Dobrý den,pane ing.Kozáku,měl bych prosím Vás dotaz.Mám odrůdu Skalka a Bjetin.Na Bjetinu jsem nic takového nenašel,ale na Skalce po rozdělení cibule na stroužky se skoro na každém objevilo tohle.Ze spodku to jako by hnědne.Děkuji Vám předem za odpověď.
Jan Kozák
Berte to spíš jako estetickou vadu. Je to fyziologické porucha způsobená nedostatečným příjmem železa. Nemá to vliv ani na chuť ani na skladovatelnost ani na sadbovou kvalitu.
30.08.2025
Radim
Děkuji Vám za rychlou odpověď a přeji pěkný den.
Radim
30.08.2025
Hniloba krátce po sklizni
Zakladatel vlákna: Miroslav Janoch | 28.08.2025
Dobrý den,
když jsem sklízel letošní úrodu - asi 100 palic, tak byly velmi pěkné, tvrdé, bez jakýchkoliv známek napadení nebo poškození. Nechal jsem oschnout na záhonu a pak svázal do svazků a zavěsil pod pergolu - sucho, stín, průvan. Dělám to tak každý rok. Když jsem chtěl včera palice upravit -zakrátit natě, očistit a odstranit kořínky - palice pořád na pohled vypadaly velmi pěkně ale když jsem na ně sáhl, zjistil jsem, že jsou všechny změklé, až "gumové". Po rozlomení stroučky zažloutlé, některé už zčernalé, velmi lepkavé. Vůbec nevím, co se mohlo stát. Na záhonu před tím česnek nikdy nebyl, pouze rajčata a papriky. Porost byl nádherný, záhon je u zdi jižně orientován - celý den slunce. Faktem je, že jsem dosti zaléval.
Jan Kozák
Jednoznačně jde o fyziologickou poruchu voskovité odumírání stroužků (vaxy breakdown). Nepíšete, jak dlouho jste nechal česnek oschnout na záhoně, ale chyba mohla být tam. Zdá se, že rizikovým faktorem pro výskyt této poruchy je nesprávné sušení, kdy se ze stroužků rychle uvolňuje voda, která se však nestačí z cibule odpařit a zůstává dlouho mezi suknicemi (slupkami).
28.08.2025
Jan Kozák
Ještě doplnění. Poškozené cibule rozeberte na stroužky a zdravé můžete normálně použít. Pokud si takto zdravé stroužky nevyberete, postupně bude zasažena a tudíž nepoužitelná celá cibule.
28.08.2025
Miroslav Janoch
Děkuji za odpověď, včera jsem takto postupoval a z těch cca 100 palic jsem vybral bohužel asi jen 30-40 zubů. Poškození bylo skutečně devastující. Kdybych si toho všiml dříve, tak jsem zachránil víc, ale palice vypadaly pořád velmi pěkně. Dobu sušení na záhoně po vyrytí už nevím přesně, ale bylo to více jak 3, možná 5 dní, aniž by zmoknul. Mohlo mít prosím vliv intenzívnější zalévání skoro až do sklizně? Záhon totiž velmi rychle vysychal.
28.08.2025
Jan Kozák
V závlaze problém nevidím. Chybou bylo to sušení na záhoně.
29.08.2025
Sadbovy česnek
Zakladatel vlákna: Josef | 27.08.2025
Dobrý den chtěl bych se zeptat kdy začínáte rozesílat sadbovy česnek. Děkuji
Václav Kozák
Dobrý den, sadbový česnek každoročně začínáme expedovat od začátku září v pořadí dle objednávek. Obvykle se všechny předobjednávky podaří během září rozeslat.
29.08.2025
Kam zmizel Blanin?
Zakladatel vlákna: Petr Matějec | 25.08.2025
Dobrý den, už asi třetí rok nejsem schopen nikde získat sadbu Blaninu. Plánujete někdy v budoucnu jeho nabídku, nebo nemáte alespoň nějaký tip, kde by šel koupit? Děkuji.
Václav Kozák
Dobrý den, produkci odrůdy Blanin II jsme poslední roky omezili a odrůdu jen udržovali. Počítáme však s tím, že v následujících letech bude zase v omezeném množství v prodeji.
29.08.2025
Objednávka BENÁTČAN
Zakladatel vlákna: Albert Lochmann | 25.08.2025
Dobrý večer, bude nabídka na BENÁTČANA, tato odrůda mě nadchla,děkuji,Lochmann
Jan Kozák
Veškerá zásoba Benátčanu byla rozebrána už v prvním kole objednávek. Nepředpokládám, že něco zbude.
30.08.2025
Z česneku v záhoně zůstal jenom stvol,obalený jakoby malým mákem , ale vedle byl třeba zdravý .
Zakladatel vlákna: Albert Lochmann | 25.08.2025
Dobrý večer,
při vytahávání česneku se mi stalo,že jsem vytáhl jen stvol,jakoby posetý malým mákem,viz foto.,ale jen zanedbatelné množství.
Děkuji za radu
Jan Kozák
Už ze samotného popisu i bez fotek je jasné, že Váš česnek byl napaden bílou sklerociovou hnilobou. Ale pozor! Ten vedle byl jenom zdánlivě zdravý. Z tohoto porostu si určitě nenechávejte novou sadbu.
28.08.2025
Zahrada Čech
Zakladatel vlákna: Libor Kňourek | 25.08.2025
Dobrý den,
budete v září na Zahradě Čech v Litoměřicích?
Jan Kozák
Nebudeme.
30.08.2025
Napadený česnek
Zakladatel vlákna: Petr Marosz | 25.08.2025
Dobrý den,
Česnek z venku vypadá nepoškozeně, jen byl menší, než obvykle. Při sklizni byla na listech rez. Co to je zač a jak tomu mohu předejít?
A doplňková otázka když měním místo pro sazení česneku, jak daleko od původního místa?
Děkuji moc,
Marosz
Jan Kozák
Hodil by se i příčný řez celou cibulí. Takto usuzuji na fyziologickou poruchu způsobenou kombinací nerovnoměrného příjmu živin a problému při sušení.
Nový záhon s česnekem může být hned vedle toho minulého.
30.08.2025
Nový typ Sulky
Zakladatel vlákna: Jiří Strnad | 24.08.2025
Dobrý den, v eshopech se objevuje nyní nový typ sulky.
Starý běžný má uvedeno toto složení:
3% N + 14% K2O + 2% CaO + 19% S
Nový má toto složení:
Kapalné hnojivo
8% CaO + 19% SO
Mám raději sehnat starší typ, nebo nový typ udělá stejnou službu?
Děkuji Vám.
Jan Kozák
Nový typ Sulky Vám udělá stejnou službu. Ale mořte 2, maximálně 3 hodiny, nikoliv 6 - 12 hodin, jak na etiketě uvádí výrobce.
30.08.2025
Moření
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 23.08.2025
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda můžu česnek mořit už koncem srpna nebo až v září? A když bude česnek namořen už nehrozí že se do něj vlkovnik pustí znova? Děkuji za odpověď.
Jan Kozák
Příští týden je ideální, má být do jeho poloviny bez deště. Sulka na stroužkách ulpí, vlnovník je už nenapadne.
23.08.2025
Země živitelka 2025
Zakladatel vlákna: Přerost Zdeněk | 22.08.2025
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli budete v Českých Budějovicích na Země živitelce.
Přeji krásný den
Přerost
Klatovy.
Jan Kozák
Na Zemi živitelce nás nehledejte. Nejsme tam.
22.08.2025
Délka stonku při uskladnění
Zakladatel vlákna: Vladislava Nováková | 21.08.2025
Dobrý den pane Kozáku, jaká by měla být délka stonku a kořínků při uskladnění česneku na zimu. Děkuji za odpověď Nováková
Jan Kozák
Pokud odstraňujete nať i kořeny po dokonalém usušení, a tak by to mělo být, pak je úplně jedno, jakou jejich část na uskladnění ponecháte.
21.08.2025
Skalka
Zakladatel vlákna: Vlasta Tomsová | 20.08.2025
Dobrý den, tentokrát jsem objednávku udělala po půlnoci,ale skalku jsem v nabídce nenašla.Mate ji ještě?
Jan Kozák
Veškerá zásoba Skalky byla rozebrána už v prvním kole objednávek. Nepředpokládám, že něco zbude.
