Dobrý den, vážený pane Kozáku,
nepozorností jsem pomíchal sklizený česnek odrůdy Bjetin a Havel. Jak to napravit? Rada AI o rozdílu šíře a dužnatosti listů mi nepomohla. Dužnatost je podle mého stejná a ani šíře listů mě nepřesvědčila. Dokonce jsem se dočetl, že obě odrůdy patří mezi širokolisté. Takže si opravdu nevím rady. Snad velikost palic by mohla být vodítkem z hlediska rannosti (Bjetin hodně ranný, Havel pozdější). Ale ani to není 100%ní. Znaky pro sklizeň byly u obou odrůd stejné - jak postavení květů u kontrolních kusů, tak počty dužnatých listů. Sklízel jsem proto současně. Na jednotlivých řádcích byly pochopitelně i menší paličky Tam však mohu pomíchanou sadbu vyloučit.
Děkuji Vám za pomoc, ale také za velmi kvalitní sadbu, Kterou jsem si u Vás minulý rok na podzim objednal.
S úctou a pozdravem
Petr Lapšinský
Jan Kozák
Bjetin má silnější stonek a jemnější suknice. To se však spolehlivěji pozná až po usušení.
Jen pro upřesnění: konzumní částí česneku je složená cibule, palici má nahoře - to je to květenství. Od toho je pojmenování paličák.
.
26.06.2026
Sklizeň
Zakladatel vlákna: Dana Vaisová | 26.06.2026
Dobrý den, jako každý rok se na Vás obracím s dotazem kdy sklidit. Vždycky se mi vyplatilo řídit se Vaší radou. Za poslední dny začal hodně žloutnout, ale počet listů se mi ještě nezdá. Od Vás mám letos na zkoušku Havla, Slavín II a Rusinku. Další tři obrázky jsou moje bezejmenne stálice. První a třetí je bílý a ten uprostred je fialový Harnáš, který dnes začal trošku polehavat.Dekuji za radu, Vaisová
Jan Kozák
Harnaš už skliďte, ostatní tak za týden, jako poslední Slavin II.
26.06.2026
kdy sklidit
Zakladatel vlákna: Rene Herman | 25.06.2026
Dobrý den, pane inženýre, vydrží ještě týden, dva v zemi, nebo už ven s ním? - odrůda Havel nebo Havran, omylem jsem promíchal sadbu.
Jan Kozák
Napočítal jsem sedm dužnatých listů. I v tomto počasí mu ještě týden nechejte.
25.06.2026
Čas sklizně
Zakladatel vlákna: DUŠAN VONGREJ | 25.06.2026
Děkuji a ještě prosím o radu kdy sklízet kompletní i dle odrůdy.
Jan Kozák
U Vás bych to viděl u Bjetinu o víkendu, Skalka tak tři dny nato. Pokud potřebujete sklízet najednou, řiďte se Bjetinem. Lépe trochu podtrhnout než sklidit pozdě.
25.06.2026
názvy česneku
Zakladatel vlákna: Michal Vojtek Vojtek | 24.06.2026
Dobrý den, minulý rok jsem koupil velkou krabičku česneku 8ks. Krabičku už nemám. Řekněte mi, prosím od 1 po 8 názvy česneků? Kolik cca roků bez ztráty kvality mohu sadit stejný česnek? Děkuji za odpověd.
Jan Kozák
Odrůdy jsou v krabičce seřazeny podle abecedy. Jednička je Bjetin, dvojka Havel, trojka Havran, čtyřka Janko, pětka Lukan, šestka Rusinka, sedmička Slavin II, osmička Skalka. Aha, ty dvě poslední abecedu nerespektují.
Na druhou otázku nelze přesně odpovědět. U zahrádkářů platí, že mohou přesazovat, dokud jsou spokojeni s výsledkem. Mohou to být dva roky, ale taky třeba pět. Velkopěstitelé takto uvažovat nemohou, proto raději nakupují sadbu každoročně a přesazují pouze v případě, že potřebné množství nové sadby nesehnali.
25.06.2026
Čas sklizně
Zakladatel vlákna: DUŠAN VONGREJ | 24.06.2026
Dobrý den pane inženýre, letos pěstuji u vás zakoupené odrůdy Bjetin a Skalka a poprvé chci sklízet dle počtu dužnatých listů. Mám to chápat tak, že se má sklízet když už zbývají 5-6 zelené listy a ostatní jsou už vyschlé? Je dle obrázků již čas sklízet? Děkuji za odpověď.
Jan Kozák
Správný počet dužnatých listů při sklizni je pět. Přitom není důležité, aby byly všechny zelené, mohou už žloutnout, ale nesmí být suché. Na fotce s Bjetinem se mi nelíbí jedna rostlina vlevo. Tu už vytrhněte.
25.06.2026
Určení choroby
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 24.06.2026
Dobrý den, můžete mi říct o co se může jednat. Odrůda Skalka. A co mám udělat s pozemkem a napadenymi kusy zda se dají konzumovat. Děkuji s pozdravem.
Jan Kozák
Tato fotka nic neříká. Byl by potřebný snímek celé rostliny, ale fotografováno kolmo na rostlinu, k tomu i zdravou rostlinu a příčný řez cibulí.
24.06.2026
Modrý paličák
Zakladatel vlákna: oldřich Peřina | 24.06.2026
Dobrý den mam modrý paličak a začiná mě lehat a zasichat stony je to dukaz že by měl jít už ven ze země?
Jan Kozák
Některé paličáky se slabším stonkem v suchém období před sklizní polehávají jako nepaličáky. Takže ven s nimi.
24.06.2026
Postřik Ortiva
Zakladatel vlákna: Libor Kňourek | 23.06.2026
Dobrý den, na jednom webu psali, že zhruba 14 dní před sklizní česneku je dobré ho preventivně postříkat proti hnilobě Ortivou. Chci se Vás, jako odborníka, zeptat zda je to potřeba, popřípadě zda je Ortiva nějak pro česnek prospěšná v době před sklizní. Děkuji za odpověď a hezký den.
Jan Kozák
Blbost. Ortiva může pomoci při listových chorobách, např. rzivosti česneku. Má tzv. green efect (nevím, jestli se to tak píše), což znamená, že podržuje déle listovou zeleň. Nevím, jestli to trochu prodlouží vegetaci, každopádně způsobuje problémy při sušení. A samozřejmě je dobře vzít v úvahu i ekologii a ekonomiku.
23.06.2026
Závlaha
Zakladatel vlákna: Jiří Polách | 22.06.2026
Dobrý den pane Kozáku. Chci se zeptat jestli má ještě smysl zavlažovat česnek. Na jaře jsem zavlažoval, potom vydatně pršelo ale ted je 14 dní sucho, horko a větřík. Předpověd žádnou vodu nehlásí. Takže vyschlé na beton. Sklizen vidím tak asi 10. 7. Děkuji za odpověd. Polách
Jan Kozák
Zálivka v této době ještě smysl má. O nějaký ten den prodlouží vegetaci, tedy dobu, kdy cibule roste.
23.06.2026
Sklizeň
Zakladatel vlákna: Vosika Tomas | 22.06.2026
Dobrý den pane Kozáku
,letos mám zasazené odrůdy- Havran,Slavin II a Janko.
Všechny odrůdy by se měly sklízet kolem půlky července...Mám tedy čekat do tohoto data,nebo až budou mít rostliny pět dužnatých listů?Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den
Jan Kozák
Na kalendář nehleďte, sledujte vývoj rostliny.
23.06.2026
Vosika Tomas
Takže,chápu to správně,že až budou mít rostliny 5 dužnatých listů,můžu sklízet?Moc děkuji za odpověď
23.06.2026
Jan Kozák
Ano, je to tak.
23.06.2026
Dozrávání Bjetinu
Zakladatel vlákna: Jiří S. | 22.06.2026
Dobrý den, aktuálně má Bjetin 6 dužnatých suknic. Kdy se prosím v tomto suchém a horkém počasí dá předpokládat sklizeň? Děkuji,JS
Jan Kozák
Viděl bych to o víkendu.
