Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse

    Prosba

    28. 4. 2018 19:32 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den pane Kozáku, můžete se prosím (prosím prosím smutně koukám) mrknout na můj dotaz z 22. 4 .2018 ?
    Děkuji Vám
    29. 4. 2018 11:34 Jan Kozák
    Omlouvám se že jsem nezareagoval. Bylo to proto, že jsem odpověď okamžitě neznal a pak už se dotaz dostal do "zapadliště dějin". No já tu odpověď neznám ani nyní. Vzhledem k tomu, že je ten problém nějak na pozemku lokalizován, je předpoklad, že vznikl v půdě, ale důvod mi není jasný. Docela si myslím, že ty vřídky s tím nemusí mít nic společného, ale to byste se musel podívat i na nepoškozené rostliny.

    Močovina

    26. 4. 2018 15:06 Zakladatel vlákna: Petr Klotzmann
    Koupil jsem  výrobek močovina v 2,5 kg balení od firmy Firestina.
    Močovinu chci použít na postřik listů česneku. Můžete mi sdělit kolika procentní roztok mám použit.

    Na obalu je napsáno, že se má použit 1 – 0.5%. Dle Vašeho návodu se  na
    česnek  použivá  5% roztok. Protože mám obavu, aby česneku neuškodil, prosím o
    odpověď.

     
    27. 4. 2018 7:12 Jan Kozák
    Pro přihnojení močovinou postřikem na list použijte koncentraci 5 %. Půlprocentní koncentrace se používá na hnojivou zálivku.

    Hnojení

    26. 4. 2018 12:51 Zakladatel vlákna: Lukáš Kotě
    Dobrý den pane Kozáku,
    chtěl jsem se zeptat na Bjetinu začínají být trošku nažloutlé listy, na Vekanu skoro ne, jen velmi málo (špičky), Hnojeno před výsadbou v listopadu cerelitem a 30.3. ledkem vápenatým, tento víkend jsem měl v plánu kultivaci a přihnojení síranem amoným s ledkem. Nevím, jestli by nebylo podle jiných příspěvků už teď aplikovat postřik močoviny na list nebo obojí(síran + ledek + močovinu na list)? Jinak žádné "vady" nebo škůdce česnek nevykazuje. Velice děkuji za Vaší odpověď
    žloutnutí
    27. 4. 2018 7:16 Jan Kozák
    Udělal bych to tak: ráno síran amonný + kultivace, večer postřik močovinou.
    27. 4. 2018 12:38 Lukáš Kotě
    Děkuji za odpověď, udělám to podle Vás. Jen ještě otázku kolikrát a popř. za jak dlouho postřik močoviny na list opakovat. Děkuji
    29. 4. 2018 10:36 Jan Kozák
    Běžně se stříká močovinou každých 7 - 10 dní, tím, že tam ještě teď přišel síran amonný, tak bych vmyslel opakování po čtrnácti dnech, poslední postřik do týdne po odhlávkování.

    zatím vše v naprostém pořádku

    24. 4. 2018 8:27 Zakladatel vlákna: lukáš Blahout
    Podkrkonoší 500 mnm rostem-jedem včera ledek a zalivka :) 
    Jediný HAVRAN trošku zlobí, ale jinak naprostá paráda, VEKAN vypadá zatím jako top, SLAVIN vypíchnul později, ale už ho dohání. JAPO a BENÁTČAN taky super.
    Tak doufejme, že se nám letos podaří uzmout trošku BJETINA, abychom ho mohli taky otestovat. Teď už jenom doufat, že počasí bude česnekové a vše se podaří dotáhnout do úspěšného konce. Pane Kozák děkuji za super sadbu a všem česnekářům přeji, ať se vše podaří dle vaších představ :)
    polepole
    25. 4. 2018 10:32 Karel Richter
    Krásná práce v Podkrkonoší, v Jeseníkách Havran také zatím nic moc, ale Havel, Bjetin a Vekan vypadají velice nadějně :-)

