Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Odrůdy česneku Zpět na diskusi

    Havel

    13. 2. 12:53 Zakladatel vlákna: Petr Štěpánek
    Dobrý den, 
    mám otázku, zda je možné od sebe nějakým způsobem odlišit cibule odrůdy Havel a ruského paličáku. Děkuji za odpověď
    13. 2. 13:32 Vaclav Kavka
    Pokusím se přiložit obrázek ze zdrojů zdejšího fóra. Ruský paličák (vlevo) (přesněji česneky skupiny porcelain) má takový specifický tvar stroužku. Dobře to nakoukáte zde v dikusi, když projdete téma "Ruské paličáky". Havel (vpravo) je tak trochu mutant, ten moc do té moderní fylogenetické klasifikace nezapadá.
    cesnek
    16. 2. 19:32 Jan Kozák
    Odrůda Havel je tzv. ruským paličákům morfologicky blízká. Je třeba vědět, že do této skupiny náleží stovky víceméně podobných klonů, takže některé z nich mohou být na první pohled stejné jako Havel. Navíc i na jednotlivých stanovištích dochází k drobným změnám ve vzhledu. Takže s jistotou rozeznat Havel nemusí být vždy zrovna jednoduché.

    Pacibulky

    11. 11. 2019 7:57 Zakladatel vlákna: Josef Horáček
    Které odrůdy paličáku mají velké pacibulky /malý počet/ ten můj neznámý jich má "milion" děkuji .
    11. 11. 2019 19:43 Jan Kozák
    Největší pacibulky má Blanin II, Stanik a Mirka, dost velké má Bjetin a Jovan.

    Česnek

    8. 11. 2019 4:27 Zakladatel vlákna: Pavel Dohnal
    Děkuji velice pánům Kozákům za pro mě velmi užitečné informace. Pane Jane, dvacátou sezónu jedu. Pořád dělám chyby. Víc než třicet odrůd jsem zkusil, málo co se dá. Před rokem jsem Vám do Buchlovic dovezl asi půlkilový vzorek. Vy jste měl speciální otázky, jak vypadají listy a hlavně pacibulky.... Pak jste mi řekl, že je to pravděpodobně krajová odrůda Jovanu. Vím a chápu, jak jmenujete své odrůdy, podle dětí. Jovan - Jan (že slovinštiny). Můj česnek je ale starší, než Váš Honza. . Jsem velký trouba, že se věnuji velkpostroužkovým ozimým - Jovan, Havran, Havel,mrzí mě že letos nemám " super" Bjetin. A přiznávám amatérismus: ještě nikdy jsem se za dvacet let neodvážil jít do nepaličáku. 
    8. 11. 2019 7:24 Jan Kozák
    Já "jedu" víc než dvacet sezón a také dělám pořád chyby. U toho Jovanu jde o nedorozumění. Jovan byl vyšlechtěn z krajové odrůdy, která se v dané oblasti pěstovala mnohem dříve, než jsem se pustil do šlechtění, dokonce mnohem dříve, než jsem přišel na svět. A tento  materiál se i nadále pěstuje a pravděpodobně ho máte i Vy.