22.06.2026
Škůdce - háďátko?
Zakladatel vlákna: Jiri S | 21.06.2026
Dobrý den pane Kozáku.
Na čerstvém záhoně (vyvýšeném) jsem na jaře zasadil nějaké přebytky sadby, kterou si uchovávám delší dobu. A něco mi to žere. Tipuju to na háďátko.
Nicméně podzimní porost ze stejného zdroje vypadá celkem k světu. Dokážete prosím poradit? Děkuji.
Jan Kozák
Při jarní výsadbě paličáků se často stává, že se vytvoří jednostroužkové cibule, jak to vidíme na Vašem snímku.
Nevím přesně, jaký žír máte na mysli. Zalomenou rostlinu mohl okousat slimák, mohla to být i myšice, ale jistě i něco jiného; těžko říct. Háďátko určitě ne.
22.06.2026
Jiri S
Děkuji za odpověď. U té zalomené rostliny mám podezření na kočku. To každopádně nemělo být předmětem dotazu. Měl jsem to lépe specifikovat.
U všech rostlin na fotce se mi zdá, že mají více či méně špatné kořeny, některé silnější, jiné slabší. Některé jakoby uhnilé. První cibule je v jednom místě odřená, druhá prasklá
22.06.2026
Jan Kozák
Problém první rostliny bych viděl ve fuzáriu. Prasklá suknice u druhé rostliny je způsobena tím, že list, který je jejím pokračováním, už odumřel, takže suknice ztratila elasticitu, ale cibule ještě narůstala, tak suknice tlak nevydržela a praskla.
Rostliny končí vegetaci, proto kořeny, které měly na starosti pouze výživu, odumírají a zůstávají pouze kořeny zatahovací. To jsou ty se svraštělým povrchem.
23.06.2026
Jiri S
Děkuji za vyčerpávající odpovědi. Velice si Vaší práce vážím a přeji kvalitní sklizeň :)
23.06.2026
Hniloba česneku? - co se zbytkem
Zakladatel vlákna: Jiří Horák | 18.06.2026
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na doporučený postup, co dále dělat. V tomto období jsem ze záhonu vytáhl několik česneků viz první obrázek. Již jsem jich několik vyhodil asi měsíc dopředu.
Odrůdu neznám, pěstuji v půdě, kde byla 13 let tráva.
Co byste doporučil se zbytkem záhonu? Vytrhat už teď nebo ještě počkat? Děkuji.
Jan Kozák
Ne vždy se dá dohledat, odkud se bílá sklerociová hniloba na pozemek dostala. Každopádně to chce už nyní vytrhat rostliny v okolí půl metru okolo nakažené. Nakažené rostliny ani slupky ze zdánlivě zdravých rostlin nepatří do kompostu ani obecního biologického odpadu.
19.06.2026
Odrůda Skalka
Zakladatel vlákna: David Wanegårdh | 18.06.2026
Dobrý den, pane Kozaku!
Odrůda Skalka patří k mým nejoblíbenějším česnekům, a to jak na zahradě, tak v kuchyni. Loňská sklizeň byla úžasná a těším se na novou (již třetí) sklizeň letos v červenci.
Pokud tomu dobře rozumím, největší rozdíl mezi odrůdou Skalka a odrůdou Vekan spočívá v tom, že Skalka má silnější slupku, což je velmi žádoucí vlastnost.
Existují mezi těmito dvěma odrůdami ještě nějaké další rozdíly, které by pěstitele mohly přimět k tomu, aby upřednostnil jednu odrůdu před druhou?
A jaká je historie odrůdy Skalka?
Jan Kozák
Pokud hledáme morfologické rozdíly, jsou si tyto dvě odrůdy hodně podobné. Spíš je to třeba brát pěstitelsky. Na některých stanovištích bude lepší Skalka, na jiných Vekan. A samozřejmě na mnohých to bude jedno.
22.06.2026
Anton,Benátčan
Zakladatel vlákna: Josef Belšík | 17.06.2026
Dobrý den, vážený pane inženýre. blíží se sklizeň odrůdy Anton. Zatím z 200ks vysázených stroužků polehly pouze 3ks, u kterých vyrůstá květní stvol. Co je příčinou tohoto stavu? Vysázen byl 10 prosince 2025.
Dále u odrůdy Benátčan u 30 ks z 200 ks vyrůstá rovněž květní stvol jako u paličáků. Polovina byla vysázena 10.prosince 2025 a druhá polovina 1.března 2026.
K dešnímu dni se jejich vzrůst velikostně úplně srovnal, takže nepoznáte ,co bylo vysázeno v prosinci a co v březnu.
Děkuji Vám za informaci k tomuto stavu.
Mám od Vás ještě odrůdy Lukan a Havran a ty jsou překrásné.
S pozdravem.
Josef Belšík
Jan Kozák
U obou se jedná o fyziologickou poruchu, jejíž frekvence se zvyšuje extrémními podmínkami. U Benátčanu Vám vyrůstá květní stvol stejně u podzimní i jarní výsadby?
19.06.2026
choroba česneku
Zakladatel vlákna: Eva Dosoudilová | 17.06.2026
Dobrý den pane Kozáku, prosím o informaci, zda je poškození česneku díky háďátku. Již loni jsme spolu komunikovali a dle Vaší rady jsme celé pole vyvápnili dusíkatým vápnem, zakoupili fólie a celé pole jimi zakryli. Koupili jsme novou sadbu a přesto se na poli objevily oblasti s nakaženým česnekem. Chtěli bychom se ujistit, zda jde opět o háďátko. Moc děkuji za radu.
Dosoudil Lubomír Prasklice
Jan Kozák
Bohužel ano.
19.06.2026
Česnek a jeho choroba
Zakladatel vlákna: František Adámek | 15.06.2026
Dobrý den pane Kozáku,
pěstuji asi 15 roků česnek a toto mě, tedy můj česnek nikdy nepostihlo.
Můžete mi poradit co je to za choroba a jak nyní desinfikovat půda a co na ní mohu pěstovat?
Nějaké návrhy jsem již obdržel, modrá hniloba....fuzarioza.
Jsem z toho na větvi, v okolí jsou další
zahrádkáři a nikdo to nemá. Tak přemýšlím, kde k tomu můj česnek přišel. Letošní úroda je tedy, bude spálená a já budu potřebovat novou sadbu. Vždy jsem sadil cca 250 stroužků, ale nikdy jsem to nevažil, takže nevím kolik budu na sadbu potřebovat objednat. Můžete mi poradit kolik bych potřeboval a hlavně doporučil odrůdy.
Za odpovědi budu rád.
Jan Kozák
Jak tak zkoumám Vaše fotky, máte pravdu. Modrá hniloba (Penicillium) tam je, ale až druhotně. Růžové kořeny jednoznačně ukazují na fuzáriovou hnilobu, která je primární.
Dvě stě padesát stroužků může být kilo, ale také tři. To záleží na odrůdě, jak má veliké stroužky. Doporučit odrůdu je dost problematické, protože zdaleka ne všichni mají při výběru odrůdy stejné priority jako já.
19.06.2026
sklerociová choroba
Zakladatel vlákna: Jan Hajda | 15.06.2026
Dobrý den,
na pozemku se mi nejspíše objevila tato houba. Jak daleko od tohoto napadeného místa můžu přichystat políčko na novou sadbu? Pozemek není úplně velký, tak jestli vůbec taková možnost je.
Děkuji
Jan Kozák
Stačily by třeba i tři metry, ale je třeba brát v úvahu, že přenos může být i na botách nebo nářadí.
19.06.2026
Sklizeň Vekanu
Zakladatel vlákna: Lukáš Svoboda | 12.06.2026
Dobrý den, rád bych se optal na kdy letos odhadujete sklizeň Vekanu.