    Problém

    23. 4. 2018 9:48 Zakladatel vlákna: Jiří Radochlib
    V dubnu došlo k odumření 90% nepaličáků - Záhorácký + novošlechtění Tagra a Havrana - zasílám foto. Jediné co jsem dělal letos navíc byla aplikace dusíkatého vápna na doporučení Fertistavu při začátku rašení. Takovou pohromu jsem za poslední  roky nezažil. Dále mi na jedno místo nalétávaly týden včely ale to nemá podle mne s odumíráním souvislost.
    ZáhoráckýZAHZAH2VČELA
    24. 4. 2018 11:28 Ivana Fikejsová
    U nás to samé - viz dotaz z 9.4

    Přemrzlý česnek

    22. 4. 2018 19:09 Zakladatel vlákna: Miroslav Čivrný
    Dobrý večer, sám jsem si netroufl ale má někdo zkušenost s takto přemrzlým česnekem,jeho konzumací? 
    Přemrzlý česnek
    23. 4. 2018 6:03 Jan Kozák
    Odumřelé stroužky jsou nepoživatelné z chuťových důvodů. Nepoškozené stroužky jsou chuťově i obsahově v pořádku.
    23. 4. 2018 7:06 Jan Kašpar
    Ten česnek není přemrzlý, ale naopak. Jinak je to krásná ukázka Waxy breakdown. Jak z učebnice. Viz např.: http://blogs.cornell.edu/livegpath/gallery/garlic/waxy-breakdown-on-garlic/
    23. 4. 2018 12:36 Miroslav Čivrný
    V tomto případě je to jistě přemrzlý česnek. Do vánoc byl v pořádku. Tuším někdy v lednu (jistý si nejsem) jsem z důvodu klíčení česnek přesunul z bytu ven na balkon (celkem větrno) průběžně kontroloval s tím že až bude chvíle tak udělám pastu. Pozdě, když jsem v jednu chvíli po nějakých mrazech kontroloval tak takhle zesklovatěl. 
    23. 4. 2018 14:30 Jan Kašpar
    Nikoli, tahle fysiologická porucha vzniká díky vysoké teplotě buď při sklizni, mimochodem, neležel nějakou dobu Váš sklizený česnek na prudkém slunci? Nebo při skladování při vysoké teplotě, pokud je nedostatečné větrání. Česnek při sušení a skladování potřebuje kyslík. Pokud ho nemá dostatek zareaguje touhle poruchou. Kolísání teploty vznik voskového vzhledu pouze urychlí v řádu týdnů. Alespoň to tvrdí botanici, vědci z Cornell University. U Vašeho česneku bych si tipnul, že ten tmavý wax vznikl jako první okolo sklizně a ten světlý později jako důsledek skladovacích podmínek.
    23. 4. 2018 17:24 Miroslav Čivrný
    Opravdu musím říct že česnek byl v pořádku usušen na dosti větrané půdě (bývalý seník). Žádný ze 40kg nejeví tyto příznaky a ani zpětnou vazbou se ke mě nedostali tyto informace. 
    Jak jsem psal výše, tyto dva svazky po cca 0.8kg jsem na zkoušku (po předčasném klíčení) přesunul na balkon kde byl vystaven mrazům i více jak -15.
    No uvidíme, musím zkoušet, zatím nemám vychytané ideální místo ke skladování ;-)
    Děkuji za informace ohledně tohoto problému a necháme prostor pro ostatní diskusi(^_-) 
    24. 4. 2018 8:44 Jiří česnek
    Stroužky zmrzli přesně tak to dělá v cibuli molik a vlnovník,tvrdých stroužků si nevšimnou pouze měkých uprostřed většího svazku při vysoké teplotě.Jinak dobře sušený česnek v malém svazku je kámen ,který nezmrzne .
    26. 4. 2018 5:43 Jan Kozák
    Dovolím si nesouhlasit. Takhle skutečně vypadají příznaky voskovitého odumírání stroužků (waxy breakdown), ale musel by to být snímek z konce srpna nebo ze září. Je však možné, že primární impuls mohl být stejný, proto nebyly po přemrznutí znehodnoceny všechny stroužky v cibuli.
    26. 4. 2018 8:46 Jiří česnek
    Jak uvádí Miroslav Čirvný česnek zmrznul přesně podle jeho popisu,se mě to několikrát stalo ve skladu v seníku a boudě ve velkých svazcích . Na roštu a malích svazcích na sadbu v říjnu se mě to nestalo ani za 50 let . Waxy breakdown vzniká ze smrtelných koktejlů hnojení ,česnek umírá už v září.