30.08.2025
Dusikaté vápno
Zakladatel vlákna: Vladimír Juřík | 20.08.2025
Dobrý den. Můžu zasadit česnek na záhon kde byly okurky které měly plíseň? Ale před tím bych tam dal dusikaté vápno. Děkuji
Jan Kozák
Z plísně okurkové strach mít nemusíte. Ta česnek napadnout nemůže.
20.08.2025
Vladimír Juřík
A to dusikaté vápno tam mám dát?
20.08.2025
Jan Kozák
Dusíkaté vápno půdu dezinfikuje, je však třeba vědět, že omezuje veškerý život v půdě, tedy i užitečnou mikroflóru. Po jeho aplikaci a řádném odvětrání je dobré dodat mikroorganismy prostřednictvím přípravku Rizocore.
20.08.2025
Skladování
Zakladatel vlákna: Helena Krmníčková | 20.08.2025
Dobrý den , jak a na jakém místě uchovat česnek koupený v září , do prosincové výsadby ? Už se mi stalo že česnek vyschnul . Děkuji za radu .
Jan Kozák
"Vyschnutí" česneku způsobil roztoč vlnovník česnekový. Spolehlivou ochranou před ním je moření v Sulce. Doporučujeme rozdružení a namoření ještě v září. Je třeba mořit v suchém období; ráno se stroužky namočí na dvě hodiny do roztoku Sulky, poté musí sadba co nejrychleji vyschnout - večer by měla být už dobře suchá. Dále se skladuje na vzdušném místě v tenké vrstvě a před výsadbou se ještě namočí alespoň na půl hodiny do vody.
20.08.2025
Háďátko
Zakladatel vlákna: Petr Tichý | 20.08.2025
Dobrý den pane Kozáku je možné že se mi dostalo háďátko na pozemek v kravském hnoji?Děkuji za odpověď.Petr
Jan Kozák
Vyloučené to není, ale je to málo pravděpodobné. Riziko tam je za předpokladu, že někdo do hnojiště vyvezl materiál s háďátkem.
20.08.2025
Použití Sulky
Zakladatel vlákna: Eva Dosoudilová | 17.08.2025
Dobrý den pane Kozáku,zdravím opět z Prasklic.Koupil jsem Sulku Extra a v návodu je uvedeno, že po namořeni 6-12hod.se má česnek ihned sázet.Jelikož sázíme cca 170 kg,mořili jsme česnek dopředu a nechali usušit.Před sázením jsme namočili na chvíli do vody.Co je správně?Moc děkuji za radu.
Dosoudil Lubomír Prasklice
Dušan Blecha
Dobrý den,
v kapitole "Jak pěstovat"
v podkapitole "Sadbový materiál"
je odstavec "Moření"
Kde se píše:
... V případě moření Sulkou doporučujeme sadbu rozdružit na stroužky už začátkem září a namočit je na 2–3 hodiny v 5% roztoku Sulky. Poté musí sadba co nejrychleji (cca do 12 hodin) vyschnout. ...
... Dále doporučujeme před výsadbou stroužky na 1–2 hodiny namočit do studené vody. ...
Přeji krásný den
18.08.2025
Jan Kozák
Každopádně je špatná doba moření 6 - 12 hodin, mořte maximálně 2 hodiny. Termín moření je letní (srpen, září), nebo těsně před výsadbou. Letní moření zabrání poškození sadby vlnovníkem česnekovým, při jeho využití se sadba před výsadbou namočí do vody, tak jak to děláte. Pokud není riziko napadení vlnovníkem, pak se volí termín před výsadbou. Není třeba sázet mokré stroužky, pohodlnější je nechat je oschnout; do půdy by se měly dostat do 24 hodin po vyjmutí z lázně.
19.08.2025
Plíseň s hniloba
Zakladatel vlákna: Zuzana Kločková | 15.08.2025
Dobrý den, pane Kozáku.
V důsledku deštivého počasí po sklizni nám česnek plesnivý a hnije. Chci se zeptat, zda postižený česnek může nakazit ten zdravý? Můžeme je nechat pospolu, nebo je máme raději roztřídit? Ne na každém to jde na pohmat a okem poznat. Děkuji za odpověď.
Jan Kozák
Bez obrázku těžko poradím. U těchto problémů je potřebný i příčný řez cibulí. Samozřejmě se snažte jakékoliv problematické cibule vyřadit.
19.08.2025
Zuzana Kločková
Obrázky přikládám a děkuji za odpověď.
20.08.2025
Jan Kozák
Omlouvám se, nějak mi toto uniklo. Jednoznačně jde o fyziologickou poruchu voskovité odumírání stroužků (vaxy breakdown). Zdá se, že rizikovým faktorem pro výskyt této poruchy je nesprávné sušení, kdy se ze stroužků rychle uvolňuje voda, která se však nestačí z cibule odpařit a zůstává dlouho mezi suknicemi (slupkami).
30.08.2025
Jaka odruda
Zakladatel vlákna: Lubomir Cerny | 14.08.2025
Dobry den jakou odrudu je dobre vysadit v Roztokach u Semil Jedna se asi o100 az 120 stroucku Dekuji LC
Lubomir Cerny
Zatím nikdo neradi
17.08.2025
Radim
Dobrý den a možná ani neporadí.Zkuste napsat dotaz s diakritikou a uvidíte,že se dočkáte.
18.08.2025
Jaroslav Navrátil
Zdarec Lubomíre, u nás v podkrkonoší se pěstuje Bělský fialák. Vekan taky nikdy nezklame a obstojný bývá i Dukát. Však přiď k nám do Roprachtic, v pátek bude hospoda a dáme řeč, máš to jen přes kopec. Tady se asi rady nedočkáš.
18.08.2025
Vada česneku
Zakladatel vlákna: Marek Šemík | 08.08.2025
Dobrý den, prosím o radu, čím je napaden tento česnek? Jednotlivé stroužky mají mezi sebou plíseň, česnek bohužel nebyl nejspíš dobře uskladněn během deštivého července. Je to napříč odrůdami, ne u všech cibulí. Děkuji
Jan Kozák
Z takových fotek nejsem dostatečně moudrý. Možná jste si už odpověděla sama. Asi by napověděly snímky rozdělané cibule.
10.08.2025
Marek Šemík
Přikládám foto rozpůlené cibule. Zdá se, že nejvíce tím trpí Slavin, i když byl sušen dobře. Sklizeň byla za mokra. Děkuji
10.08.2025
Jan Kozák
Vypadá to na botrytidu. K mému překvapení je jí letos nezvykle hodně. Asi tomu nahrálo mokro a horko.
Dotaz nebo odpověď je možné přidat po přihlášení.
Co to může být
Zakladatel vlákna: Radim | 29.08.2025Dobrý den,pane ing.Kozáku,měl bych prosím Vás dotaz.Mám odrůdu Skalka a Bjetin.Na Bjetinu jsem nic takového nenašel,ale na Skalce po rozdělení cibule na stroužky se skoro na každém objevilo tohle.Ze spodku to jako by hnědne.Děkuji Vám předem za odpověď.
Berte to spíš jako estetickou vadu. Je to fyziologické porucha způsobená nedostatečným příjmem železa. Nemá to vliv ani na chuť ani na skladovatelnost ani na sadbovou kvalitu.
30.08.2025Děkuji Vám za rychlou odpověď a přeji pěkný den.
30.08.2025Radim
Hniloba krátce po sklizni
Zakladatel vlákna: Miroslav Janoch | 28.08.2025Dobrý den,
když jsem sklízel letošní úrodu - asi 100 palic, tak byly velmi pěkné, tvrdé, bez jakýchkoliv známek napadení nebo poškození. Nechal jsem oschnout na záhonu a pak svázal do svazků a zavěsil pod pergolu - sucho, stín, průvan. Dělám to tak každý rok. Když jsem chtěl včera palice upravit -zakrátit natě, očistit a odstranit kořínky - palice pořád na pohled vypadaly velmi pěkně ale když jsem na ně sáhl, zjistil jsem, že jsou všechny změklé, až "gumové". Po rozlomení stroučky zažloutlé, některé už zčernalé, velmi lepkavé. Vůbec nevím, co se mohlo stát. Na záhonu před tím česnek nikdy nebyl, pouze rajčata a papriky. Porost byl nádherný, záhon je u zdi jižně orientován - celý den slunce. Faktem je, že jsem dosti zaléval.
