiri Sedláček | 20.07.2026

Dobrý den, popis u Hájenky vypadá jako u nšl B1. Zároveň B1 nevidím v nabidce. Jedná se o stejnou odrůdu? Děkuji za odpověď

• Jan Kozák

Máte dobrý postřeh, je to tak, jak píšete. BI = Hájenka

22.07.2026
  • sklizen

Zakladatel vlákna: Jan Šujan | 20.07.2026

Dobrý den,sklidi jsem odrudu havel a sklizen dopadla dost býdně palice jsou malé a některé nemají uplnou kondici viz foto .Čím to muže být zpusobeno?Záhon jsem vyhnojil natom místě nebyly cibuloviny nekolik let 3 roky určitě sadbu jsem kupoval loni u vas mořil jsem ji sulkou a do záhonu jsem dal Clonoplus.Za info předem děkuji s pozdravem Šujan

• Jan Kozák

Nezaručuji správnou odpověď, fotka moc nenapovídá. Ale tipuji to na fuzáriovou hnilobu. Fusarium patří mezi běžné půdní houby, jeho kmeny bývají více nebo méně razantní. Těm ve Vašem česnekovém záhonu se dařilo obzvláště dobře.

20.07.2026
  • Česnek Hájenka

Zakladatel vlákna: Štěpán | 19.07.2026

Dobrý den, poptal jste se jestli lze koupit 10kg česneku Hájenka?
    Děkuji

• Jan Kozák

Poptal jsem se a výsledek není pro Vás příznivý. Hájenku je možné koupit pouze v uvedených baleních.

19.07.2026
      • Štěpán

Děkuji. Ani třeba 5kg balení?

19.07.2026
        • Jan Kozák

Ani to nebude možné.

19.07.2026
  • Rusinka, Anton

Zakladatel vlákna: Adéla Šmilauerová | 18.07.2026

Dobrý den, bude letos ještě možné objednat odrůdy Rusinka a Anton? Děkuji.

• Jan Kozák

Anton už letos asi nebude, Rusinka se pravděpodobně ještě objeví.

19.07.2026
  • Česnek

Zakladatel vlákna: Štěpán | 18.07.2026

Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč, horní část (stroužku) sklizeného česneku má zelenou barvou?
    Viz obrázek.
    Děkuji

• Jan Kozák

Proč se to někdy děje, nevím. Obsah zeleného barviva chlorofylu není po zdravotní stránce na závadu, spíš naopak.

19.07.2026
  • Slavín

Zakladatel vlákna: Eva Solařová | 18.07.2026

Bude odrůda Slavín II? Dekuji

• Jan Kozák

(Název Slavin není inspirován pohřebištěm slavných, ale vychází od jména Zdislava, proto se píše s krátký i.)
      Překvapilo mě, jak byl letos Slavin II rychle rozebrán. Mimo odrůd z technického izolátu nejsou přesně známa množství jednotlivých odrůd. Snažíme se pracovat s nějakou rezervou. Po upřesnění se zbytek znovu objevuje v nabídce. Ale kdy to bude, to se nedá předem určit.

18.07.2026
  • Hájenka

Zakladatel vlákna: Štěpán | 17.07.2026

Dobrý den, lze koupit česnek Hájenka v 10kg balení?

Děkuji

• Jan Kozák

Aktuálně nevím, předpokládám, že zjistím v neděli.

17.07.2026
  • Dělení stroužků z cibule

Zakladatel vlákna: Josef Frízel | 17.07.2026

Dobrý den pane inženýre.
    Nemáte nějakou vychytávku, kterou by se usnadnilo dělení
    stroužků z cibule tak, aby se netrhala slupka stroužků. Při
    malém počtu stroužků v cibulce je počet poškození velmi vysoký.
    Odhaduji, že jsem jich vloni na podzim poškodil skoro 20 procent.
    Děkuji za informaci a pomoc.
    Josef Frízel

• Jan Kozák

Že se se stroužek při rozdružování částečně svlékne není na závadu. při moření se to stává běžně.

17.07.2026
  • Poděkování

Zakladatel vlákna: Olga Skálová | 17.07.2026

Moc děkuji za letošní bezproblémovou objednávku. A samozřejmě za všechny zdejší rady.

• Prodej sadby

Zakladatel vlákna: Jan Petřík | 16.07.2026

Děkuji za změnu při prodeji sadby, kdy jsem letos mohl pohodlně nakoupit.

• Mirka

Zakladatel vlákna: Josef Vejlupek | 16.07.2026

Dobrý den, je čtvrtým rokem se ptám po odrůdě Mirka. Letos jste zmiňoval v některém dotazu, že bude k dispozici. V nabídce jsem jí však nenalezl. Jak to tedy bude?

• Jan Kozák

Mirka tam byla z technického izolátu, bohužel však jen malém množství a byla rychle vyprodána. Může se ještě objevit, ale jedině ze stornované objednávky.

16.07.2026
  • sadba z technického izolátu

Zakladatel vlákna: Libor Baloušek | 16.07.2026

Dobrý den,
    co je to technický izolát?

• Jan Kozák

Technickým izolátem se označuje zařízení pro pěstování rostlin, kde je technickými prostředky zabráněno pronikání přenašečů viróz. U nás je to konstrukce na fóliovník nahoře s fólií a na bocích s jemnou sítí.
      Ještě existuje prostorová izolace, při níž je izolovaný porost dostatečně vzdálen od porostů, z nichž by mohlo dojít k přenosu infekce.
      Technický izolát je samozřejmě spolehlivější.

16.07.2026
  • Květ česneku

Zakladatel vlákna: Karel Kalaš | 15.07.2026

Dobrý den. Je tohle květ česneku? Děkuji.

• Jan Kozák

Květ tam ještě není. Vidíme pacibulky a poupate, která za několik dní rozkvetou. Problém je v tom, že květy jsou sterilní, nevytvoří semeno.

15.07.2026
    • Vaclav Kavka

Zkuste pacibulky opatrně odstranit a stvol dejte ven na slunce do nádoby s vodou.
      Možná něco zajímavého uvidíte.

15.07.2026