    Dotaz

    22. 4. 2018 18:57 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den, uprostřed porostu česneku cca ve třech řadách je česnek malinkatý a má zkroucené listy, kořeny jsou v pořádku je na některých stroužcích jsou jakoby vřídky (viz. foto) Nevíte prosím o co se jedná a co s tím? Děkuji

    Ing. Tomáš Pščolka 
    CesnekCesnek 2Cesnek 3
    21. 7. 2018 16:58 Jan Kozák
    Dost těžká otázka. Myslel bych si na abiotický (neparazitální) vliv prostředí.

    močovina

    22. 4. 2018 18:31 Zakladatel vlákna: Helena Malá
    Dobrý den, prosím, za jak dlouho mohu opakovat postřik močovinou, aby to mělo smysl. Děkuji
    23. 4. 2018 5:58 Jan Kozák
    Poslední postřik do týdne po odhlávkování.

    Postřik Sulkou

    20. 4. 2018 14:14 Zakladatel vlákna: Richard Vykoukal
    Dobrý den, pane Ing. Kozáku chci se dotázat na možnost přihnojení česneku Sulkou postřikem na list. Kdy provádět a v jaké koncentraci. Nebo použít jiný prostředek? Snažím se dotaz najít zde na diskusi, ale nacházím jen moření. Děkuji za odpověď. RiVyk
    21. 4. 2018 20:58 Jan Kozák
    Tak jsem si vzal na pomoc etiketu a z ní cituji:
    SULKA - Ca je hnojivo pro foliární aplikaci zejména jako prevence a na odstranění příznaků nedostatku vápníku na zelenině a ovoci, je určeno pro doplnění vápníku pro vápnomilné kulturní rostliny při aplikaci v intervalech 10 - 14 dní. Aplikuje se foliárně 2 - 3 l/ha (1,5 - 2,5% koncentrace). Koncentrované hnojivo na předcházení a odstranění nedostatku síry s aplikací na list.
    Podmínky pro aplikaci: Optimální teplota při foliární aplikaci je 10 - 20 st. Celsia, ideální je bezvětrné počasí s nízkou intenzitou slunečního záření v ranních nebo večerních hodinách. Sulka - Ca není mísitelná s jinými přípravky a ani s jinými listovými hnojivy.

                                            
    23. 4. 2018 12:17 Richard Vykoukal
    Děkuji za odpověď. Přidám jen takovou doušku. Když jsem viděl průběh letošní zimy, tak jsem se z hrůzou sledoval co se bude dít s česnekem. Doslova na něm někdy stála voda. Kolísání teploty od +10 do -10 a pořád mokro, nedivím se, že někomu dopadl česnek tak jak dopadl. Můj přežil dá se říct bez úhony. Vzešlo vše co se nasadilo. 

    Strouzek

    20. 4. 2018 8:27 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý ráno, pane ing. Kozáku, taková laická otázka, původní strouzek má zhnit úplně a zbytek má být jen stonek?
    21. 4. 2018 20:37 Jan Kozák
    Tak nějak to je. Někdy se však stane, že původní stroužek zůstává jakoby povadlý, ale jakmile začne růst nová cibule, tak se taky ztratí.
    21. 4. 2018 20:41 Štěpán
    Takže z toho stonku se začne tvořit nová cibule? Já to nikdy tak moc nepozoroval. Lze česnek Ledkem vápenatým i přehnojit? Kolik dávek dát, normálně  dávám 3?