Listy jsou ještě celkem zelené, ale objem palic není zatím nějak obrovský. Pěstuju u Chlumce v nížině. Děkuji a ať se daří.
Jan Kozák
Odhaduji za dva týdny. Ale v současné době je to potřeba považovat pouze za hrubý odhad.
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
rozlišení sklizeného česneku
Zakladatel vlákna: Petr Lapšinský | 26.06.2026Dobrý den, vážený pane Kozáku,
nepozorností jsem pomíchal sklizený česnek odrůdy Bjetin a Havel. Jak to napravit? Rada AI o rozdílu šíře a dužnatosti listů mi nepomohla. Dužnatost je podle mého stejná a ani šíře listů mě nepřesvědčila. Dokonce jsem se dočetl, že obě odrůdy patří mezi širokolisté. Takže si opravdu nevím rady. Snad velikost palic by mohla být vodítkem z hlediska rannosti (Bjetin hodně ranný, Havel pozdější). Ale ani to není 100%ní. Znaky pro sklizeň byly u obou odrůd stejné - jak postavení květů u kontrolních kusů, tak počty dužnatých listů. Sklízel jsem proto současně. Na jednotlivých řádcích byly pochopitelně i menší paličky Tam však mohu pomíchanou sadbu vyloučit.
Děkuji Vám za pomoc, ale také za velmi kvalitní sadbu, Kterou jsem si u Vás minulý rok na podzim objednal.
S úctou a pozdravem
Petr Lapšinský
Bjetin má silnější stonek a jemnější suknice. To se však spolehlivěji pozná až po usušení.
26.06.2026Jen pro upřesnění: konzumní částí česneku je složená cibule, palici má nahoře - to je to květenství. Od toho je pojmenování paličák.
.
Sklizeň
Zakladatel vlákna: Dana Vaisová | 26.06.2026Dobrý den, jako každý rok se na Vás obracím s dotazem kdy sklidit. Vždycky se mi vyplatilo řídit se Vaší radou. Za poslední dny začal hodně žloutnout, ale počet listů se mi ještě nezdá. Od Vás mám letos na zkoušku Havla, Slavín II a Rusinku. Další tři obrázky jsou moje bezejmenne stálice. První a třetí je bílý a ten uprostred je fialový Harnáš, který dnes začal trošku polehavat.Dekuji za radu, Vaisová
Harnaš už skliďte, ostatní tak za týden, jako poslední Slavin II.
26.06.2026kdy sklidit
Zakladatel vlákna: Rene Herman | 25.06.2026Dobrý den, pane inženýre, vydrží ještě týden, dva v zemi, nebo už ven s ním? - odrůda Havel nebo Havran, omylem jsem promíchal sadbu.
Napočítal jsem sedm dužnatých listů. I v tomto počasí mu ještě týden nechejte.
25.06.2026Čas sklizně
Zakladatel vlákna: DUŠAN VONGREJ | 25.06.2026Děkuji a ještě prosím o radu kdy sklízet kompletní i dle odrůdy.
U Vás bych to viděl u Bjetinu o víkendu, Skalka tak tři dny nato. Pokud potřebujete sklízet najednou, řiďte se Bjetinem. Lépe trochu podtrhnout než sklidit pozdě.
25.06.2026názvy česneku
Zakladatel vlákna: Michal Vojtek Vojtek | 24.06.2026Dobrý den, minulý rok jsem koupil velkou krabičku česneku 8ks. Krabičku už nemám. Řekněte mi, prosím od 1 po 8 názvy česneků? Kolik cca roků bez ztráty kvality mohu sadit stejný česnek? Děkuji za odpověd.
Odrůdy jsou v krabičce seřazeny podle abecedy. Jednička je Bjetin, dvojka Havel, trojka Havran, čtyřka Janko, pětka Lukan, šestka Rusinka, sedmička Slavin II, osmička Skalka. Aha, ty dvě poslední abecedu nerespektují.
25.06.2026Na druhou otázku nelze přesně odpovědět. U zahrádkářů platí, že mohou přesazovat, dokud jsou spokojeni s výsledkem. Mohou to být dva roky, ale taky třeba pět. Velkopěstitelé takto uvažovat nemohou, proto raději nakupují sadbu každoročně a přesazují pouze v případě, že potřebné množství nové sadby nesehnali.
Čas sklizně
Zakladatel vlákna: DUŠAN VONGREJ | 24.06.2026Dobrý den pane inženýre, letos pěstuji u vás zakoupené odrůdy Bjetin a Skalka a poprvé chci sklízet dle počtu dužnatých listů. Mám to chápat tak, že se má sklízet když už zbývají 5-6 zelené listy a ostatní jsou už vyschlé? Je dle obrázků již čas sklízet? Děkuji za odpověď.
Správný počet dužnatých listů při sklizni je pět. Přitom není důležité, aby byly všechny zelené, mohou už žloutnout, ale nesmí být suché. Na fotce s Bjetinem se mi nelíbí jedna rostlina vlevo. Tu už vytrhněte.
25.06.2026Určení choroby
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 24.06.2026Dobrý den, můžete mi říct o co se může jednat. Odrůda Skalka. A co mám udělat s pozemkem a napadenymi kusy zda se dají konzumovat. Děkuji s pozdravem.
Tato fotka nic neříká. Byl by potřebný snímek celé rostliny, ale fotografováno kolmo na rostlinu, k tomu i zdravou rostlinu a příčný řez cibulí.
24.06.2026Modrý paličák
Zakladatel vlákna: oldřich Peřina | 24.06.2026Dobrý den mam modrý paličak a začiná mě lehat a zasichat stony je to dukaz že by měl jít už ven ze země?
Některé paličáky se slabším stonkem v suchém období před sklizní polehávají jako nepaličáky. Takže ven s nimi.
24.06.2026Postřik Ortiva
Zakladatel vlákna: Libor Kňourek | 23.06.2026Dobrý den, na jednom webu psali, že zhruba 14 dní před sklizní česneku je dobré ho preventivně postříkat proti hnilobě Ortivou. Chci se Vás, jako odborníka, zeptat zda je to potřeba, popřípadě zda je Ortiva nějak pro česnek prospěšná v době před sklizní. Děkuji za odpověď a hezký den.
Blbost. Ortiva může pomoci při listových chorobách, např. rzivosti česneku. Má tzv. green efect (nevím, jestli se to tak píše), což znamená, že podržuje déle listovou zeleň. Nevím, jestli to trochu prodlouží vegetaci, každopádně způsobuje problémy při sušení. A samozřejmě je dobře vzít v úvahu i ekologii a ekonomiku.
23.06.2026Závlaha
Zakladatel vlákna: Jiří Polách | 22.06.2026Dobrý den pane Kozáku. Chci se zeptat jestli má ještě smysl zavlažovat česnek. Na jaře jsem zavlažoval, potom vydatně pršelo ale ted je 14 dní sucho, horko a větřík. Předpověd žádnou vodu nehlásí. Takže vyschlé na beton. Sklizen vidím tak asi 10. 7. Děkuji za odpověd. Polách
Zálivka v této době ještě smysl má. O nějaký ten den prodlouží vegetaci, tedy dobu, kdy cibule roste.
23.06.2026Sklizeň
Zakladatel vlákna: Vosika Tomas | 22.06.2026Dobrý den pane Kozáku
,letos mám zasazené odrůdy- Havran,Slavin II a Janko.
Všechny odrůdy by se měly sklízet kolem půlky července...Mám tedy čekat do tohoto data,nebo až budou mít rostliny pět dužnatých listů?Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den
Na kalendář nehleďte, sledujte vývoj rostliny.
23.06.2026Takže,chápu to správně,že až budou mít rostliny 5 dužnatých listů,můžu sklízet?Moc děkuji za odpověď
23.06.2026Ano, je to tak.
23.06.2026Dozrávání Bjetinu
Zakladatel vlákna: Jiří S. | 22.06.2026Dobrý den, aktuálně má Bjetin 6 dužnatých suknic. Kdy se prosím v tomto suchém a horkém počasí dá předpokládat sklizeň? Děkuji,JS
Viděl bych to o víkendu.
22.06.2026Škůdce - háďátko?
Zakladatel vlákna: Jiri S | 21.06.2026Dobrý den pane Kozáku.
Na čerstvém záhoně (vyvýšeném) jsem na jaře zasadil nějaké přebytky sadby, kterou si uchovávám delší dobu. A něco mi to žere. Tipuju to na háďátko.
Nicméně podzimní porost ze stejného zdroje vypadá celkem k světu. Dokážete prosím poradit? Děkuji.
Při jarní výsadbě paličáků se často stává, že se vytvoří jednostroužkové cibule, jak to vidíme na Vašem snímku.
22.06.2026Nevím přesně, jaký žír máte na mysli. Zalomenou rostlinu mohl okousat slimák, mohla to být i myšice, ale jistě i něco jiného; těžko říct. Háďátko určitě ne.
Děkuji za odpověď. U té zalomené rostliny mám podezření na kočku. To každopádně nemělo být předmětem dotazu. Měl jsem to lépe specifikovat.
22.06.2026U všech rostlin na fotce se mi zdá, že mají více či méně špatné kořeny, některé silnější, jiné slabší. Některé jakoby uhnilé. První cibule je v jednom místě odřená, druhá prasklá
Problém první rostliny bych viděl ve fuzáriu. Prasklá suknice u druhé rostliny je způsobena tím, že list, který je jejím pokračováním, už odumřel, takže suknice ztratila elasticitu, ale cibule ještě narůstala, tak suknice tlak nevydržela a praskla.
23.06.2026Rostliny končí vegetaci, proto kořeny, které měly na starosti pouze výživu, odumírají a zůstávají pouze kořeny zatahovací. To jsou ty se svraštělým povrchem.
Děkuji za vyčerpávající odpovědi. Velice si Vaší práce vážím a přeji kvalitní sklizeň :)
23.06.2026Hniloba česneku? - co se zbytkem
Zakladatel vlákna: Jiří Horák | 18.06.2026Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na doporučený postup, co dále dělat. V tomto období jsem ze záhonu vytáhl několik česneků viz první obrázek. Již jsem jich několik vyhodil asi měsíc dopředu.
Odrůdu neznám, pěstuji v půdě, kde byla 13 let tráva.
Co byste doporučil se zbytkem záhonu? Vytrhat už teď nebo ještě počkat? Děkuji.
Ne vždy se dá dohledat, odkud se bílá sklerociová hniloba na pozemek dostala. Každopádně to chce už nyní vytrhat rostliny v okolí půl metru okolo nakažené. Nakažené rostliny ani slupky ze zdánlivě zdravých rostlin nepatří do kompostu ani obecního biologického odpadu.
19.06.2026Odrůda Skalka
Zakladatel vlákna: David Wanegårdh | 18.06.2026Dobrý den, pane Kozaku!
Odrůda Skalka patří k mým nejoblíbenějším česnekům, a to jak na zahradě, tak v kuchyni. Loňská sklizeň byla úžasná a těším se na novou (již třetí) sklizeň letos v červenci.
Pokud tomu dobře rozumím, největší rozdíl mezi odrůdou Skalka a odrůdou Vekan spočívá v tom, že Skalka má silnější slupku, což je velmi žádoucí vlastnost.
Existují mezi těmito dvěma odrůdami ještě nějaké další rozdíly, které by pěstitele mohly přimět k tomu, aby upřednostnil jednu odrůdu před druhou?
A jaká je historie odrůdy Skalka?
Pokud hledáme morfologické rozdíly, jsou si tyto dvě odrůdy hodně podobné. Spíš je to třeba brát pěstitelsky. Na některých stanovištích bude lepší Skalka, na jiných Vekan. A samozřejmě na mnohých to bude jedno.
22.06.2026Anton,Benátčan
Zakladatel vlákna: Josef Belšík | 17.06.2026Dobrý den, vážený pane inženýre. blíží se sklizeň odrůdy Anton. Zatím z 200ks vysázených stroužků polehly pouze 3ks, u kterých vyrůstá květní stvol. Co je příčinou tohoto stavu? Vysázen byl 10 prosince 2025.
Dále u odrůdy Benátčan u 30 ks z 200 ks vyrůstá rovněž květní stvol jako u paličáků. Polovina byla vysázena 10.prosince 2025 a druhá polovina 1.března 2026.
K dešnímu dni se jejich vzrůst velikostně úplně srovnal, takže nepoznáte ,co bylo vysázeno v prosinci a co v březnu.
Děkuji Vám za informaci k tomuto stavu.
Mám od Vás ještě odrůdy Lukan a Havran a ty jsou překrásné.
S pozdravem.
Josef Belšík
U obou se jedná o fyziologickou poruchu, jejíž frekvence se zvyšuje extrémními podmínkami. U Benátčanu Vám vyrůstá květní stvol stejně u podzimní i jarní výsadby?
19.06.2026choroba česneku
Zakladatel vlákna: Eva Dosoudilová | 17.06.2026Dobrý den pane Kozáku, prosím o informaci, zda je poškození česneku díky háďátku. Již loni jsme spolu komunikovali a dle Vaší rady jsme celé pole vyvápnili dusíkatým vápnem, zakoupili fólie a celé pole jimi zakryli. Koupili jsme novou sadbu a přesto se na poli objevily oblasti s nakaženým česnekem. Chtěli bychom se ujistit, zda jde opět o háďátko. Moc děkuji za radu.
Dosoudil Lubomír Prasklice
Bohužel ano.
19.06.2026Česnek a jeho choroba
Zakladatel vlákna: František Adámek | 15.06.2026Dobrý den pane Kozáku,
pěstuji asi 15 roků česnek a toto mě, tedy můj česnek nikdy nepostihlo.
Můžete mi poradit co je to za choroba a jak nyní desinfikovat půda a co na ní mohu pěstovat?
Nějaké návrhy jsem již obdržel, modrá hniloba....fuzarioza.
Jsem z toho na větvi, v okolí jsou další
zahrádkáři a nikdo to nemá. Tak přemýšlím, kde k tomu můj česnek přišel. Letošní úroda je tedy, bude spálená a já budu potřebovat novou sadbu. Vždy jsem sadil cca 250 stroužků, ale nikdy jsem to nevažil, takže nevím kolik budu na sadbu potřebovat objednat. Můžete mi poradit kolik bych potřeboval a hlavně doporučil odrůdy.
Za odpovědi budu rád.
Jak tak zkoumám Vaše fotky, máte pravdu. Modrá hniloba (Penicillium) tam je, ale až druhotně. Růžové kořeny jednoznačně ukazují na fuzáriovou hnilobu, která je primární.
19.06.2026Dvě stě padesát stroužků může být kilo, ale také tři. To záleží na odrůdě, jak má veliké stroužky. Doporučit odrůdu je dost problematické, protože zdaleka ne všichni mají při výběru odrůdy stejné priority jako já.
sklerociová choroba
Zakladatel vlákna: Jan Hajda | 15.06.2026Dobrý den,
na pozemku se mi nejspíše objevila tato houba. Jak daleko od tohoto napadeného místa můžu přichystat políčko na novou sadbu? Pozemek není úplně velký, tak jestli vůbec taková možnost je.
Děkuji
Stačily by třeba i tři metry, ale je třeba brát v úvahu, že přenos může být i na botách nebo nářadí.
19.06.2026Sklizeň Vekanu
Zakladatel vlákna: Lukáš Svoboda | 12.06.2026Dobrý den, rád bych se optal na kdy letos odhadujete sklizeň Vekanu.
Listy jsou ještě celkem zelené, ale objem palic není zatím nějak obrovský. Pěstuju u Chlumce v nížině. Děkuji a ať se daří.
Odhaduji za dva týdny. Ale v současné době je to potřeba považovat pouze za hrubý odhad.
13.06.2026