Dobrý den, poptal jste se jestli lze koupit 10kg česneku Hájenka?
Děkuji
Jan Kozák
Poptal jsem se a výsledek není pro Vás příznivý. Hájenku je možné koupit pouze v uvedených baleních.
19.07.2026
Štěpán
Děkuji. Ani třeba 5kg balení?
19.07.2026
Jan Kozák
Ani to nebude možné.
19.07.2026
Rusinka, Anton
Zakladatel vlákna: Adéla Šmilauerová | 18.07.2026
Dobrý den, bude letos ještě možné objednat odrůdy Rusinka a Anton? Děkuji.
Jan Kozák
Anton už letos asi nebude, Rusinka se pravděpodobně ještě objeví.
19.07.2026
Česnek
Zakladatel vlákna: Štěpán | 18.07.2026
Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč, horní část (stroužku) sklizeného česneku má zelenou barvou?
Viz obrázek.
Děkuji
Jan Kozák
Proč se to někdy děje, nevím. Obsah zeleného barviva chlorofylu není po zdravotní stránce na závadu, spíš naopak.
19.07.2026
Slavín
Zakladatel vlákna: Eva Solařová | 18.07.2026
Bude odrůda Slavín II? Dekuji
Jan Kozák
(Název Slavin není inspirován pohřebištěm slavných, ale vychází od jména Zdislava, proto se píše s krátký i.)
Překvapilo mě, jak byl letos Slavin II rychle rozebrán. Mimo odrůd z technického izolátu nejsou přesně známa množství jednotlivých odrůd. Snažíme se pracovat s nějakou rezervou. Po upřesnění se zbytek znovu objevuje v nabídce. Ale kdy to bude, to se nedá předem určit.
18.07.2026
Hájenka
Zakladatel vlákna: Štěpán | 17.07.2026
Dobrý den, lze koupit česnek Hájenka v 10kg balení?
Děkuji
Jan Kozák
Aktuálně nevím, předpokládám, že zjistím v neděli.
17.07.2026
Dělení stroužků z cibule
Zakladatel vlákna: Josef Frízel | 17.07.2026
Dobrý den pane inženýre.
Nemáte nějakou vychytávku, kterou by se usnadnilo dělení
stroužků z cibule tak, aby se netrhala slupka stroužků. Při
malém počtu stroužků v cibulce je počet poškození velmi vysoký.
Odhaduji, že jsem jich vloni na podzim poškodil skoro 20 procent.
Děkuji za informaci a pomoc.
Josef Frízel
Jan Kozák
Že se se stroužek při rozdružování částečně svlékne není na závadu. při moření se to stává běžně.
17.07.2026
Poděkování
Zakladatel vlákna: Olga Skálová | 17.07.2026
Moc děkuji za letošní bezproblémovou objednávku. A samozřejmě za všechny zdejší rady.
Prodej sadby
Zakladatel vlákna: Jan Petřík | 16.07.2026
Děkuji za změnu při prodeji sadby, kdy jsem letos mohl pohodlně nakoupit.
Mirka
Zakladatel vlákna: Josef Vejlupek | 16.07.2026
Dobrý den, je čtvrtým rokem se ptám po odrůdě Mirka. Letos jste zmiňoval v některém dotazu, že bude k dispozici. V nabídce jsem jí však nenalezl. Jak to tedy bude?
Jan Kozák
Mirka tam byla z technického izolátu, bohužel však jen malém množství a byla rychle vyprodána. Může se ještě objevit, ale jedině ze stornované objednávky.
16.07.2026
sadba z technického izolátu
Zakladatel vlákna: Libor Baloušek | 16.07.2026
Dobrý den,
co je to technický izolát?
Jan Kozák
Technickým izolátem se označuje zařízení pro pěstování rostlin, kde je technickými prostředky zabráněno pronikání přenašečů viróz. U nás je to konstrukce na fóliovník nahoře s fólií a na bocích s jemnou sítí.
Ještě existuje prostorová izolace, při níž je izolovaný porost dostatečně vzdálen od porostů, z nichž by mohlo dojít k přenosu infekce.
Technický izolát je samozřejmě spolehlivější.
16.07.2026
Květ česneku
Zakladatel vlákna: Karel Kalaš | 15.07.2026
Dobrý den. Je tohle květ česneku? Děkuji.
Jan Kozák
Květ tam ještě není. Vidíme pacibulky a poupate, která za několik dní rozkvetou. Problém je v tom, že květy jsou sterilní, nevytvoří semeno.
15.07.2026
Vaclav Kavka
Zkuste pacibulky opatrně odstranit a stvol dejte ven na slunce do nádoby s vodou.
Možná něco zajímavého uvidíte.
15.07.2026
dotaz na odrůdu Benátčan
Zakladatel vlákna: Jarda Novák | 15.07.2026
Dobré ráno, pane Kozáku, odrůda Benátčan letos nebude k objednání? Děkuji a mějte se dobře
Jan Kozák
Benátčan v nabídce nebyl, nějaké menší množství se asi ještě objeví. Vhodnou alternativou jsou odrůdy Japo II a Matinka.
16.07.2026
Kořeny česneku při sušení
Zakladatel vlákna: Miroslav Šuster | 13.07.2026
Dobrý den, pane Kozáku. Můj dotaz spočívá v otázce, jak po sklizni naložit s kořenovým systémem stvolů česneků při sušení. Sušíme ve svazcích cca po 7-10 kusech, zavěšeno ve stínu pod střechou přístřešku, v průvanu. Je lepší nechat kořeny neodstraněny, zakrátit anebo úplně odřezat ? Děkuji za odpověď a zdravím.
Jan Kozák
Tak jsem se podíval do rubriky Jak pěstovat a zjistil jsem, že tam tato informace schází. (Myslel jsem si, že to pouze zkopíruji.) Měl bych to tam doplnit.
1. Kořeny je možné odřezávat hned při sklizni. V této době se to nejlépe dělá v podpučí, které je ještě živé a vyhřezlé z cibule. Tím, že se odstraní všechny kořeny, je další práce při čištění pohodlnější a téměř bezprašná. Ale já to nedoporučuji, protože podpučí je živé, ze vzduchu na něj nalétávají spóry penicilia a později při vysoké vzdušné vlhkosti se na podpučí objevuje modrá plíseň. Ta sice není parazitická, nenapadá živé stroužky, ale je velmi závažnou estetickou vadou.
2. Zakrácení kořenů na půl až jeden centimetr při sklizni je pracovně dost náročné a hodně se tupí nářadí. Výhodou je to, že se odstraní s převážnou částí kořenů i převážná část hlíny, která by později při čištění způsobovala vyšší prašnost.
3. Zakrácení kořenů při čištění usušeného česneku je pracovně jednoduché, ale prašné.
JUá preferuji třetí možnost.
14.07.2026
Výnos
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 12.07.2026
Dobrý den, rád bych se zeptal kolik bych mněl sklidil z jednoho kilogramů odrůdy Bjetin a Skalka. A zda budou tyhle dvě odrůdy v prodeji a jake bude balení zda bude balení po 5 kilech. Děkuji za odpověď.
Jan Kozák
Kolik byste měl sklidit, záleží na velikosti sadby, pro Vaši orientaci by měl dát Bjetin sedminásobek, Skalka osminásobek. Obě tyto odrůdy v prodeji budou, balení zatím nevím.
13.07.2026
Háďatko?
Zakladatel vlákna: Tomáš Urban Urban | 10.07.2026
Dobrý deň pán Kozák.
Viete mi prosím vás potvrdiť, či sa jedná o háďatko? Alebo to može byť aj niečo iné?
Ďakujem za odpoveď.
Jan Kozák
S velkou pravděpodobností to háďátko je. Pro větší jistotu by bylo dobré přiložit k příznakovým rostlinám i (zdánlivě) zdravou.
10.07.2026
Deformace
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 07.07.2026
Dobrý den pane Kozáku.
Zasílám fotografie česneku před a po sklizni. Stalo se mi to letos poprvé u dvou odrůd Topaz a Havran asi u čtvrtiny cibulí. Stonek je těsně nad cibulí zkroucený někdy až do písmene S , je velmi křehký a už při slabém zatažení se trhá a sotva vylezl z půdy . Květtní stvol se nevytvořil ,nebo byl velmi zakrnělý. Viz obrázky.
Zkuste prosím vyhodnotit, co se stalo.
M.Frélich
Jan Kozák
S něčím takovým jsem se už několikrát setkal, ale zdaleka ne v takové frekvenci. Vždy šlo o ojedinělé rostliny. A protože jsem v tom neviděl žádného patogena, bral jsem to za nevýznamnou fyziologickou poruchu a dál jsem se tím nezabýval. Takže příčinu nevím.
07.07.2026
Odrůdy česneku
Zakladatel vlákna: Helena Krmníčková | 06.07.2026
Dobrý den , můžete mi prosím poradit odrůdu česneku vhodnou do vyvýšeného záhonu ? Lokalita Brno - Bystrc , velmi málo srážek , musíme zalévat . Moc děkuji
Jan Kozák
Nemáme vlastní zkušenost, ale z reakcí našich zákazníků se domnívám, že všechny naše odrůdy jsou s úspěchem použitelné. Přesto si dovolím nějaké doporučení: z nepaličáků Lukan, z vícestroužkových paličáků Skalka, z velkostroužkových Havel.
06.07.2026
Deformace
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 05.07.2026
Dobrý den pane Kozáku.
Zasílám fotografie česneku před a po sklizni. Stalo se mi to letos poprvé u dvou odrůd Topaz a Havran asi u čtvrtiny cibulí. Stonek je těsně nad cibulí zkroucený někdy až do písmene S , je velmi křehký a už při slabém zatažení se trhá a sotva vylezl z půdy . Květtní stvol se nevytvořil ,nebo byl velmi zakrnělý. Viz obrázky.
M.Frélich
Jan Kozák
Zkuste, prosím, připojit obrázky.
06.07.2026
Plíseň?
Zakladatel vlákna: Tadeáš Vytlačil | 05.07.2026
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co se to vyskytuje na mém právě sklizeném česneku. Jedná se o nějakou plíseň?
Děkuji za odpověď
Jan Kozák
Neměl by to být žádný problém. Kořeny jsou zdravé. To, co Vás znepokojuje, je normální mikrobiologický rozklad odumřelé suknice.
05.07.2026
E-shop
Zakladatel vlákna: Jan Petřík | 05.07.2026
Dobrý den, bude prosím letos váš e-shop zpuštěn v nějakou lidskou dobu nebo zase o půlnoci. A druhý. Nakupovat budeme opět málo i velkoodběratele společně ? Děkuji za odpovědi.
Jan Kozák
Bude to opět v nelidskou dobu a velko i malopěstitelé společně. Má to svoje opodstatnění.
Ale bude novinka. Možnost nakoupit odrůdy, které už několik let nebyly v nabídce a které budou expedovány přímo z technického izolátu, tedy vůbec nepřešly polním pěstováním. Viz článek na https://www.cesnek.cz/clanky/odrudy-blanin-ii-hajenka-stanik-mirka-sadba-primo-z-technickeho-izolatu_1276
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
Česnek Hájenka
Zakladatel vlákna: Štěpán | 19.07.2026Dobrý den, poptal jste se jestli lze koupit 10kg česneku Hájenka?
Děkuji
Poptal jsem se a výsledek není pro Vás příznivý. Hájenku je možné koupit pouze v uvedených baleních.
19.07.2026Děkuji. Ani třeba 5kg balení?
19.07.2026Ani to nebude možné.
19.07.2026Rusinka, Anton
Zakladatel vlákna: Adéla Šmilauerová | 18.07.2026Dobrý den, bude letos ještě možné objednat odrůdy Rusinka a Anton? Děkuji.
Anton už letos asi nebude, Rusinka se pravděpodobně ještě objeví.
19.07.2026Česnek
Zakladatel vlákna: Štěpán | 18.07.2026Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč, horní část (stroužku) sklizeného česneku má zelenou barvou?
Viz obrázek.
Děkuji
Proč se to někdy děje, nevím. Obsah zeleného barviva chlorofylu není po zdravotní stránce na závadu, spíš naopak.
19.07.2026Slavín
Zakladatel vlákna: Eva Solařová | 18.07.2026Bude odrůda Slavín II? Dekuji
(Název Slavin není inspirován pohřebištěm slavných, ale vychází od jména Zdislava, proto se píše s krátký i.)
18.07.2026Překvapilo mě, jak byl letos Slavin II rychle rozebrán. Mimo odrůd z technického izolátu nejsou přesně známa množství jednotlivých odrůd. Snažíme se pracovat s nějakou rezervou. Po upřesnění se zbytek znovu objevuje v nabídce. Ale kdy to bude, to se nedá předem určit.
Hájenka
Zakladatel vlákna: Štěpán | 17.07.2026Dobrý den, lze koupit česnek Hájenka v 10kg balení?
Děkuji
Aktuálně nevím, předpokládám, že zjistím v neděli.
17.07.2026Dělení stroužků z cibule
Zakladatel vlákna: Josef Frízel | 17.07.2026Dobrý den pane inženýre.
Nemáte nějakou vychytávku, kterou by se usnadnilo dělení
stroužků z cibule tak, aby se netrhala slupka stroužků. Při
malém počtu stroužků v cibulce je počet poškození velmi vysoký.
Odhaduji, že jsem jich vloni na podzim poškodil skoro 20 procent.
Děkuji za informaci a pomoc.
Josef Frízel
Že se se stroužek při rozdružování částečně svlékne není na závadu. při moření se to stává běžně.
17.07.2026Poděkování
Zakladatel vlákna: Olga Skálová | 17.07.2026Moc děkuji za letošní bezproblémovou objednávku. A samozřejmě za všechny zdejší rady.
Prodej sadby
Zakladatel vlákna: Jan Petřík | 16.07.2026Děkuji za změnu při prodeji sadby, kdy jsem letos mohl pohodlně nakoupit.
Mirka
Zakladatel vlákna: Josef Vejlupek | 16.07.2026Dobrý den, je čtvrtým rokem se ptám po odrůdě Mirka. Letos jste zmiňoval v některém dotazu, že bude k dispozici. V nabídce jsem jí však nenalezl. Jak to tedy bude?
Mirka tam byla z technického izolátu, bohužel však jen malém množství a byla rychle vyprodána. Může se ještě objevit, ale jedině ze stornované objednávky.
16.07.2026sadba z technického izolátu
Zakladatel vlákna: Libor Baloušek | 16.07.2026Dobrý den,
co je to technický izolát?
Technickým izolátem se označuje zařízení pro pěstování rostlin, kde je technickými prostředky zabráněno pronikání přenašečů viróz. U nás je to konstrukce na fóliovník nahoře s fólií a na bocích s jemnou sítí.
16.07.2026Ještě existuje prostorová izolace, při níž je izolovaný porost dostatečně vzdálen od porostů, z nichž by mohlo dojít k přenosu infekce.
Technický izolát je samozřejmě spolehlivější.
Květ česneku
Zakladatel vlákna: Karel Kalaš | 15.07.2026Dobrý den. Je tohle květ česneku? Děkuji.
Květ tam ještě není. Vidíme pacibulky a poupate, která za několik dní rozkvetou. Problém je v tom, že květy jsou sterilní, nevytvoří semeno.
15.07.2026Zkuste pacibulky opatrně odstranit a stvol dejte ven na slunce do nádoby s vodou.
15.07.2026Možná něco zajímavého uvidíte.
dotaz na odrůdu Benátčan
Zakladatel vlákna: Jarda Novák | 15.07.2026Dobré ráno, pane Kozáku, odrůda Benátčan letos nebude k objednání? Děkuji a mějte se dobře
Benátčan v nabídce nebyl, nějaké menší množství se asi ještě objeví. Vhodnou alternativou jsou odrůdy Japo II a Matinka.
16.07.2026Kořeny česneku při sušení
Zakladatel vlákna: Miroslav Šuster | 13.07.2026Dobrý den, pane Kozáku. Můj dotaz spočívá v otázce, jak po sklizni naložit s kořenovým systémem stvolů česneků při sušení. Sušíme ve svazcích cca po 7-10 kusech, zavěšeno ve stínu pod střechou přístřešku, v průvanu. Je lepší nechat kořeny neodstraněny, zakrátit anebo úplně odřezat ? Děkuji za odpověď a zdravím.
Tak jsem se podíval do rubriky Jak pěstovat a zjistil jsem, že tam tato informace schází. (Myslel jsem si, že to pouze zkopíruji.) Měl bych to tam doplnit.
14.07.20261. Kořeny je možné odřezávat hned při sklizni. V této době se to nejlépe dělá v podpučí, které je ještě živé a vyhřezlé z cibule. Tím, že se odstraní všechny kořeny, je další práce při čištění pohodlnější a téměř bezprašná. Ale já to nedoporučuji, protože podpučí je živé, ze vzduchu na něj nalétávají spóry penicilia a později při vysoké vzdušné vlhkosti se na podpučí objevuje modrá plíseň. Ta sice není parazitická, nenapadá živé stroužky, ale je velmi závažnou estetickou vadou.
2. Zakrácení kořenů na půl až jeden centimetr při sklizni je pracovně dost náročné a hodně se tupí nářadí. Výhodou je to, že se odstraní s převážnou částí kořenů i převážná část hlíny, která by později při čištění způsobovala vyšší prašnost.
3. Zakrácení kořenů při čištění usušeného česneku je pracovně jednoduché, ale prašné.
JUá preferuji třetí možnost.
Výnos
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 12.07.2026Dobrý den, rád bych se zeptal kolik bych mněl sklidil z jednoho kilogramů odrůdy Bjetin a Skalka. A zda budou tyhle dvě odrůdy v prodeji a jake bude balení zda bude balení po 5 kilech. Děkuji za odpověď.
Kolik byste měl sklidit, záleží na velikosti sadby, pro Vaši orientaci by měl dát Bjetin sedminásobek, Skalka osminásobek. Obě tyto odrůdy v prodeji budou, balení zatím nevím.
13.07.2026Háďatko?
Zakladatel vlákna: Tomáš Urban Urban | 10.07.2026Dobrý deň pán Kozák.
Viete mi prosím vás potvrdiť, či sa jedná o háďatko? Alebo to može byť aj niečo iné?
Ďakujem za odpoveď.
S velkou pravděpodobností to háďátko je. Pro větší jistotu by bylo dobré přiložit k příznakovým rostlinám i (zdánlivě) zdravou.
10.07.2026Deformace
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 07.07.2026Dobrý den pane Kozáku.
M.Frélich
S něčím takovým jsem se už několikrát setkal, ale zdaleka ne v takové frekvenci. Vždy šlo o ojedinělé rostliny. A protože jsem v tom neviděl žádného patogena, bral jsem to za nevýznamnou fyziologickou poruchu a dál jsem se tím nezabýval. Takže příčinu nevím.
07.07.2026Odrůdy česneku
Zakladatel vlákna: Helena Krmníčková | 06.07.2026Dobrý den , můžete mi prosím poradit odrůdu česneku vhodnou do vyvýšeného záhonu ? Lokalita Brno - Bystrc , velmi málo srážek , musíme zalévat . Moc děkuji
Nemáme vlastní zkušenost, ale z reakcí našich zákazníků se domnívám, že všechny naše odrůdy jsou s úspěchem použitelné. Přesto si dovolím nějaké doporučení: z nepaličáků Lukan, z vícestroužkových paličáků Skalka, z velkostroužkových Havel.
06.07.2026Deformace
Zakladatel vlákna: Miroslav Frélich | 05.07.2026Dobrý den pane Kozáku.
M.Frélich
Zkuste, prosím, připojit obrázky.
06.07.2026Plíseň?
Zakladatel vlákna: Tadeáš Vytlačil | 05.07.2026Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co se to vyskytuje na mém právě sklizeném česneku. Jedná se o nějakou plíseň?
Děkuji za odpověď
Neměl by to být žádný problém. Kořeny jsou zdravé. To, co Vás znepokojuje, je normální mikrobiologický rozklad odumřelé suknice.
05.07.2026E-shop
Zakladatel vlákna: Jan Petřík | 05.07.2026Dobrý den, bude prosím letos váš e-shop zpuštěn v nějakou lidskou dobu nebo zase o půlnoci. A druhý. Nakupovat budeme opět málo i velkoodběratele společně ? Děkuji za odpovědi.
Bude to opět v nelidskou dobu a velko i malopěstitelé společně. Má to svoje opodstatnění.
08.07.2026Ale bude novinka. Možnost nakoupit odrůdy, které už několik let nebyly v nabídce a které budou expedovány přímo z technického izolátu, tedy vůbec nepřešly polním pěstováním. Viz článek na https://www.cesnek.cz/clanky/odrudy-blanin-ii-hajenka-stanik-mirka-sadba-primo-z-technickeho-izolatu_1276