Jednoznačně jde o fyziologickou poruchu voskovité odumírání stroužků (vaxy breakdown). Nepíšete, jak dlouho jste nechal česnek oschnout na záhoně, ale chyba mohla být tam. Zdá se, že rizikovým faktorem pro výskyt této poruchy je nesprávné sušení, kdy se ze stroužků rychle uvolňuje voda, která se však nestačí z cibule odpařit a zůstává dlouho mezi suknicemi (slupkami).
28.08.2025Ještě doplnění. Poškozené cibule rozeberte na stroužky a zdravé můžete normálně použít. Pokud si takto zdravé stroužky nevyberete, postupně bude zasažena a tudíž nepoužitelná celá cibule.
28.08.2025Děkuji za odpověď, včera jsem takto postupoval a z těch cca 100 palic jsem vybral bohužel asi jen 30-40 zubů. Poškození bylo skutečně devastující. Kdybych si toho všiml dříve, tak jsem zachránil víc, ale palice vypadaly pořád velmi pěkně. Dobu sušení na záhoně po vyrytí už nevím přesně, ale bylo to více jak 3, možná 5 dní, aniž by zmoknul. Mohlo mít prosím vliv intenzívnější zalévání skoro až do sklizně? Záhon totiž velmi rychle vysychal.
28.08.2025V závlaze problém nevidím. Chybou bylo to sušení na záhoně.
29.08.2025Sadbovy česnek
Zakladatel vlákna: Josef | 27.08.2025Dobrý den chtěl bych se zeptat kdy začínáte rozesílat sadbovy česnek. Děkuji
Dobrý den, sadbový česnek každoročně začínáme expedovat od začátku září v pořadí dle objednávek. Obvykle se všechny předobjednávky podaří během září rozeslat.
29.08.2025Kam zmizel Blanin?
Zakladatel vlákna: Petr Matějec | 25.08.2025Dobrý den, už asi třetí rok nejsem schopen nikde získat sadbu Blaninu. Plánujete někdy v budoucnu jeho nabídku, nebo nemáte alespoň nějaký tip, kde by šel koupit? Děkuji.
Dobrý den, produkci odrůdy Blanin II jsme poslední roky omezili a odrůdu jen udržovali. Počítáme však s tím, že v následujících letech bude zase v omezeném množství v prodeji.
29.08.2025Objednávka BENÁTČAN
Zakladatel vlákna: Albert Lochmann | 25.08.2025Dobrý večer, bude nabídka na BENÁTČANA, tato odrůda mě nadchla,děkuji,Lochmann
Veškerá zásoba Benátčanu byla rozebrána už v prvním kole objednávek. Nepředpokládám, že něco zbude.
30.08.2025Z česneku v záhoně zůstal jenom stvol,obalený jakoby malým mákem , ale vedle byl třeba zdravý .
Zakladatel vlákna: Albert Lochmann | 25.08.2025Dobrý večer,
při vytahávání česneku se mi stalo,že jsem vytáhl jen stvol,jakoby posetý malým mákem,viz foto.,ale jen zanedbatelné množství.
Děkuji za radu
Už ze samotného popisu i bez fotek je jasné, že Váš česnek byl napaden bílou sklerociovou hnilobou. Ale pozor! Ten vedle byl jenom zdánlivě zdravý. Z tohoto porostu si určitě nenechávejte novou sadbu.
28.08.2025Zahrada Čech
Zakladatel vlákna: Libor Kňourek | 25.08.2025Dobrý den,
budete v září na Zahradě Čech v Litoměřicích?
Nebudeme.
30.08.2025Napadený česnek
Zakladatel vlákna: Petr Marosz | 25.08.2025Dobrý den,
Česnek z venku vypadá nepoškozeně, jen byl menší, než obvykle. Při sklizni byla na listech rez. Co to je zač a jak tomu mohu předejít?
A doplňková otázka když měním místo pro sazení česneku, jak daleko od původního místa?
Děkuji moc,
Marosz
Hodil by se i příčný řez celou cibulí. Takto usuzuji na fyziologickou poruchu způsobenou kombinací nerovnoměrného příjmu živin a problému při sušení.
30.08.2025Nový záhon s česnekem může být hned vedle toho minulého.
Nový typ Sulky
Zakladatel vlákna: Jiří Strnad | 24.08.2025Dobrý den, v eshopech se objevuje nyní nový typ sulky.
Starý běžný má uvedeno toto složení:
3% N + 14% K2O + 2% CaO + 19% S
Nový má toto složení:
Kapalné hnojivo
8% CaO + 19% SO
Mám raději sehnat starší typ, nebo nový typ udělá stejnou službu?
Děkuji Vám.
Nový typ Sulky Vám udělá stejnou službu. Ale mořte 2, maximálně 3 hodiny, nikoliv 6 - 12 hodin, jak na etiketě uvádí výrobce.
30.08.2025Moření
Zakladatel vlákna: Marek Syrycansky Syrycansky | 23.08.2025Dobrý den chtěl bych se zeptat zda můžu česnek mořit už koncem srpna nebo až v září? A když bude česnek namořen už nehrozí že se do něj vlkovnik pustí znova? Děkuji za odpověď.
Příští týden je ideální, má být do jeho poloviny bez deště. Sulka na stroužkách ulpí, vlnovník je už nenapadne.
23.08.2025Země živitelka 2025
Zakladatel vlákna: Přerost Zdeněk | 22.08.2025Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli budete v Českých Budějovicích na Země živitelce.
Přeji krásný den
Přerost
Klatovy.
Na Zemi živitelce nás nehledejte. Nejsme tam.
22.08.2025Délka stonku při uskladnění
Zakladatel vlákna: Vladislava Nováková | 21.08.2025Dobrý den pane Kozáku, jaká by měla být délka stonku a kořínků při uskladnění česneku na zimu. Děkuji za odpověď Nováková
Pokud odstraňujete nať i kořeny po dokonalém usušení, a tak by to mělo být, pak je úplně jedno, jakou jejich část na uskladnění ponecháte.
21.08.2025Skalka
Zakladatel vlákna: Vlasta Tomsová | 20.08.2025Dobrý den, tentokrát jsem objednávku udělala po půlnoci,ale skalku jsem v nabídce nenašla.Mate ji ještě?
Veškerá zásoba Skalky byla rozebrána už v prvním kole objednávek. Nepředpokládám, že něco zbude.
30.08.2025Dusikaté vápno
Zakladatel vlákna: Vladimír Juřík | 20.08.2025Dobrý den. Můžu zasadit česnek na záhon kde byly okurky které měly plíseň? Ale před tím bych tam dal dusikaté vápno. Děkuji
Z plísně okurkové strach mít nemusíte. Ta česnek napadnout nemůže.
20.08.2025A to dusikaté vápno tam mám dát?
20.08.2025Dusíkaté vápno půdu dezinfikuje, je však třeba vědět, že omezuje veškerý život v půdě, tedy i užitečnou mikroflóru. Po jeho aplikaci a řádném odvětrání je dobré dodat mikroorganismy prostřednictvím přípravku Rizocore.
20.08.2025Skladování
Zakladatel vlákna: Helena Krmníčková | 20.08.2025Dobrý den , jak a na jakém místě uchovat česnek koupený v září , do prosincové výsadby ? Už se mi stalo že česnek vyschnul . Děkuji za radu .
"Vyschnutí" česneku způsobil roztoč vlnovník česnekový. Spolehlivou ochranou před ním je moření v Sulce. Doporučujeme rozdružení a namoření ještě v září. Je třeba mořit v suchém období; ráno se stroužky namočí na dvě hodiny do roztoku Sulky, poté musí sadba co nejrychleji vyschnout - večer by měla být už dobře suchá. Dále se skladuje na vzdušném místě v tenké vrstvě a před výsadbou se ještě namočí alespoň na půl hodiny do vody.
20.08.2025Háďátko
Zakladatel vlákna: Petr Tichý | 20.08.2025Dobrý den pane Kozáku je možné že se mi dostalo háďátko na pozemek v kravském hnoji?Děkuji za odpověď.Petr
Vyloučené to není, ale je to málo pravděpodobné. Riziko tam je za předpokladu, že někdo do hnojiště vyvezl materiál s háďátkem.
20.08.2025Použití Sulky
Zakladatel vlákna: Eva Dosoudilová | 17.08.2025Dobrý den pane Kozáku,zdravím opět z Prasklic.Koupil jsem Sulku Extra a v návodu je uvedeno, že po namořeni 6-12hod.se má česnek ihned sázet.Jelikož sázíme cca 170 kg,mořili jsme česnek dopředu a nechali usušit.Před sázením jsme namočili na chvíli do vody.Co je správně?Moc děkuji za radu.
Dosoudil Lubomír Prasklice
Dobrý den,
18.08.2025v kapitole "Jak pěstovat"
v podkapitole "Sadbový materiál"
je odstavec "Moření"
Kde se píše:
... V případě moření Sulkou doporučujeme sadbu rozdružit na stroužky už začátkem září a namočit je na 2–3 hodiny v 5% roztoku Sulky. Poté musí sadba co nejrychleji (cca do 12 hodin) vyschnout. ...
... Dále doporučujeme před výsadbou stroužky na 1–2 hodiny namočit do studené vody. ...
Přeji krásný den
Každopádně je špatná doba moření 6 - 12 hodin, mořte maximálně 2 hodiny. Termín moření je letní (srpen, září), nebo těsně před výsadbou. Letní moření zabrání poškození sadby vlnovníkem česnekovým, při jeho využití se sadba před výsadbou namočí do vody, tak jak to děláte. Pokud není riziko napadení vlnovníkem, pak se volí termín před výsadbou. Není třeba sázet mokré stroužky, pohodlnější je nechat je oschnout; do půdy by se měly dostat do 24 hodin po vyjmutí z lázně.
19.08.2025Plíseň s hniloba
Zakladatel vlákna: Zuzana Kločková | 15.08.2025Dobrý den, pane Kozáku.
V důsledku deštivého počasí po sklizni nám česnek plesnivý a hnije. Chci se zeptat, zda postižený česnek může nakazit ten zdravý? Můžeme je nechat pospolu, nebo je máme raději roztřídit? Ne na každém to jde na pohmat a okem poznat. Děkuji za odpověď.
Bez obrázku těžko poradím. U těchto problémů je potřebný i příčný řez cibulí. Samozřejmě se snažte jakékoliv problematické cibule vyřadit.
19.08.2025Obrázky přikládám a děkuji za odpověď.
Omlouvám se, nějak mi toto uniklo. Jednoznačně jde o fyziologickou poruchu voskovité odumírání stroužků (vaxy breakdown). Zdá se, že rizikovým faktorem pro výskyt této poruchy je nesprávné sušení, kdy se ze stroužků rychle uvolňuje voda, která se však nestačí z cibule odpařit a zůstává dlouho mezi suknicemi (slupkami).
30.08.2025Jaka odruda
Zakladatel vlákna: Lubomir Cerny | 14.08.2025Dobry den jakou odrudu je dobre vysadit v Roztokach u Semil Jedna se asi o100 az 120 stroucku Dekuji LC
Zatím nikdo neradi
17.08.2025Dobrý den a možná ani neporadí.Zkuste napsat dotaz s diakritikou a uvidíte,že se dočkáte.
18.08.2025Zdarec Lubomíre, u nás v podkrkonoší se pěstuje Bělský fialák. Vekan taky nikdy nezklame a obstojný bývá i Dukát. Však přiď k nám do Roprachtic, v pátek bude hospoda a dáme řeč, máš to jen přes kopec. Tady se asi rady nedočkáš.
18.08.2025Vada česneku
Zakladatel vlákna: Marek Šemík | 08.08.2025Dobrý den, prosím o radu, čím je napaden tento česnek? Jednotlivé stroužky mají mezi sebou plíseň, česnek bohužel nebyl nejspíš dobře uskladněn během deštivého července. Je to napříč odrůdami, ne u všech cibulí. Děkuji
Z takových fotek nejsem dostatečně moudrý. Možná jste si už odpověděla sama. Asi by napověděly snímky rozdělané cibule.
10.08.2025Přikládám foto rozpůlené cibule. Zdá se, že nejvíce tím trpí Slavin, i když byl sušen dobře. Sklizeň byla za mokra. Děkuji
Vypadá to na botrytidu. K mému překvapení je jí letos nezvykle hodně. Asi tomu nahrálo mokro a horko.
12.08.2025