    Vada na obrázku

    18. 4. 2018 22:15 Zakladatel vlákna: Jakub Svoboda
    Dobrý den. Prosím Vás, co to je za vadu, co je na obrázku? Loni mi to u jedné odrůdy udělala snad každá třetí rostlina. Letos u stejné odrůdy pouze tři rostliny. Ostatní odrůdy jsou v pohodě. Děkuji.
    12
    19. 4. 2018 20:58 Jan Kozák
    Doplňující otázka: čím bylo mořeno?
    19. 4. 2018 21:41 Jakub Svoboda
    Začátkem září Sulkou a před výsadbou Rovralem.
    21. 4. 2018 20:33 Jan Kozák
    Tak přesnou příčinu neznám. Myslel jsem si, jestli nebyla ošetřena Savem. To dělá podobné příznaky a navíc také záleží na odrůdě. Každopádně je to fyziologická porucha, nejde o chorobu.

    Žltnutie končekov listov

    17. 4. 2018 19:56 Zakladatel vlákna: Marián Bakajsa
    Môže to byť aj tým že som ho v sobotu okopaval?  Či len nedostatkom dusíka?  Ďakujem za odpoveď 
    18. 4. 2018 6:06 Jan Kozák
    Okopávkou to jistě není. Je to nedostatečný příjem dusíku.
    19. 4. 2018 21:10 Marián Bakajsa
    Prihnojil som síranom amónnym zalievkou. Za koľko dní bude vidno efekt či to zabralo? 
    Cesnak

    Škůdce

    17. 4. 2018 18:01 Zakladatel vlákna: Tomáš Hejna
    Dobrý den,

    chtěl bych poprosit o radu s určením škůdce česneku (velikost je cca 1,5 - 2 cm). Trochu se bojím (podle popisu na Vašich stránkách), zda nejde o háďátko zhoubné. Několik česneků (pohromadě v řádku vedle sebe u kraje záhonu) značně zaostávalo v růstu a po vyndání jsou všechny shnilé uvnitř je pro mě neznámý tvor (viz. fotografie). Mohu poprosit o radu s určením škůdce a zda lze určit, jestli česnek shnil kvůli němu, nebo jestli se dostal do česneku až po shnití? Jde o Vekan a bojím se, zda se nerozšíří tento živočich i na ostatní rostlinky, ty jsou však zatím v pořádku.
    délka cca 2 cmmalé bílé larvičky cca 3 mm délkaškůdceuhnilý stroužek
    18. 4. 2018 6:05 Jan Kozák
    Částečně Vás uklidním, háďátko to není. To je desetkrát kratší a stokrát štíhlejší (porovnáváno s prvním snímkem, na druhém je něco jiného), viditelné pouze pod mikroskopem, příznaky patrné v porostu až na přelomu května a června.
    Organismy, které jsou na snímcích patrné, konzumují pouze odumřelé pletivo. Tím, že jsou uhynulé rostliny vedle sebe u kraje záhonu, dá se s jistotou předpokládat, že příčina je fyziologická (např. "utopení", silné přehnojení, mělká výsadba s následkem zmrznutí).
    18. 4. 2018 21:03 Tomáš Hejna
    Dobrý den, děkuji za odpověď a vysvětlení. 

    Česnek

    15. 4. 2018 18:36 Zakladatel vlákna: Jan halamicek
    Valašsko 500m.n.m,bjetin,havran,vekan,rusak,ivan.Doufám, že konečně u nás pěkně zaprši.Česneku zdar
    ČesnekČesnek

    Česnek

    13. 4. 2018 18:51 Zakladatel vlákna: Zdeněk Mácha
    Česnek jižní Čechy-oblast Chyšecko 650 m.n.m
    Česnek Chyšecko
    16. 4. 2018 23:10 Václav Kozák
    Tak toto jsou ukázkové rostliny, kterým při perfektní péči nic nechybí. Paráda!
    < Novější146147148149150Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne