Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Sušení Zpět na diskusi

    Podtržení

    25. 6. 2013 16:34 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing.Kozáku co to znamená že podtržení snese??V čem je náročnejší sušení??Ja jsem taky z Hodonínska??Kde jste byl??Mohl jste se stavit??
    26. 6. 2013 18:48 Jan Kozák
    Při předčasné sklizni (podtržení) mají cibule včetně suknic nižší obsah sušiny a suknic je více. Proto sušení trvá delší dobu, v nepříznivých podmínkách může docházet i k napadení houbovými chorobami.

    Sklizeň Bjetinu a Lukanu

    24. 6. 2013 11:06 Zakladatel vlákna: Štěpán
    Dobrý den,pane ing Kozáku,chci se zeptat jestli bude mět na něco vliv když Bjetin sklidím na konci týdne???Nebo zásadní vliv??Mám tam i Lukan a nezdá se mě mohu sklidit s ním??Děkuji za odpověď
    25. 6. 2013 14:55 Jan Kozák
    Česnek jisté podtržení snese, je pak náročnější sušení.

    Dřívější sklizeň

    7. 6. 2013 17:41 Zakladatel vlákna: David
    Dobry den!
    Chtel bych se Vas zeptat, jestli by bylo mozne sklizet ozimy cesnek o 14 dni drive, nez by se normalne sklizel. Mam zkusenosti jen s tim, ze pri podzimnim rozdruzovani se bude hure oddelovat. Melo by to vliv i na delku skladovani, nebo jine kvalitativni vlastnosti? Cesnek susim i s nati. Hnojen byl pred dvema tydny a aby se neprodluzovala vegetacni doba, tak bych uz jiz neprihnojoval, barva je v poradku, brzy budu odhlavkovavat. Je tento postup v poradku? Dekuji Vam.
    11. 6. 2013 21:36 Jan Kozák
    Můžete mít problémy se sušením. Pokud se Vám podaří dobře vysušit, pak by problém se skladováním být nemusel.

    Sušit?

    19. 7. 2012 14:55 Zakladatel vlákna: Tomáš Pščolka
    Dobrý den, předem bych rád poděkoval za vynikající loňskou sadbu. Dnes jsem sklidil a takovou bohatou úrodu jsem ještě neměl. Mám na Vás dotaz, zpravidla skladuji česnek tak, že jej oloup pomelu a smíchám se solí a dám do sklenic. Musím česnek sušit, když jej takto zpracovávám? Protože vlhký se lépe loupe.
    Děkuji a přeji krásný den
    19. 7. 2012 18:44 Jan Kozák
    Myslím si, že v tomto případě je sušení zbytečnou pracovní operací.

    Už visí

    15. 7. 2012 11:17 Zakladatel vlákna: Zdeněk Petrbok

    Tak už visí

    15. 7. 2012 11:16 Zakladatel vlákna: Zdeněk Petrbok
    600 kg syrový stav
    15. 7. 2012 20:52 Hana Kopecká
    To je krása, doufám že jste se sklizní spokojen
    16. 7. 2012 15:54 Zdeněk Petrbok
    Jsem, paní Hanko. V letošním roce určitě ano

    Sušení

    12. 7. 2012 19:32 Zakladatel vlákna: Pavel
    Dobrý den. Nalezl jsem tady možnost - sušení česneku v bedýnkách. Takže není zapotřebí česnek pověsit a sušit za nať ale je možno ji rovnou po sklizni odřezat a sušit v jedné vrstvě v zeleninových plastových bedýnkách na vzduchu ve stínu chráněno před deštěm? Děkuji
    13. 7. 2012 6:43 Jan Kozák
    Já doporučuji sušit s natí, někdo tvrdí, že je to jedno. Sušit se dá i tak, jak popisujete.

    4. 7. 2012 20:28 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vémola

    Jan sklizeň česneku

    29. 6. 2012 8:04 Zakladatel vlákna: Jan
    Dobrý den pane Kozáku, měl bych na Vás dotaz týkající se sklizně česneku. Je velkou chybou sklidit česnek z pole nejsou-li květy v polovzpřímené poloze, tudíž není-li zcela dozrálý? Jaký dopad na česnek (velikost, chuť, ostrost atd) má jeho ponechání např ještě 5 dnů v zemi ve srovnání s jeho sklizením během dneška či zítřka tzn. jak moc ještě je schopen narůst či dozrát. Mám paličák a s ohledem na nadcházející vedra a hrozby přívalových dešťů, krupobití, stejně tak možných krádeží přímo z pole, uvažuji o jeho vytrhání během nastávajícího víkendu. Děkuji za odpověď
    29. 6. 2012 13:17 Jan Kozák
    Na Vaše otázky neznám přesnou odpověď. Nikdy jsem nesledoval, kolik za den krátce před sklizní česnek přirůstá ani změny obsahu chuťových látek. Jasným problémem bývá někdy sušení podtržených rostlin, protože mají ještě velký podíl vody. Případný zloděj si s tím starosti dělat nebude.

    Sklizeň 2

    26. 6. 2012 17:42 Zakladatel vlákna: Martin jurča
    Dobrý den, bohužel jsem se nedočkal odpovědi ze dne 18.6. na moji otázku ohledně předčasné sklizně s ohledem na dynamiku růstu česneku. Podařilo se mi sehnat knižní publikaci Česnek od Oldřicha Konvičky z roku 1998, který popisuje dynamiku růstu u Bzeneckého (H) paličáku, který má hmotnostní přírustek v poslesní dekádě vývoje z 30,0 g (21.6.) až na 45,0 g (1.7.)
    U Francouzského (U) nepaličáku, z 28,0 g (11.6.) na 48,0 g (21.6.) Dá se takto popsaný vývoj nárustu převést i na vaše odrůdy paličáků a nepaličáků? Jinak všem začínajícím i pokročilým pěstitelům česneku tuto publikaci vřele doporučuji, hlavně v ujasnění pojmů a názvosloví.
    Děkuji za odpověď.Martin.
    26. 6. 2012 21:02 Jan Kozák
    Omlouvám se Vám, že jsem nereagoval na Váš dřívější dotaz. Ale odpověď neznám, nikdy jsem se tím nezabýval. Při předčasné sklizni bývá problém se sušením

    sušení

    22. 6. 2012 10:05 Zakladatel vlákna: Jindra Rosa
    Dobrý den, mám dotaz ohledně sušení česneku.
    Obecně se doporučuje sušení na suchém, větraném místě, to je jasné. Je však nějaká hranice max. teploty, při jaké se česnek může sušit, aby nedošlo k jeho poškození. Případně se část sklizně dala použít jako sadbový? Je to např. 50 (60) stupňů Celsia? Takové teploty v tomto počasí i na větraných půdách určitě jsou. A to nejen přímo u hřebene.
    Předem děkuji za odpověď!
    22. 6. 2012 22:07 Jan Kozák
    Tož to byste uvařil, teplota Vám nesmí přesáhnout 40 stupňů. Budete-li dobře větrat, tak tuto teplotu nepřekročíte.

    sklizený česnek - polétavý hmyz

    16. 7. 2011 21:39 Zakladatel vlákna: DAGMAR P.
    Dobrý den, mám asi 10 dní sklizený česnek,zavěšený ve svazcích ve stínu, asi 5 odrůd zakoupených před třemi lety v Buchlovicích.vypadá dobře ale dnes jsem zažila otřes. kolem paliček létájí drobné 2-6 mm potvory -tvar jak podélná půlka kmínu . Zalézají do česneku, když některý česnek rozdělám, jsou nacpané vevnitř i ve stvolu. zatím poletovaly jen u jedné skupiny, kterou jsem dala okamžitě pryč a očistila ji. můžete mi prosím říct co to je a co s tím? Měla jsem takovou radost, jak se mi zadařilo, česnek v době růstu vypadal velmi pěkně.. Moc děkuji za odpověď i za případnou radu
    17. 7. 2011 21:00 Jan Kozák
    Možná tam máte molíka česnekového, s ním bohudík nemáme zkušenosti. V Buchlovicích 30. 7. by měl být i pan Ing. Rod, určitě poradí více.

    Sušení česneku

    14. 7. 2011 10:02 Zakladatel vlákna: paul
    Tak jsem v Brně vyndal včera česnek ze země, než do něj znovu naprší. Jak se správně suší? Já mu ostříhal listí, nechal stvol a suším v přepravkách...jde to takto?
    15. 7. 2011 20:53 Jan Kozák
    Jde to i takto. Většinou však uprostřed pomaleji česnek schne, prto je vhodné denní přesypávání.
    16. 7. 2011 6:15 paul
    Pro upřesnění, já ho suším jen v jedné vrstvě, takže asi jste myslel přesypávat , pokud je ve více vrstvách.
    Jinak děkuji za odpověď.
    16. 7. 2011 20:11 Jan Kozák
    Je-li v jediné vrstvě, pak je přesypávání zbytečné.

    Doba sušení česneku

    7. 7. 2011 18:32 Zakladatel vlákna: Jiří Ordelt
    Dobrý den mohl bych se zeptat na dobu sušení česneku
    7. 7. 2011 21:42 Jan Kozák
    V dobrých podmínkách je za měsíc usušený.
    < Novější123

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne