Diskuse

Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.

• Zapaření česneku

Zakladatel vlákna: Jan MAREK | 06.07.2025

Vážený pane inženýre,
    letos jsem kvůli pracovnímu urazu musel nechat česnek 2 dny sklizený na vlečce. Dnes při rozkládání na sušení se vyplnily moje obavy - česnek při podlaze vlečky začal chytat plíseň a listy má jak želé.
    Mohu se zeptat:
    1). Zdali mám čekat trvalé poškození palic?
    2). Zdali jej mohu sušit s česnekem, který jsem rozložil hned při sklizni?
    3). Zdali se plíseň při sušení vytratí, nebo jestli bude se dále rozšířovat do palic?
    Za roky pěstování jsem se s tím nikdy nesetkal.
    Děkuji JM

• Jan Kozák

Váš problém se jmenuje čerň, správně sazovitost česneku. Je to saprofytická houba, žije tedy na odumřelých pletivech, živé stroužky nenapadá. Takto napadený česnek je třeba co nejrychleji usušit a sloupnout napadené suknice. Pokud to časově není pro Vás náročné, je dokonce lepší udělat to v opačném pořadí, tedy ještě před usušením napadené suknice sloupnout. Šíření choroby na zdánlivě nenapadený česnek se nemusíte obávat.
      Jen malá poznámka: konzumní částí česneku je dělená cibule, palici má česnek, podobně jako člověk, nahoře.

06.07.2025
      • Jan MAREK

Rozumím tedy tomu do správně, že při rychlém jednán í– vysušení může být zachována kvalita i skladovatelnost cibulí?
        Pro příští rok bych se zeptal, zdali je dobré sazovitosti předejít aplikací nějakého fungicidu?
        Nebo je to zbytečné, protože kdybych česnek nenechal. 2 dny na vlečce, tak o tom ani nevím?
        Děkuji JM

06.07.2025
        • Jan Kozák

Sazovitost česneku je celkem běžná a prakticky neškodná. Spolehlivá ochrana před jejím silným rozšířením je vzdušný nezaplevelený porost a po sklizni hned sušit. Chemie je zbytečná, nepoužívají ji ani velkopěstitelé.

07.07.2025
Zobrazit další témata