    Ořešák

    5. 10. 2019 0:00 Zakladatel vlákna: Pavel Dohnal
    Malopěstitel: Pomalu opadává listí z ořešáku, chystám se na dvacátou sezónu. Pozemek po ničem je zrytý měsíc. Už rozdružuji, zítra namořím Havran, Havel, druhé a třetí místo po Mojem! Během dvou týdnů jde do země. Je asi vtipné a neuvěřitelné, že ten můj, pracovně nazvaný "Pavel", vydrží přes rok při pokojové teplotě. Pane inženýre, jaké martírium bych musel absolvovat, abych si zaregistroval odrůdu? 
    5. 10. 2019 21:12 Jan Kozák
    Po vstupu do EU je možné přihlásit k registračnímu řízení novou odrůdu, která je ozdravena minimálně o virus OYDV. To se dělá laboratorně. Pokud byste si chtěl takovou laboratoř zřídit, počítejte s náklady v řádu stovek tisíc. Dá se to však zařídit u již existující  laboratoře, což je levnější. To by bylo v řádech tisíců, max. desítek tisíc ročně. Ozdravený materiál byste dále množil a šlechtitelsky sledoval v technickém izolátu, na nějž by Vám asi sto tisíc stačilo. Samozřejmě byste musel podle potřeby měnit sítě. Od samotného prvního ozdravení po žádost k registraci uběhne nějakých šest osm let. Pokud se zadaří do deseti let můžete mít odrůdu zaregistrovanou, nákladově se za tu dobu dostanete někam mezi půl a tři čtvrtě milionu. Ale ani uvedení nové odrůdy do oběhu od neznámého subjektu není záležitost jednoduchá a levná.
    7. 10. 2019 21:00 Pavel Dohnal
    Velmi Vám, pane inženýre, děkuji za odpověď. Přesně tak jsem si to představoval. Proto máte moji hlubokou úctu a obrovský obdiv! Mnozí ani netuší, co vše to obnáší, jak udržet kvalitu toho, co už máte, co jste těžkou prací dokázal a musíte stále obhajovat. Držím palce a děkuji Vám za všechny cenné informace. 

    Sadba

    4. 8. 2019 19:15 Zakladatel vlákna: Martin Lokaj
    Dobrý deň, už ste tu viac krát rozoberali rozdiel medzi bezviróznou sadbou a takzvanou nebezviróznou alebo klasickou. Ak to nie je tajomstvo a mohli by ste mi napísať aká je to tá klasická sadba? Ak si napríklad od vás kúpim sadbu Bjetinu (nie bezviróznu) je to cesnak, ktorý skontrolujete napríklad či je dostatočne veľký, má dostatočný počet strúčikov, nie je mechanický poškodený, kontrolujete predpokladám aj prítomnosť háďatka alebo plesne (to sa asi robí len na niekoľkých vzorkách od daného pestovateľa). Ale dosť sa tu rozoberalo aj napádanie vírusmi, ozdravujete aj túto sadbu aspoň občas, alebo kontrolujete ako veľmi je už napadnutá vírusmi? A druhá otázka, čítal som tu, že nie je povolené nič chemické proti virózam, ale dá sa niečo robiť pred sadením, prípadne po zbere, napríklad nepomáhajú nejaké medziplodiny alebo vápnenie? Ďakujem a dúfam že sa neopakujem ale nenašiel som tu odpovede na tieto otázky.
    10. 8. 2019 19:37 Jan Kozák
    Nejenže není nic chemického proti virózám povoleno, ono také neexistuje nic, co by viry hubilo a přitom nezahubilo i hostitelskou rostlinu.
    Jedna věc je jistá: neexistuje rostlina česneku, která by nebyla virózní, to prostě nejde. I tzv, bezvirózní česnek, který právě vyjde z laboratoře je virózní. Pouze některé druhy virů jsou v něm ve velmi malé koncentraci. Podle evropské legislativy musí být nově registrované odrůdy povinně ozdraveny od jediného viru a to OYDV (virus žluté zakrslosti cibule). Ale i v tomto ozdraveném česneku tento virus, byť v malé koncentraci, je. Při dalším pěstování se koncentrace virů zase zvyšuje, proto je nutné častěji obměňovat sadbu.
    Klasické odrůdy se neozdravují, jejich udržovací šlechtění směřuje k toleranci, která zaručuje držet takovou odrůdu v trvale dobrém výkonu.
    Závěrem: proti virům se nesnažte bojovat, nezvítězíte.

    určenie odrody

    28. 7. 2019 11:29 Zakladatel vlákna: Jozef Faltin
    Dobrý deň, chcem Vás poprosit o určenie odrody. Posielam foto. Ďakujem pekne. S pozdravom Jozef.
    123
    29. 7. 2019 21:13 Jan Kozák
    Pokud by to bylo složitější, takové fotky by moc nenapověděly. Ale tady je to prosté: máte nějaký klon tzv. ruského paličáku. (Píše se malé "r", protože nejde o název odrůdy.)
    30. 7. 2019 9:26 Jozef Faltin
    Ďakujem

    odrůda

    5. 7. 2019 13:52 Zakladatel vlákna: Helena Malá
    Všichni chválí česnek rusák z Urajiny. Co je na něm tak dobrého. Myslím že jste v minulosti tady něco o tom psali ale nemohu už najít. Děkuji za odpověď. Já mám  ty Vaše a jsem s nimi spokojená.
    9. 7. 2019 21:10 Jan Kozák
    Nevím, koho myslíte výrazem "všichni". Ale označení "rusák" se občas objevuje pro označení toho či onoho klonu tzv. ruského paličáku. Jako každý jiný česnek má svoje přednosti i zápory. Mezi přednosti patří spolehlivost ve výnosu v suchých oblastech a ostrá chuť. Mezi zápory větší nebo menší pachuť, nízký množitelský koeficient a nám vadí to, že je šiřitelem viróz, ačkoliv žádné manifestační projevy u něj nejsou patrné.

    Sadba

    2. 7. 2019 14:19 Zakladatel vlákna: VLADIMIR HAJDIN
    Dobry den prosím o vysvětlení co je bezvírozni sadba a ozdraveny klon a približne kolik roku sa může používat na sadbu a ktore odrody sa můžou sazet dokola napriklad Anton.Lukan ďakujem za odpoved 
    2. 7. 2019 19:27 Jan Kozák
    "Bezvirózní" sadba je materiál laboratorně ozdravený od jednoho nebo i několika virů. Povinně musí být ozdraven od OYDV (virus žluté zakrslosti cibule). Ozdravením se zvyšuje výnos.  Při dalším pěstování dochází postupně k reinfekci a tím i snižování výnosu. Nedá se předem stanovit, kolik roků můžete tuto sadbu dál používat. Záleží na tlaku infekce v dané lokalitě a v daných letech. Někdy pozorujete znatelné snížení výnosu už druhým rokem, jindy můžete být spokojen třeba pět let.
    Naproti tomu klasické neozdravené odrůdy můžete, pokud budete mít šťastnou ruku při výběru sadby, přesazovat několik desítek let. Mezi tyto odrůdy patří Lukan, Jovan, Vekan, Stanik, Mirka, Matin, Anton, Bjetin.
    2. 7. 2019 19:32 VLADIMIR HAJDIN
    Ďakujem za odpoveď.

    nové cibulky?

    1. 7. 2019 11:55 Zakladatel vlákna: Alena Červenková
    Dobrý den. Ráda bych se zeptala co se nám to urodilo. Nejsem žádný odborník a na česneku to vidím poprvé. To jsou jako nové cibulky? Měla jsem několik odrůd a ani u jedné jen Anton. Každý kdo to viděl se smál a nazval to prsatým česnekem :-)
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den Červenková Alena
    Antonanton_
    1. 7. 2019 12:45 Jan Kozák
    Prsatý česnek - to jsem ještě neslyšel, ale líbí se mi to. Zvláště první snímek toto může evokovat.
    Jedná se o fyziologickou poruchu širokolistých nepaličáků, kdy jsou středové stroužky vyneseny nad cibuli, někdy i ve dvou i třech poschodích. Tyto stroužky se dají normálně konzumovat, případně je můžete použít na sadbu.
    3. 7. 2019 18:26 Jozef Sisak
    Pozdravujem -  mam tuto poruchu tiež v Ruskych odrodach : Soči 56 nepaličak
    a Gulliver jarna vysadba PALIČAK v zimnej vysadbe všetko v poriadku .
    gulsoc

    Žloutnutí

    13. 5. 2019 20:59 Zakladatel vlákna: Helena Malá
    Já žasnu, jak zde máte krásný česnek, pěkně zelený. Já mám také krásně vysoký, ale barva už taková není. Snad nikdy nedocílím toho, aby nebyl žlutý. Letos jsem si říkala, už bude nádherný a zase žlutý a to ještě více než loni. Nejsem si jistá, ale myslím, že to je zimou v noci jsem 600 m.n.m.. Dá se vůbec někdy vypěstovat, aby byl i u nás takový? Ale soused má zelený, nevím co má za odrůdu, ten uřčitě nekupoval od p. Kozáka, myslím tak z obchodu. Zdá se mi ovšem, že česnek, který jsem koupila od p. Kozáka před 3 roky si už pomalu zvyká a ten je o něco lepší, než ten co mám z 2018.Zítra vyfotím, nyní je už tma.
    18. 5. 2019 20:39 Helena Malá
    Tak posílám ty slíbené fotky, dříve to nešlo. Tak nevím jaký to bude mít vliv na úrodu. NEVÍM PROČ JE TO OTOČENÉ , SNAD JE DOBŘE VIDĚT.
    ČESNEKČESNEKČ
    19. 5. 2019 7:48 Jan Kozák
    Fyziologické poruchy, mezi něž se řadí i žloutnutí špiček listů, jsou ovlivněny mimo jiné i odrůdou. Asi nejméně tímto trpí tzv. ruské paličáky.
    23. 5. 2019 19:55 Helena Malá
    Děkuji pane Kozáku, ale stejně budu pěstovat ty Vaše. Oni si pomalu zvyknou, za 5 let tu budou jako doma. Ty první si už trochu zvykají na drsnější podmínky Vysočiny, jsou o něco lepší, mám je tady asi 4 roky.Můžete mé pozorování  potvrdit? Možná je to jen domněnka. Děkuji
    23. 5. 2019 20:06 Jan Kozák
    Mohu to potvrdit, dokonce i zkušenostmi (ne vlastními) z Ameriky. Česneku skutečně někdy trvá několik roků než se aklimatizuje. Zcela opačnou zkušenost mám s tulipány, u nichž právě změna prostředí pomohla v prvním roce a postupně upadaly.

    Klasifikace

    29. 4. 2019 23:37 Zakladatel vlákna: Vaclav Kavka
    Dobrý den, na různých anglickojazyčných stránkách lze najít klasifikaci česneku do skupin purple striped/ marble striped / rocambole / porcelain ...
    Mně osobně to moc smysl nedává, kvůli přirozené variabilitě, závislosti na podmínkách, (pro mě) nejasným hranicím mezi skupinami i faktu, že nejspíš jediná mutace udělá ze Slavinu Havla... 
    Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká smysluplná klasifikace morfologická nebo podle předpokládané fylogeneze... nebo jakákoliv jiná.
    Předem děkuji.
    Václav Kavka
    Zařazeno: Odrůdy česneku
    2. 5. 2019 19:32 Jan Kozák
    Já o tom nevím.

    Odrůdy

    6. 11. 2018 20:46 Zakladatel vlákna: Pavel Dohnal
    Zdravím p. Jana Kozáka. Prosím Vás, můžete mi nějak osvětlit Vaše vizionářské schopnosti, kdy jste schopen z talířku p. Sobkové z 2.11. vyvěštit, že je to jednoznačně Bjetin? Neochutnáte, nepřivoníte, nevidíte cibuli v řezu. Jak a kde to Vaše oko vidí? Velmi to obdivuji. Většina česneků má dnes skoro bílou barvu sukní, pod ním fialové zbarvení. I Slavin býval fialovější, a to o hodně!! Když jsem za Vámi přijel do Buchlovic a věnoval Vám půlkilo svého vzorku s tím, že vydrží rok v bytě, nikdo mi kolem nechtěl věřit. Trvám na tom! Rok v 22 stupních. Řekl jste: pravděpodobně krajová odrůda Jovanu. Kdysi jsem byl pyšný na ty čtyřstroužkové palice. Nerentabilní.! Postupně jsem se výběrem dopracoval k 6. Při rozdružení  odlomím 3 stroužky a další 3 mají svoji suknici. Jovan to mívá. A co Přerovský? Máte nějaké info? 
    Zařazeno: Odrůdy česneku
    7. 11. 2018 16:56 Jan Kozák
    Odrůda Přerovský byla nepaličák.
    8. 11. 2018 7:39 Jozef Sisak
    Pozdravujem vas p. Dohnal. Určenie odrody je problem a p.Kozak to hodnoti na zaklade svojich vznalosti.  2x som vas žiadal o kontakt mimo tejto diskusie ale marne . Sam tu pišete  ako ste vyberom zmenil pôvodny cesnak . Pri nasavani informacii z internetu som našiel reportaž s Buchlovic kde p. Kozak pri jednom predajcovi hodnoti cesnak Anton a vo vedľajšej prepravke je regionalna odroda bez mena ako kopia Antona , rozdiel je poznatelny len v poraste po zbere je zozlišenie odrôd mizive,čo konštatoval aj pestovateľ !! Možno je to tak  aj  s vašim  JOVANOM  . Je len škoda že je LEN VAŠ !
    8. 11. 2018 16:56 Pavel Dohnal
    Zdravím p. Sisak. Jak budu mít víc času, pořešíme něco. Letos byla mizérie, měl jsem jen chcípáky skrz sucho a 250 ks a to 4 odrůdy, takže jsem to taktak zachránil. Letos dávám aspoň 1200, mého asi 400, prakticky celá loňská úroda. S tím určováním si myslím, že to nemůže být jednoduché, hodně stroužků je podobných a jak píšete, je to i o porostu - barva a tvar listů. Pan Kozák se mě třeba ptal, jak vypadají pacibulky, kolik a jaké velikosti jsou. Tak si asi představuji určování. Nemluvím o chuti. Nemůže to být jednoduché. Letos mám z Buchlovic i Karel IV., vypadá a chutná velmi dobře. 
    8. 11. 2018 19:40 Jan Kozák ml.
    Mohu se, pane Dohnale, zeptat, o jakou odrůdu se podle Vás v příspěvku ze 2. listopadu jedná, když Bjetin byl podle vás určen chybně? Případně mezi kterými odrůdami se stejnou cibulí, a rozdílným zbytkem rostlin váháte?
    8. 11. 2018 21:52 Pavel Dohnal
    Pane Jane ml. Zdravím Vás. Ať čtu jak umím, nikde nevidím, že bych polemizoval s určením Bjetin p. Sobkové z 2.11. Vypadá tak. Stejně jako u p Malé včera. Nepsal jsem o tom, že by byl určen chybně!! Ba naopak. Vypadá jako Bjetin. Nemyslel jsem nic ironicky, když čtu svůj příspěvek znovu a znovu, mohlo to tak vyznít. Upřímně a vážně obdivuji schopnost identifikovat odrůdu z talířku bez  horizontálniho řezu. Bez fotky listí. Bez pacibulek... Bez ochutnání. Teď se budu stydět, ale kolik je v ČR asi odrůd? 300? Minimálně! Prošlo mi rukama a půdou jen asi 30. Jen ještě neumím poznat česnek z fotografie. I rád bych se k Vám někdy přijel podívat na brigádu, jen se něco dozvědět. A ty laborky vidět...
    10. 11. 2018 7:32 Jozef Sisak
    Ďakujem za pozitivnu odpoveď ! Pre tento rok sa nemôžem sťažovať. Moje 2 odrody ktore ťaham len 10rokov ma nesklamali . Novo nakupene skončili v kuchyni .Na zaklade vlastnych skusenosti , nove odrody objednavam s viacerych zdrojov po par kuskov čo sa znova potvrdilo. Prva zasielka s Ruska rokambol šokoval  veľkosťou a guliver bol nahradeny neznamov
    odrodov,  už je s neho cesnakova pasta až na par stručikov. Dufam že 2 zasielka bude obsahovať original gulivera . Čaka ma vesela sezona 6-8 odrôd. Karla IV som skušal 2 roky skončil v kuchyni a už ani nepamätam prečo .
    11. 11. 2018 18:39 Pavel Dohnal
    Ozvu se. Něco bych ještě našel na poštu. 

    Výběr odrůd

    23. 9. 2018 16:41 Zakladatel vlákna: Jaroslav Peták
    Dobrý den, pane ing Kozáku, chtěl bych se zeptat jaké odrůdy by jste mi doporučil. Žiji na Příbramsku hned pod Brdskými hřebeny v nadmořské výšce od 440 m.n.m. do 500 m.n.m. Půdy jsou tu písčito-hlinité až hlinito-písčité se středním až vyšším obsahem jílu. Vybral jsem si tři odrůdy a to Lukan, Záhorský II. a Havran, ale nejsem si jistý zda  těmto odrůdám budou vyhovovat víše zmíněné podmínky prostředí a proto bych vás chtěl poprosit zda by jste mi neřekl jestli jsou tyto odrůdy pro tento kraj vhodný a v případně, že ne tak mi doporučil nějaké jiné. Děkuji za odpověď. 
    23. 9. 2018 18:15 Jan Kozák
    Ani uvedená nadmořská výška ani uvedený půdní typ nejsou limitujícími faktory pro výběr odrůd. Těch vlivů daného prostředí je několikanásobně víc, navíc působí ve vzájemných vztazích. I ve zdánlivě stejných podmínkách nemusí stejné odrůdy vykazovat stejný výsledek. Proto je vždycky nejlepší zkusit těch odrůd několik. Vlastně to máte v úmyslu.
    24. 9. 2018 18:25 Vladimír Konvalina
    Dobrý den pane Petáku,
    pěstuji česnek od pana Ing.Kozáka už pátým rokem v nadmořské výšce 460 m.n.m.S velkým úspěchem pěstuji Bjetin,Vekan,Havran. Havla mám teprve druhým rokem a je už také lepší.Naopak končím s Benátčanem,ten se mi nedaří.Přeji Vám i panu Ing.Kozákovi hodně úspěchů.
    26. 9. 2018 16:13 Pavel Dohnal
    Mám výborné zkušenosti s Bjetinem, ten snad roste i v betonu!! A i Jovan můžu velmi doporučit. 
    5. 10. 2018 10:57 Helena Malá
    Dobrý den pane Petáku, já  v nadmořské výšce 600 m.n.m.,  zemina mizerná a tak hodně dokoupená, byl samý jíl. Havran, Bjetin ten je výborný a Havel. Já zase končím s nepaličáky, ty se mi vůbec nedaří. Lukan tedy ne, Vekan jak kdy. Chce to vyzkoušet.

    Názor

    15. 8. 2018 7:41 Zakladatel vlákna: Polický Antonín
    Dobrý den pane Kozák chci se zeptat na váš názor co říkáte na Bělský rusák nebo Ruský paličák. Jsou tyto odrůdy dobré ještě na pěstování? Děkuji 
    15. 8. 2018 19:56 Jan Kozák
    Bělský rusák ani Ruský paličák nejsou odrůdami. Jsou takto a různě podobně označovány nějaké klony tzv. ruského paličáku. A těch jsou stovky. Já sám jsem jich měl počátkem devadesátých let přes dvě stě, ale žádný z nich jsem nedovedl k registraci nové odrůdy. Z mého šlechtitelského pohledu nevýhody převažují nad výhodami. Jak tak cestuji po republice, s výrazem Bělský rusák jsem se mnohokrát setkal, ale často se jednalo o různé klony.

    odrůda Slavin

    27. 7. 2018 14:47 Zakladatel vlákna: Jiří Procházka
    Dobrý den, v textech se objevuje odrůda Slavin a Slavin II.  Jde o stejnou odrůdu? Pokud ne, jaký je v nich rozdíl.
    děkuji za odpověď
    27. 7. 2018 15:04 Mácha Zdeněk
    Dobrý den. Toto je odpověd´ pana ing. Kozáka ze dne 10.7. na dotaz ohledně Slavinu: Slavin II je ozdravenou formou původní odrůdy Slavin. Všechny znaky i vlastnosti zůstávají zachovány, Slavin II má v prvních generacích trochu vyšší výnos oproti původnímu Slavinu.
    12345Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne