Přihlášení

  • Pěstování
  • Popis česneku
  • Odrůdy
  • Choroby a škůdci
  • Články
  • Diskuse: Skladování česneku Zpět na diskusi

    Vlnovník česnekový

    27. 3. 21:33 Zakladatel vlákna: Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den,pokusy pokračují s novým mikroskopem ale příčinu záhuby zatím nedokáži přesně definovat.Pomalí nástup podtlaku a pomalé uvolnění s vlnovníkem nic neudělalo.O něco lepší výsledky jsou s rychlím nástupem podtlaku a jeho rychlím uvolněním.Vše po 30 sec. a dvakrát  proveden podtlak.
    Viditelný vlnovník je jakoby přilepen zádama ke stroužku a hýbe marně nožičkama.Zatím po 4 hodinách žije.Co ho to mohlo přilepit?Že by mu praskli záda a přilepil se tělníma tekutinama?Ráno uvidím jestli žije a podám raport.
    vlnovníkvlnovníkvlnovník
    28. 3. 7:57 Novák Ladislav
    Velice zajímavé pokusy a určitě užitečné. Zajímalo by, a nejen mě jakým přístrojem vytváříte podtlak a o jaké hodnotě. Děkuji za odpověď.
    28. 3. 17:21 Jozef Sisak
    P. Novak odpovede najdete tu v diskusii ,,  novinkou su len fotografie -ako boli  robené  ? Osobne som pokus absolvoval z vakuovými dozami po mesačnej kontrole pri opakovani postupu som nenašiel ďalšie poškodenia vlnovnikom
    28. 3. 22:40 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý děnˇ pane Sisak,fotky sú robené na elektrickom mikroskope zakůpeným v Slovenskom interšopingu za cca 55 EUR/Digitální USB 1600x digitalní mikroskop pripojený k notebuku a naozaj sů velmi spokojený chalan.
    Eště znám kadze chodzi, dzedci robi ale to asi není  po slovensky,východňáry tak hrnčali.
    31. 3. 0:32 Vítězslav Dotzauer
    Oprava/chybička se vloudí/ mikroskop zakoupen na ZDRAVY-NAKUP.CZ
    MIKR-X1600 USB DIGITÁLNÍ MIKROSKOP ZVĚTŠENÍ 50x-1600x
    dodavatel LEGS spol. s.r.o. Vinohradnícká 36  949 01 Nitra 1
    cena s dopravou 744 Kč vyrobeno CHINA
    Pro mé účely dost dobré ale větší zvětšení by pro někoho bylo hodně nedostatečné,třeba v metalurgii a videa to nedělá a byl malinkatý problém s instalací do přenosného počítače.Ale za ty peníze je to bombastická hračka!
    28. 3. 22:09 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den pane Novák,podrobněji to popisuji v této diskusi 29.01. a 6.1 2021
    28. 3. 23:09 Vítězslav Dotzauer
    Raport ze včerejška v 15 00 dva ještě žili a v 23 00 žádný pohyb velkých vlnovníků.Ale jsou tam velká vajíčka a budu je sledovat-zatím se nevylíhli
    vajíčka vlnovníkavajíčka vlnovníkavlnovník

    Sadba příští rok

    5. 3. 17:23 Zakladatel vlákna: Iveta Dašková
    Dobrý den, pane Kozaku, měla bych dotaz ohledně sadby loňského česneku. Zakoupila jsem v od vás česneku víc než mi dovolila kapacita záhonu a od každého druhu mi něco pozbylo. Je možné tento cesnek použít i ke konzumaci nebo mi vydrží na letošní zimní sadbu? Děkuji, Iveta
    5. 3. 19:11 Jan Kozák
    Nevysazený česnek použijte v kuchyni. Do nové výsadby by mohl vydržet jen Benátčan, ale ani my jsme nikdy nezkoušeli vysadit rok starý materiál, takže nevím, jaký by byl výsledek. V kuchyni bude výsledek jednoznačně pozitivní.

    Vlnovník česnekový

    29. 1. 21:52 Zakladatel vlákna: Vítězslav Dotzauer
    Dámy a pánové
    na žádost z nejpovolanějších osob tohoto diskusního klubu doplňuji technické informace k likvidaci vlnovníka česnekového PODTLAKEM.
    Podtlaková nádoba s doplněním podtlakovým manometrem byla podrobena testem třech dostupných vysavačů.Foto 1-průmyslový vysavač Einhell 1500 Wattů  dosáhl podtlaku
    -0,135  Barů /zakoupen v OBI a cena 1999 Kč/.Foto 2-vysavač Raimbow 730 Wattů dosáhl podtlaku -0,09 Barů a to dle výrobce stačí na likvidaci roztočů v peřinách/zakoupen cca před 15 roky cca 50 000 Kč/.Foto 3 vysavač HYLA 1000 Wattů, též na vodní bázi filtru, dosáhl podtlaku -0,05 Barů /cena cca 41 000 Kč/.
    Z tohoto testu vyplývá, že bude záležet na vnitřní konstrukci vysavače-nejmenšího průměru točivé vrtulky pr. 49 mm má HYLA.Raimbow má pr. 75 až 90 mm/kuželová vrtulka/.Vysavač EINHELL  TC-VC 1930 S má točivou vrtulku o průměru 109 mm/ měřitelné po odejmutí filtru s nástavcem/.Výrobci nikde neuvádějí otáčky vrtulek ,takže není možnost porovnat tuto veledůležitou informaci.Foto 4 vítěz dnešních podtlakových testů EINHELL na podtlakové nádobě.
    Foto 5 normální atmosferický tlak/ 1013  hPa/cca 1 atmosféra/10 tun na metr čtvereční proti vakuu, ale na podtlakovém manometru je NULA.
    Tento tlak nevnímáme,je pro nás přirozený,ale ve výšce 5500 m nad mořem  je tlak již  poloviční.Změna atmosferického tlaku může u citlivých lidí vyvolat bolest hlavy/ u mě vyšší tlak neboli je venku hezky a tak dám kafe a je to lepší/.
    Závěrem lze říci, že potřebujeme průměr vrtulky vysavače větší jak 82,5 mm/u kuželové zprůměrováno/ na minimální podtlak -0,09 barů.Bohužel na otáčkách to také bude záviset a to čím víc otáček -tím větší podtlak.
    Doplním vnitřní průměr sazotrubky z mého předešlého článku a to 31 mm. Asi 2% stroužků neprošlo kvůli svému velkému rozměru.Foto 6 cibuli  lze také takto ošetřit.
    ČESNEKU ZDAR-COVIDU ZMAR
    Podtlak vysavače EinhellPodtlak RainbowHelaVítěz EinhellNormální atmosferický tlak 0Přeprava s cibulí
    18. 2. 8:31 Bohuslav Coufal
    Díky za obsáhlou látku k zamyšlení k boji s vlnovníkem. Abych pravdu řekl, ten naprosto minimální podtlak od vysavače mě velmi
    překvapil, myslel jsem, že bude potřeba jít podstatně níže. Proto bych měl pár oblastí k zamyšlení:

    a)     Podtlak 0,13barů od nejlepšího vysavače odpovídá změně nadmořské výšky cca 1300m. Pokud by šlo pouze a jenom o ten podtlak, tak by to znamenalo, že stačí česnek naložit do kufru, zajet s ním na hory na lyžovačku a po návratu mám po vlnovníku. Nebo jinak řešeno, ve vyšších polohách vlnovník nepřežije. Tomu samozřejmě nevěřím.

    b)    Nespočívá obdobný boj s roztoči tím, že se z peřiny v pytli vysaje vzduch a roztoč se udusí a možná i rozmačká působením atmosférického tlaku na pytel? Pak by primární prostředkem nebyl mírný podtlak, ale vysátí vzduchu - splasknutí pytle, ve kterém toho vzduchu moc nezůstane na dýchání a mechanické rozdrcení roztoče.

    c)     Pokud by to bylo na tomto principu, tak mírný podtlak v nádobě moc nepomůže, pořád tam toho vzduchu zůstane hodně - není zde efekt splasknutého pytle. Není zde žádné mechanické působení na vlnovníka - rozdrcení.

    d)    Původně jsem přemýšlel o podtlaku alespoň 0,8 barů - to by +-dokázal kompresor z ledničky. Nebo přímo vakuová vývěva, tam už se lze dostat na 0,99baru. Co by to udělalo s česnekem nevím. Při takto velkém podtlaku už v nádobě moc vzduchu nezůstane a navíc už by mohl začít skutečně fungovat vlastní podtlak na vlnovníka.

    Tímto nechci tento postup zatracovat. Spíše pátrám a přemýšlím o tom, co primárně při vašich pokusech vlnovníka zahubilo. Když by se
    přišlo na ten primární element, mohl by se tento postup optimalizovat pro co největší účinnost. Po letošní úrodě mohu otestovat i s vakuovou vývěvou a maximálním podtlaku kolem 0,99baru - vliv na vzejití sadby, vliv na skladování, chuť,…
    18. 2. 18:01 Jozef Sisak
    Bol som tiež inšpirovany a tak som v malom množstve realizoval ošetrenie vo vakuovych dozach, bez kontroly pod mikroskopom ale kontrola po 1. mesiaci pri opakovani ošetrenia som nenašiel dalšie poškodenia od vlnovnika. nadoba na väčšie množstva s meračom je vo fazy projektu.
    20. 2. 23:29 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den pane Coufal
    tak jste mě donutil k tomu,abych požil dar od přítele Googla a pokusil se zjistit příčinu záhuby vlnovníka na česneku.Mluvíme zde o velice rychlém podtlaku neboli
    desaturační aeropatii a současně též kesonově nemoci.Záhubu  vlnovníka patrně  způsobí 
    hypoxická hypoxie plus v krvi se začne dusík uvolňovat do bublinek-plynová embolie.U člověka nic hezkého,posuďte sami,nejdříve necitlivost končetin pak ochrnutí,halucinace,křeče a smrt.Snad na vlnovníka to působí stejně.
    21. 2. 18:50 Bohuslav Coufal
    Dobrý den, pane Dotzauer,
    na ty nemoci z potápění jsem taky myslel, ale na to se mi zdál moc malý podtlak. 0,1 bar podtlaku, to je jako 1 metr pod vodou (ale
    přetlak) - snad se nemýlím. A to je naprosto bezpečné. Mám dojem, že 5 metrů a více by mohlo dělat problémy. To by ale odpovídalo skokovému uvolnění podtlaku 0,5 barů a k tomu mají vysavače hodně daleko.
    Možná jsou ale vlnovníci a roztoči citlivější na změny tlaku než člověk. To nedokáži posoudit.
     
    Podle mne bude důležitá skoková změna tlaku - to jest rychlé uvolnění podtlaku z nádoby. Ta změna je asi důležitá z podtlaku, který musí trvat určitou dobu, jestli si vybavuji váš test z prvního příspěvku. Pro své budoucí testy budu používat vakuovou vývěvu, tam je velký prostor pro experimenty s velikostí podtlaku.
    28. 2. 1:05 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den,pane Coufal,
    tak jste mě úplně nahlodal,jelikož než jsem přidělal vzduchový kohout na podtlakovou nádobu,tak jsem čas měřil a rychle podtlak uvolnil.Po namontování kohoutu jsem podtlak nechával dojít do vyrovnání tedy cca 4 min.Většinou jsem někam poodběhl za jinou činností.To budu muset vyzkoušet jak to vlastně je.
    Oslovil jsem pana doktora Hrnčíře FN Královské Vinohrady a tedy že rozhodně
    takto malí podtlak nemůže způsobit dekompresní nemoc ani nevede k barotraumatu.A pak by jste měl pravdu s tím rychlím uvolněním tlaku.
    Respektive do 6-ti vteřin udělat podtlak,ten nechat 150 vteřin a rychle podtlak uvolnit.Možná ten cyklus udělat i několikrát do minuty.Velký prostor pro pokusy.Děkuji za věcnou připomínku.
    28. 2. 8:13 Jozef Sisak
    Pri mojom malom prevedení vo vakuovych dozach som podtlak /bez možnosti merania/ pomocou namontovaneho ventilu rychlo uvolnil . bolo to učinne , bez dalšieho pozorovaneho poškodenia cesnaku vlnovnikom
    28. 2. 9:59 Vaclav Kavka
    Aby členovec dostal kesonovou nemoc (bublinka v cévě), musel by mít uzavřenou cévní soustavu, což nemají. Takže o mechanismu účinku změny tlaku asi moc nevíme.
    Ví se ale, že bytoví roztoči se téměř nevyskytují ve výškách na 1500mnm. (Ale neví se proč).

    Vlnovník česnekový

    6. 1. 14:30 Zakladatel vlákna: Vítězslav Dotzauer
    Dámy a pánové, dovolte aby zde lehce prezentoval výsledky podtlakových testů česneku na likvidaci vlnovníka česnekového.Vyrobil jsem z 3 mm silného plechu podtlakovou kruhovitou nádobu s odnimatelným víkem tak,aby se tam vešla plastová přepravka přiměřeně naplněná česnekem.Výsledky jsou takové,že 15 sekund nestačilo,30,60 a 90 také ne.Až čas přes 150 vteřin měl uspokojivé výsledky kdy se vlnovník ani po 6 hodinách již nepohyboval.Ale kvůli vajíčkům vlnovníka,které podtlak nezlikviduje se musí tento proces za 2-3 dny opakovat.Takto jsem ošetřil i veškerý sadbový česnek a v rámci pokusničení  jsem 1/3 sadbového neošetřil  v Sulce.Tato třetina již vystrkuje růžky přes to,že byla sázena o týden později.Nyní je v rostoucím česneku rozdíl mezi ošetřeným a neošetřeným v Sulce asi 2 až 3 týdny. Takže podtlak česneku neublíží a lze ho pak i sázet!Veškerý česnek jsem co 14 dní takto ošetřoval jelikož nemám dezinfikovanou dílnu,kde přepravky s česnekem byli uloženy.Osobně se domnívám,že ta Sulka může trochu té síry přidat česneku na pálivosti a současně ho chránit před vlnovníkem .Otec poctivě mořil 6 hodin a já jen dvě.Česnek jsem měl větší ale táta pálivější.Na Sulku bych rozhodně nezanevřel ale bohužel až po sklizni budu o něco málo /možná/ chytřejší a rozhodně dám vědět.Po sklizni chci sledovat rozdíly ve velikosti,zdravotním stavu a pálivosti.Manželka tvrdí,že na velikosti záleží.
    Rozměry podtlakové nádoby-vnitřní průměr 715 mm,výška je 360 mm a víko má pr. 750 mm.Nádoba je doplněna čtyřmi pojezdovými kolečky,gumovým těsněním na hraně nádoby a uprostřed kolmo nahoru je  přivařená tyčka o pr. 5 mm v délce 355 mm.Tato tyčka bude procházet přepravkou.Konec tyčky je zabroušen do půlkulata,aby neponičila  česnek.Víko je doplněno z vnitřní stany přivařenou matkou M 30-je zde na vystředění  na tu tyčku.Tato tyčka vymezuje průhyb dna a víka při podtlaku.
    Později jsem víko doplnil o kulový ventil na plyn a po 10 sec.  zapnutého vysavače jsem uzavíral podtlak v nádobě a vysavač vypnul.Podtlak mi tam vydrží zhruba 4 minuty.Materiál stál kolem 3 000 Kč a nevím proč ale podtlakový manometr za 1200 Kč jsem již nekoupil.Vysavač stál 2000 Kč zakoupen v OBI. A saje i vodu,trošku jako průmyslový,spokojenost veliká.
    Závěrem chci popřát všem příznivcům českého a nebo i ruského česneku především hodně zdravíčka,štěstíčka a mnoho pěstitelských úspěchů.
    ČESNEKU ZDAR-COVIDU ZMAR
    Podtlaková nádobaVlnovník
    6. 1. 16:07 Jozef Sisak
    Zaujimavý pokus-- overenie až na buduci rok
    7. 1. 12:25 Libor Hejduk
    Zajímavý pokus. Zeptám se obecenstva, zkoušel někdo něco podobného v malém provedení s domácí vakuovačkou na potraviny? Pro nás malé rodinné zahrádkáře by to možná bylo z hlediska množství takto zpracovaného česneku dostačující varianta.
    7. 1. 14:16 Vítězslav Dotzauer
    Určitě by to šlo,ale potřebujete na to pevnou nádobu NÉ IGELITOVÝ SÁČEK  česnek by se pomačkal.Možná něco jako vynález pana Papina ale ten je dělán na přetlak a ten by vlnovníka mohl asi také zničit-prostor pro pokusy ale já mám podtlakovou nádobu.
    A navíc už bohužel žádného vlnovníka na pokusničení s přetlakem nemám.
    7. 1. 19:14 Vaclav Kavka
    Pokud je součástí účinku i podtlak ( ne jen absence vzduchu), tak to v igelitu nepůjde. Tam naměříte stále ten atmosferický tlak.
    Rostlinné buňky mají buněčnou stěnu z celulózy, to by je mohlo zvýhodňovat oproti živočišným buňkám v případě podtlaku.
    Zajímavá otázka by byla, zda by stačila i obyčejná vodní vývěva, to by celou věc učinilo jednodušší.
    8. 1. 6:21 Jozef Sisak
    Lacnejšia varianta je - použiť sudy ktore použivame na daždovu vodu počas sezony , alebo bednička doplnena aj krytom a to cele vložiť do igelitoveho vreca či vakuoveho vreca na uskladnenie sezonneho oblečenia .
    9. 1. 16:51 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den p. Sisaku
    máte pravdu,že by ty kovové sudy na vodu šli použít jako podtlakovou nádobu.
    Dořešit víko,gumové těsnění a nějaký ten ventil a je to.
    Právě jsem takový sud podrobil podtlakové zkoušce 30 sec. a on to k mému podivu vydržel.
    Sud by mohl být tak 70 cm nad/konstrukce nebo palety/ zemí,aby se nemusel člověk tak ohýbat.Víko by mělo nahoře pant,aby se dalo překlopit na sud.Dá se tam přepravka s česnekem,víko zaklopí a může se jít vysávat.
    Mohl jsem ušetřit 3000 Kč.Bylo by mi potěšením s Vámi spolupracovat nad dalšími projekty.
    Už přemýšlím nad tou bedýnkou-pozor na ostré hrany.Možná i kovový kbelík s nějakým víčkem/pokličkou bez ucha.
    Kovový sud
    8. 1. 21:31 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den p. Kavka
    dovoluji si oponovat Vašemu tvrzení,že to v igelitu nepůjde.
    Mám originální igelitový pytel cca 100x200 cm na likvidaci roztočů v peřinách.
    Peřina i s polštářem se v pohodě vejdou do řekněme tohoto přípravku.Slovo pytlík nebo pytel již nebudu používat.Hubice aktivního vysavače se vloží mezi peřinu a polštář.Obouma rukama se přimačkává na hadici igelitový přípravek.
    Zhruba za 20 sec. dojde k obrovitému smrštění obsahu tohoto přípravku a to
    asi na jednu desetinu původní velikosti-je tam tedy podtlak?Myslím,že je!
    Když nedodržíte po těch 2-3 minutách podtlaku návod a vypnete vysavač,budete nemile překvapeni.Špinavá voda z tohoto vysavače/RAIMBOW/ pronikne mezi polštář a peřinu.Podtlak z přípravku dokáže natáhnout vodu z vysavače.Bohužel vlastní zkušenost a pochvala zase žádná/od manželky/.
    Myslím,že padali i barvité metafory a něco o obyvatelích Kréty.Povlečení převléknout,vyprat a zbytek usušit.
    Pevný hrnec s /NÉ! skleněnou/ pokličkou, plný česneku  a v igelitu baleném by podle mě šel v poho použít.Asi bych dal z boku hrnce něco jako houbičku na mytí nádobí/moje oblíbená/ a na ní bych sledoval ,jak se bude v podtlaku zmenčovat, antož zde nebude absolutně žádný indikátor účinnosti.
    Předpokládám,že každý má doma vysavač,větší hrnec a silnější a větší přípravek.
    9. 1. 3:56 Vaclav Kavka
    To jste pouze napsal, že když stlačíte pružinu (vysajete polštář) a potom ji pustíte, vrátí se zpět. To, že na ni celou dobu bude tlačit okolní atmosféra, se nezmění.
    9. 1. 10:02 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den p. Kavka 
    konečně si začínáme rozumět.Jde o to,že právě ta pružina zabije toho vlnovníka.Představte si,že tlačíte na tu pružinu a na druhé straně je ten vlnovník opřený o zeď.Proč to zabije vše viditelné okem úplně přesně nevím,ale moje manželka by Vám jednoduše odpověděla-cituji-PROTOŽE PROTO!
    8. 1. 6:22 Jozef Sisak
    Mohli by ste uverejniť označenie typu vysavača prip. technicke udaje ? Čo sa tyka dezinfekcie priestoru , ak sa to neda chemicky ako alternatíva germicidny žiarič napr. https://www.lelux.sk/sk/produkty/1924/uv-c-germicidna-trubicova-lampa-stolova-s-casovacom Použivam kratkodobo . Ake je pôsobenie na kuchynsky  uskladneny cesnak a cibuľu či zemiaky neviem . ak dôjde k poškodeniu - schopnosti kličiť je to len na predlženie skladovateľnosti ?
    8. 1. 16:21 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den p. Sisak
    nejdůležitější bude výkon to jest 1500 W.
    Germicidní lampa může poškodit česnek ale na kolik tak to netuším-zabijí to kytky v pokoji.
    Vysavač

    Postup proti začínající plísni

    21. 12. 2020 11:08 Zakladatel vlákna: Roman Jurek
    Dobrý den, včera jsem před sázením zjistil, ze spodní řada stroužků v hrnci měla znaky počínající plísně, která se dala setřít a pár měkkých stroužků jsem vyhodil. Nenapadlo mě nic jiného, než každý stroužek kartáčkem pečlivě očistit v roztoku Rovralu, pak 2 hod. v Sulce a pak obalit v Clonoplusu, nevím, co víc by se s tím dalo kromě úplného vyhození dělat. Letos plíseň řádí jako málokdy i u konzumního česneku, zatím pomohlo pečlivé oloupání volných suknic a vydezinfikování Alpou Lesanou s hřebíčkem a skořicí ve spreji, třeba to pomůže i proti tomu problematickému vlnovníkovi, máte to jako dárek k Vánocům a přeji dobrou úrodu všem. 
    23. 12. 2020 8:36 Jan Kozák ml.
    Osobně bych zvolil asi jiný postup. Plesnivý česnek bych vyhodil, zdravý nasázel. Hrnec bych vrátil do kuchyně. Na skladování česneku se nehodí, protože zabraňuje proudění vzduchu. Je možné, že vám to v předchozích letech procházelo, avšak to bylo proto, že bylo velmi sucho a tedy i nízká vzdušná vlhkost. Konzumní česnek bych vyndal z uzavřené nádoby. Hřebíček a skořici přimíchal do svařeného vína. Prošlý Rovral bych odevzdal jako nebezpečný odpad. S Alpou nevím.
    23. 12. 2020 11:55 Olga Hlávková
    Souhlasím s p.  Ing.  Kozákem. Skladovat česnek v polouzavřené nebo dokonce uzavřené nádobě je naprosto nevhodné, Vaše další pokusy o nápravu mohou mít možná částečný úspěch,  příště si ale raději přečtěte na zdejším webu,  jak postupovat správně. Pěstuji česnek už asi 65 let,  ale tento způsob uskladnění by mě tedy opravdu nenapadl ani v alkoholovém opojení. 
    29. 12. 2020 13:42 Roman Jurek
    Vyvozujete oba závěry z chybné hypotézy, česnek byl v hrnci nachystán na sázení (psal jsem před sázením), nikoliv dlouhodobě uskladněn, ale nebojte, on začíná plesnivět i ten a bude letos boj ho udržet. Hřebíček i pravou skořici jsem lupnul do ořechovky a je to fakt pecka, ale zkoušel někdo dát třeba 2 stroužky do 1 jamky, třeba naproti sobě, takže místo pro kořínky by bylo a nať vedle sebe, zkoušel to někdo? Díky. 
    29. 12. 2020 17:48 Jozef Sisak
    Pri nedostatku miesta sa da vraj sadiť cesnak nad seba - rozdielna hlbka sadby s vytvorenim  kopčeka -ako pri zemiakoch . Sadba dvoch stručikoch do jednej jamky dopadne ako pri vysadbe " dvojstručika "

    Špatně vysušený česnek?

    20. 11. 2020 7:45 Zakladatel vlákna: Zdeněk Vanduch
    Dobrý den.
    Při rozdružování česneku jsem narazil na pár cibulí u nichž byl střed cibule zasažen asi plísní. Může to být špatným vysušením, páč slunka u nás letos 
    bylo velice poskrovnu a byly napadeny různé odrůdy. Česnek skladuji ve
    stodole v bedničkách. Ale myslím si, že uskladnění ve věncích by mu kvůli
    průvanu letos prospělo víc.
    Budu rád za každý názor česnekářů a tímto taky poprosím i pana Kozáka.
      Moc děkuji. Zdeněk z Valašska.
    plísenˇ?
    20. 11. 2020 8:20 Jan Kozák
    Tady je vidět, jak je důležité některé dotazy doplnit fotografií. Ze samotného textu bych problém hledal jinde.
    Ale co se tady stalo? Kořeny byly odstraněny i s částí podpučí hned při sklizni. V té době je podpučí ještě živé, uchytí se na něm spóry plísně (Penicillium). ale nevegetují. Počkají si do podzimu na dny s vysokou vzdušnou vlhkostí a začnou vegetovat. Mohlo to být i trochu jinak: kořeny i s částí podpuči byly odsatraněny až po usušení, ale dlouhotrvající vlhké období napomohlo k tomu, že podpučí plesniví. Penicillium není parazitická houba, je to saprofyt, znamená to tedy, že živé stroužky nenapadá. Může však způsobit další problém; v jeho okolí se zvyšuje vlhkost, což může mít za následek rozvoj parazitických organismů a tím i znehodnocení původně zdravých stroužků.
    Když teď česnek uložíte do sucha, plíseň přestane vegetovat.
    Aby se tomuto problému předešlo, je lepší nechat při čištění kousek kořenů, nezasahovat do podpučí.
    20. 11. 2020 9:38 Zdeněk Vanduch
    Přesně. Jako vždy, trefil jste ,,hřebíček na hlavičku,,. Bylo to tak, jak píšete. Vzhledem k tomu, že sázím pro potřebu rodiny jen cca 300 stroužků, člověk se s tím mazlí, atˇ pěkně vypadá a nevědomky tomu vlastně škodí. Kořínky jsem dal pryč asi po měsíci, kdy už jsem si myslel, že je suchý. Asi i byl. Ale deštivý podzim k tomu přispěl.
    Ještě na okraj. U jedné cibule se to přeneslo a znehodnotilo to tři stroužky, ale mokré oko jsem z toho neměl. Zbytek mně dycky vydržel až do nového. Díky Vám. To bylo nějakých fotek ze kterých jste různý problém identifikoval správně. Tedˇ když je člověk ,,česnekově,, vzdělaný je i škoda toho nechat. No mám to místo hospody :-) . Přeji Vám i Všem česnekářům hodně zdraví v příštím roce.   Zdeněk z Valašska.

    Vlnovnik

    4. 11. 2020 20:26 Zakladatel vlákna: Tomáš Přibyl
    Dobrý den
    Tak to mám asi stejný problém jako kolega,taky vlnovník ? Stroužky jsou na místech zjevně matné a měknou
    Pokud budu sázet až za týden můžu namořit nechat zaschnout a zasadit později? A pak mám ještě poslední dotaz...pokud mám doma více druhů česneku k sadbě který poškozený není ..je dobré ho taky namořit preventivně před výsadbou ? 
    Vlnovnik
    4. 11. 2020 23:04 Václav Kozák
    Jedná se též o vlnovníka. Letos se v některých oblastech objevuje o něco více, než předchozí roky (bez ohledu na odrůdu), zdaleka však ne v takové míře, jako v období 2013 - 2015. Neznamená to však, že by vymizel, proto stále doporučujeme preventivně sadbu mořit už v září.
    Rostliny si jsou schopny proti některým chorobám a škůdcům vytvářet obranné látky. To však jen v případě, že se s daným škůdcem setkají už během vegetace. Pokud jsou napadeny až po uskladnění, efektivně se bránit nedokážou. To však  neznamená, že škůdce nepřežívá i na materiálu zdánlivě nenapadeném. Naopak může být i zdrojem problému. Proto je vhodné sadbu mořit všechnu  a každoročně.
    V současné době už česnek není v dormanci (v klidovém stádiu), tudíž jakmile bude namořen, bude se snažit vyvíjet kořeny. Při moření v tomto období doporučujeme vysazovat do cca 24 hodin po namoření.
    Nemusíte však mít obavu ani materiál na fotografii vysadit. Po 2 hodinovém moření v sulce se zbavíte všech vývojových stádií tohoto roztoče a s výjimkou prostředního stroužku nebude mít toto stádium napadení viditelný vliv na konečný výnos.
    5. 11. 2020 9:03 Tomáš Přibyl
    Když dodržím předepsanou dobu moření 6 - 12 hod, můžu česneku uškodit? Potom mě ještě napadlo místnost kde napadeny česnek ležel tak aspoň to místo vystříkat savem.. a krabici v níž byl tak spálit..vzhledem k tomu že ho tam budu skladovat příští rok ..pokud vyroste
    5. 11. 2020 10:39 Václav Kozák
    Z experimentů je zřejmé, že moření delší než 2 hodiny má už negativní vliv na česnek samotný, na druhé straně právě 2 hodinové moření spolehlivě roztoče zlikviduje. Naopak při moření již roztočem napadeného materiálu je riziko počkození česneku při delším moření vyšší.
    Vystříkáním prostor, kde byl napadený česnek uskladněn savem, nic nezkazíte, sami se podobná opatření snažíme dodržovat i přesto, že podle literatury by neměl být vlnovník bez hostitele schopen rok ve skladu přežít. Ovšem ne vše, co je uvedeno v literatuře, platí i v praxi. Kdyby platilo vše, co se v odborné literatuře dočteme, vlnovník by neměl žádnou šanci na přežití.
    Největším problémem je však jeho šíření. Přestože se jedná o živočišného škůdce, jeho šíření lze přirovnat spíše ke sporám plísní. Rozšiřuje se vzduchem a to podle argentinských výzkumníků dokonce až tisíc kilometrů. Proto boj s vlnovníkem není úplně snadný a je dobré pro prevenci udělat maximum.

    Vlnovník česnekový v prostoru

    31. 10. 2020 15:15 Zakladatel vlákna: Jiří Vaněk
    Dobrý den. Stalo se, že dle příznaků zde popisovaných, mám celou úrodu (pro vlastní potřebu) cca 120 palic napadených. Chystám se koupit sadbu Havran, na sadbu i na spotřebu během zimy.
    Starou úrodu spálím. Co ale s prostorem, kde byla uskladněna? Přetrvává tam ten roztoč? Je potřeba to nějak desinfikovat? Případně čím.

    Děkuji za odpověď.
    31. 10. 2020 18:52 Jan Kozák
    Může prostor vystříkat Savem nebo vysířit, případně tam česnek dva roky neskladovat.
    31. 10. 2020 18:59 Jozef Sisak
    Ako alternativa aj : Germicídne Lapma VT-3238 38W s dvojitou ochranou pomocou UV a ozónu je spolahlivým ničiteľom vírusov, baktérií a plesní
    31. 10. 2020 20:30 Jiří Vaněk
    Děkuji. Moc jsem tomu nevěřil, v podstatě jsem se ptal jenom pro jistotu. A ono jo.
    Když teda asi použiji sýrné knoty z prodejny vinařství, nic nepokazím.

    A ještě prosím podotázka. Nemám možnost změnit záhon. Zahrádka malá a záhon na cibuli a česnek pouze jeden. Může to mít nějaký vliv? Je ten vlnovník i v půdě? Opět případná pomoc...
    Děkuji.
    1. 11. 2020 19:59 Jan Kozák
    Sice ne moc, ale nějaký vlnovník v půdě bude. Každopádně namořte v Sulce a ještě bych doporučil zapravit před výsadbou dusíkaté vápno. Jeho dezinfekční účinek už bude  hodně snížen, ale nějakou službu udělá.

    Uchování česneku

    18. 10. 2020 19:25 Zakladatel vlákna: Lucie Zemanova
    Dobrý den pane Kozaku, kdyby jste byl tak hodný a zodpověděl mi dvě otázky. 
    1. Jak nejlépe uchovat v paneláku cesnek přes zimu? 

    2. Jak nejlépe vydezinfikovat záhon před výsadbou česneku proti houbám a plisnim? 

    Předem moc dekuji za odpověď, mějte se krasne 
    19. 10. 2020 10:08 Libor Hejduk
    Nejsem sice pan Kozák, ale troufnu si odpovědět. V paneláku počítám, že není problém s vlhkostí, takže kdekoli v suchu, ideálně suchý sklep (přízemní kamrlík) popř někde doma ve spíži. Počítal bych ale, že ve vyhřátém panelákovém bytě bude česnek o něco rychleji vysychat. A ohledně desinfekce, tak ta by se měla dělat už na sklonku léta, kdy je ještě teplo, Aplikace dusíkatého vápna, zalít a zakrýt folií na cca 3 týdny až měsíc. Můžete aplikovat teď a sázet v prosinci. Jestli bude zase zima nezima jako loni, tak jste v klidu. Jen pak doporučím použít při sadbě Rhizocore, alternativně Clonoplus, popř gliorex.
    19. 10. 2020 21:09 Jan Kozák
    Uchování česnekuje už dost dlouho problémem vinou velkého výskytu roztoče vlnovníka česnekového. Pokud by ve Vašem česneku nebyl přítomen, pak by bylo nejlepší uchování v suchu a teple. Jednalo by se o nucenou dormanci. Teplo však vlnovníku svědčí, tak můžete zkusit nějaké metody, které vlnovníku znepříjemňují život. Někdy pomáhá jednotlivé cibule zabalit do novin nebo prosypat skladovaný česnek vonnými bylinami (máta, meduňka, kopr, levandule, ...)
    Pro dezinfekci půdy ještě můžete použít dusíkaté vápno, jeho účinek však bude podstatně menší než v teplém období. Použití přípravku Rizocore bude mít jednoznačně pozitivní účinek.

    odrůdy s lepší skladovatelností

    12. 10. 2020 12:48 Zakladatel vlákna: David Bečka
    Dobrý den pane Kozáku,


    pěstuji neznámou odrůdu ozimého paličáku a jsem s ní vcelku spokojen - výnos, pálivost. Jediný problém je horší skladovatelnost (choroby). Mohl by jste mi prosím doporučit ať už ozimé či jarní odrůdy, které jsou na tom z hlediska skladovatelnosti dobře?

    Děkuji moc za rady
    S pozdravem
    David Bečka
    12. 10. 2020 19:54 Jan Kozák
    Jsou to samozřejmě úzkolisté nepaličáky, ty se mohou sázet na podzim i na jaře. Je to Benátčan, Japo II a Matin. Doporučuji poslední jmenovaný.

    Zamrazování česneku

    10. 10. 2020 10:06 Zakladatel vlákna: Dalibor Přikryl
    Dobrý den pane Kozáku. Zajímal by mě Váš názor na uchovávání česneku zamrazováním. Zda-li je to vhodné a kvalita a chuť při tom netrpí. Děkuji za odpověď 
    10. 10. 2020 10:51 Jan Kozák
    Nevím, nemám názor. Vím, že to tak někdo dělá, sám jsem to nezkusil ani od nikoho nedostal.

    Skladování česneku

    19. 9. 2020 11:14 Zakladatel vlákna: Pavel Veselý
    Vážený pane Kozáku, je prosím vás podle vašich zkušeností vhodné skladovat česnek na zimu, s předpokládanou spotřebou česneku do února - března následujícího roku po jeho sklizni, při teplotě 30 - 33 stupňů Celsia a zároveň při vlhkosti jen 23 - 30 %? Takové podmínky u mne totiž panují v komoře nad kondenzační kotlem. A mám dojem, že by to mohlo být po mých nezdarech při skladování česneku ideální místo pro skladování. Z diskuse o skladování česneku jsem si vzal, že je dáván větší důraz na sucho než na teplotu skladování. Sám uvádíte v odpovědi panu Hanzalovi ze dne 3.8.2020, že teplota může být vyšší než 20 stupňů Celsia. Děkuji za vyjádření.
    19. 9. 2020 19:29 Jan Kozák
    Pokud nebude česnek napaden vlnovníkem česnekovým, tak by mělo být toto místo velmi vhodné.

    Vlnovník česnekový

    30. 8. 2020 20:37 Zakladatel vlákna: Petr Rubeš
    Dobrý den, reaguji na vlákno vlnovník česnekový. Pro česnek určený ke spotřebě není nikde žádná zmínka o ochraně před vlnovníkem. Neberte to jako návod, ale jako příběh, kterým jsem osobně prošel. Zakoupil jsem sadbu česneku (dva druhy ozimého paličáku) a poté ji namořil Sulkou s délkou moření 6 hod. (což se patrně projevilo na horším zakořenění a potažmo i výsledku). V příhodnou dobu jsem vysadil a výsledek nic moc. Proto jsem objednal novou sadbu u stejné firmy a ve stejném složení – stejné druhy česneku.

    Po dvou měsících sušení svého výpěstku jsem zjistil, že některé stroužky v palicích jsou částečně scvrklé, což naznačovalo napadení vlnovníkem. Mé podezření se bohužel při prohlídce pod mikroskopem potvrdilo. Česnek byl výrazně zamořen vlnovníkem. Při hledání po internetu jsem nenarazil na žádnou informaci, která by tento problém řešila. V situaci podobné zoufalství nezbývalo, než se zamyslet nad možnostmi, které jsem měl k dispozici a pomohly by mi zachránit česnek. Padla volba na argon (netečný plyn na svařování v ochranné atmosféře). Po zjištění, že se používá jako ochranná atmosféra pro bramborové lupínky jsem neváhal a bezodkladně jednal. Česnekové palice jsem naskládal do nádoby, kterou bylo možno hermeticky uzavřít a napustil ji plynem (argon je těžší než vzduch). Česnek zůstal v nádobě čtyři dny. Po otevření a následné kontrole pod mikroskopem se ukázalo, že všechny vzorky vykazují přítomnost vlnovníka v mortalitní podobě. Při následných čtrnáctidenních kontrolách se již žádný živý jedinec neobjevil. Stroužky, které byly před ošetřením málo napadené, vydržely až do zkonzumování (červen následujícího roku). Domnívám se, že argon vytěsní veškerý vzduch z česnekových cibulí a udusí nejen dospělce, ale i zárodky ve vajíčkách.

    Poté co dorazila zásilka sadbového česneku a byla mořena dvě hodiny v Sulce jsem ji i přesto nechal projít plynovou procedurou a ukázalo se, že velmi dobře zakořenila.

    Letošní sklizeň byla proti předešlým rokům excelentní a po měsíci sušení již prošla ozdravnou procedurou a vypadá to, že část určená na sadbu již nebude třeba ani mořit v Sulce. Předesílám, že jsem malopěstitel a množství vypěstovaného česneku je kolem 10kg. Nijak jsem dále neexperimentoval (např. s časem při kterém dojde k usmrcení vlnovníka). Mohla by to být ale jedna z možností, jak poměrně jednoduchým způsobem před vlnovníkem ochránit česnek učený ke spotřebě a možná i na sadbu. Je jisté, že česnek musí být uskladněn v prostředí, kde se nevyskytuje vlnovník, jinak patrně dojde k opětovné kontaminaci.
    31. 8. 2020 13:10 Vaclav Kavka
    Dobrý den, možná by šlo použít i obyčejný CO2? otázka je, nakolik potřebují dormantní stroužky dýchat a tedy jak dlouho vydrží bez kyslíku.
    1. 9. 2020 7:44 Jozef Sisak
    Nad touto problematikou som sa zamýšľal aj ja CO2 je dostupnejšia ,

    pri koncentracii 20% je smrtelna pre človeka a využiva sa aj ako roztok na narkotizaciu akvarijnych rybičiek a ako plynná zmes  pri inseminacii včiel to len informacia naviac .

    Asi len pokusmi najdeme odpoveď na dane otazky

    Vami odporučane - skôr- použitie postreku Kumulusom je prevencia , čo robiť  v skladoch je ...? napr. vakuovanie či nasledovne zaplynenie a s čim je len na skušani

    P. Peter Rubeš vytvoril svojim úspešným pokusom začiatočnú schému - čiaru na ktorej sa da pracovať - experimentovať.
    1. 9. 2020 7:53 Jozef Sisak
    Pozdravujem
    ake zväčšenie ste použil ?Predpokladané pôsobenie plynu bolo spravne lebo to potvrdili aj vysledky pokusu . Použili ste to k čomu ste mali pristup v mojom pripade tekuty dusik - 196st. a plynny - 60st. čo je problem a preto  stale nemam odvahu do toho isť. Preto asi CO2 bude riešenim
    1. 9. 2020 19:48 Petr Rubeš
    Zdravím. Nejsem chemik a tak úzké souvislosti si netroufám
    deklarovat, ale CO2 s vodou reaguje na kyselinu uhličitou a navíc
    nemusí být při vstřebání dostatečně účinný. Co to udělá
    s česnekem nedokáži odhadnout. Před pár roky jsem česnek
    zavakuoval do plastového sáčku a po měsíci byla ze sáčku
    nafouklá koule a ani s česnekem to nedopadlo dobře. O dusíku si
    netroufám polemizovat. Argon jsem vybral z toho důvodu že je to
    netečný plyn, který za běžných podmínek s okolním prostředím
    nereaguje. Dá se říci, že je to i letos pokus s tím, že to na
    první dobrou loni vyšlo. Letos se spíše zaměřím na pravidelné
    kontroly pod mikroskopem (zvětšení 150x), zda se vlnovník
    neobjeví. Po měsíci od ošetření argonem je zatím vše v
    pořádku.
    1. 9. 2020 22:04 Jan Kozák ml.
    Osobně se mi váš experiment hodně líbí. Zajímalo by mě, jaká je minimální doba působení na vlnovník. Čtyři dny jsou příliš dlouhá doba. Dále by mě zajímalo, zda to nemůže mít preventivní funkci, obdobnou té, která je přičítána Sulce, kdy po namoření je od vlnovníku spolehlivě pokoj.
    2. 9. 2020 19:56 Petr Rubeš
    Zdravím. K té délce expozice si osobně také myslím, že čtyři dny je zbytečně moc a že polovina by měla stačit. Vzhledem k

    tomu, že loňský rok byl o tom čím česnek ošetřit, tak doba expozice byla spíše výstřel od boku. Pravdou je, že jsem nepociťoval žádné chuťové změny. Letos jsem byl vytížen jinými záležitostmi a tak došlo jen na zopakování toho, co se již povedlo. I tak je to záležitost na experimentování.

    Co se týče druhého bodu, to si netroufnu rozebírat ani v teoretické rovině. Přikláním se k tomu, že patrně dojde k napadení, ale vše může být jinak ...
    6. 1. 21:53 Vítězslav Dotzauer
    Dobrý den,CO2 jsem zkoušel ale bez zdárných výsledku ani po třech dnech.Asi někde chyba- spíž to zvlhlo a velký špatný.

    Česnek bez stroužků

    10. 8. 2020 12:55 Zakladatel vlákna: Milan Zemek
    Dobrý den.

    Sklidil jsem letos v červenci svou mini úrodu česneku Dukát a Unikát. Letos budu sázet česnek od pana Kozáka.
    Ale chci se podělit o jednu zajímavost.
    Dnes jsem česnek potřeboval na vaření a našel jsem jeden Dukát který nemá stroužky ale je jak kedlubna :-)
    Normální to asi není, ale zřejmě se to stává.
    Hezký den.
    1234
    10. 8. 2020 20:01 Jozef Sisak
    Stava sa to ak vysadite "taky tenši " stručik alebo pri vysadbe zimnych paličiakov na jar čo nie je Váš pripad
    11. 8. 2020 8:16 Jan Kozák
    Trochu to doplním. Nemusí to být nic z výše uvedeného. Rády to dělají velkostroužkové paličáky i z normální sadby při podzimní výsadbě. Má na to vliv průběh zimy, patrně i průběh skladování před výsadbou. Tyto jednostroužkové cibule jsou až nepohodlně velké, na zabijačku akorát. Mívají špatnou skladovatelnost, proto je dobré zabít prase ještě před Vánocemi. 

    Uskladnění česneku

    3. 8. 2020 20:47 Zakladatel vlákna: Jiří Hanzal
    Dobrý den pane Kozák odhadujeme se s kolegou jak správně uskladnit česnek. Já tvrdím 16-18 stupňů a vlhkost kolem 60 %. Kolega tvrdí že teplota 10-15 stupňů a vlhkost minimalni
    4. 8. 2020 7:21 Jan Kozák
    Pokud v česneku není roztoč vlnovník česnekový (Aceria tulipae), je nejlepší teplota okolo dvaceti stupňů, případně vyšší, a vlhkost okolo šedesáti procent. Pokud tam roztoč je, tak ani chlad deset stupňů ho nezastaví. 
    4. 8. 2020 15:13 Jiří Hanzal
    Moc děkuji za odpověď 

    Skladovatelnost

    26. 7. 2020 10:25 Zakladatel vlákna: Dalibor Přikryl
    Dobrý den pane Kozáku. Minulý rok jsem u Vás zakoupil krabičku se vzorky česneku, který nyní sklízím. U většiny druhů je nějaký popisek ohledně skladovatelnosti např: dobrá skladovatelnosti, 24 měsíců, do dubna atd. Určitě jste hodně vytížen, ale bylo by možné napsat nějakou tabulku, nebo seznam od nejlépe po nejhůře skladovatelných odrůd. Další sezónu budu zkoušet Japo 2 a Lukan. Určitě by to zajímalo více diskutujících. Děkuji
    26. 7. 2020 12:27 Mareš Stanislav
    V oddílu "Odrůdy" tohoto webu je u každé jednotlivé odrůdy v jejím popisu uvedena i doba skladovatelnosti. Já jsem si takovou tabulku o jaké se zmiňujete před cca 10 lety vyhotovil a průběžně ji doplňuji o dobu skladovatelnosti nových odrůd. Máte pravdu, je to praktická pomůcka, podle které zavěšuji svazky jednotlivých - už vysušených odrůd v pořadí od těch s nejkratší dobou skladovatelnosti až po nejdéle skladovatelnou odrůdu, t.j. Benátčan. 
    26. 7. 2020 13:19 Dalibor Přikryl
    Ne u každé odrůdy je to jednoznačně napsáno a předpokládám, že pan Kozák ví, která odrůda vydrží déle, než některá jíná. 
    26. 7. 2020 17:11 Jozef Sisak
    Taka tabuľka s laskavým dovolením Ing. Kozáka by mohla byť niekde tu aj uverejnená
    26. 7. 2020 15:04 Novák Ladislav
    I ten česnek s nejdelší dobou skladovatelnosti v nepříznivých podmínkách může vydržet třeba jenom 3 nebo 4 měsíce. Letos chci zkusit již v této dickusi zmiňované noviny a skladování spolu s usušenou levandulí. Levandule by mohla odpuzovat vlnovníka stejně  jako šatní moly.
    26. 7. 2020 17:08 Jozef Sisak
    Treba brať aj v uvahu "vôňu" tlačiarenskej farby ako aj kontakt farba - cibuľa cesnaku , tu planujem využiť papierove sačky alebo inu formu čisteho papiera.
    26. 7. 2020 18:16 Jan Kozák
    V popisu odrůd je informace o její skladovatelnosti. Tento údaj má pouze informativní charakter a mění se nejen pěstitelskou lokalitou, pěstitelem, ale i ročníkem. Takže pěstitel může být mile překvapený, že mu česnek vydržel mnohem déle, než uvádí popis, ale může dojít i ke zklamání, že je to opačně.
    Ale tuto tabulku určitě příležitostně vytvořím. 

    Síření

    24. 7. 2020 22:07 Zakladatel vlákna: Vaclav Kavka
    Dobrý den, měl bych otázku. Vysířil jsem sklep sirnými knoty a až zpětně jsem si uvědomil, že jsem tam měl uskladněno několik zajímavých stroužků na sadbu. Mám očekávat problémy? Stroužky jsou v misce zabalené v papírových pytlíkách, nicméně celý objem byl "vykouřený". Stroužky by měly být plně spící již několik týdnů. Lze to případně brát jako svého druhu moření proti vlnovníkovi?
    25. 7. 2020 7:20 Jan Kozák
    Kysličník (teď se tomu blbě říká oxid) siřičitý je ve větší koncentraci biocidem, tedy hubí všechno živé s výjimkou některých mikroorganismů, tedy i rostliny. Pokud této koncentrace nebylo dosaženo, stroužky přežijí, vlnovník určitě ne. Nevím, jak to bude s jeho vajíčky.

    Inspirace pro uskladnění česneku

    18. 7. 2020 18:34 Zakladatel vlákna: Jana K.
    Posílám na ukázku fotky loňského česneku, který jsem včera loupala. Zabalený vydrží ve sklepě v bedýnce až dodnes.
    Oloupaný česnekTakto ho zabalímNeoloupanýRozbalený po roce
    18. 7. 2020 18:54 Novák Ladislav
    Klobouk dolů před takovýmto výsledkem. Důležitá je asi i odrůda.
    18. 7. 2020 21:06 Jan Kozák
    Myslím, že nejdůležitější je tam konkrétní papír, který nevoní vlnovníku česnekovému. Před dvěma roky jsem si nechal výstavní cibule v papírových sáčcích a také vydržely do prázdnin. Loni jsem to opakoval, ale výsledek mizerný. Sáčky byly od jiného výrobce, který používá jiný papír. Problém je v tom, že neznám původ těch prvních sáčků. V obou případech byly sáčky venku pod střechou.
    19. 7. 2020 14:04 Alois Juráň
    Má to očividně v nějakých novinách...Takže zjistíme v jakých...
    20. 7. 2020 10:36 Jana K.
    Odrůda neznámá, babička ji pěstovala v Platěnicích / Moravany u Pardubic/ a já teď u Ústí n. Orlicí. Noviny používám také od babičky, já je nekupuji. A jaké noviny? Ani nechtějte vědět název, ale protože jsou od babičky, tak uhodnete. Letáky a časopisy raději NE!!! To nemám vyzkoušené.
    18. 7. 2020 19:03 Miroslav Fiala
    Jano, je to nádhera. Zajímají mě teplotní a vlhkostní podmínky ve vašem sklepě.
    20. 7. 2020 10:31 Jana K.
    Teplotu odhaduji v zimě kolem +10 stupňů. Na jaře a v létě samozřejmě víc. Jedná se o malý sklep v cihlové bytovce staré více než 50 let. Vlhkost asi nic moc.

    Před uskladnění mám odstranit kořeny ?

    13. 7. 2020 9:28 Zakladatel vlákna: Michaela Čermáková
    Dobrý den, máme sklizeno :-), jako vždy je česnek od Vás nádherny !

    Česnek svážu po pěti a odřežu kořeny. Teď jsem se dočetla, že by se kořeny odstraňovat neměli . Že česnek déle vydrží. Můžete mi prosím poradit, zda řezat kořeny či neřezat.
    Děkuji Čermáková
    sklizeň 7/2020
    13. 7. 2020 22:20 Jan Kozák
    Je to jedno, kdy kořeny odřežete, každopádně jich tam aspoň půl centimetru nechte. A to se dělá líp po usušení.

    Rada s odrůdou na jarní sadbu

    8. 7. 2020 7:55 Zakladatel vlákna: Roman Podborský
    Dobrý den,
    každý rok jsme dávali česnek na podzim, ale
    poslední dobou se mi zdá, že to není ono. Česnek napadají škudci, plísně
    i když je namořený.
    Chtěli bychom vyzkoušet jarní výsadbu. Někde jsem četl, že poslední roky je jarní výsadba výhodnější a dokence snad má česnek i delší skladovací dobu. Které česneky z Vaší nabídky jsou na jarní výsadbu a kdy je cca začínáte prodávat?
    DěkujiPodborský
    8. 7. 2020 15:18 Jan Kozák ml.
    Stejně jako jiné plodina i česnek má řadu patogenů. Vždy záleží, která choroba nebo škůdce v daných podmínkách zelenině škodí nejvíc, a podle toho zvolit vhodný postup. Univerzální metoda není, stejně jako neexistuje všehoschopné mořidlo. Jarní výsadba není všeobecným řešením a pro delší skladovatelnost vám spíše nepomůže.
    Při určování problému vám může pomoci stránka Choroby a škůdci. Při vyhledávání pomocí políčka, které se zobrazuje na všech stránkách, si můžete najít příspěvky v diskusi, které se daného patogenu týkají.
    U odrůd vhodných pro jarní výsadbu je tato skutečnost uvedena jak v popisu, tak v e-shopu. Objednanou sadbu začneme posílat od začátku září.
    8. 7. 2020 17:13 Jozef Sisak
    S p. Kozakom súhlasim.  vysadbou jarnych odrôd sa Vam podari vyhnuť tak možno " houbomilka česneková" ostatne choroby Vás neminú k tomu menši cesnak - stručiky   skladovateľnosť je dana aj odrodov nielen podmienkamy skladovania. vyber je slaby , to skôr zimny cesnak  a pouvažovať o ochranných opatreniach aby som eliminoval choroby a škodcov
    8. 7. 2020 20:23 Jan Kozák
    To, co jste četl, nebylo na našich stránkách. Samozřejmě ani my nemusíme mít vždycky pravdu, ale snažíme se nesmysly nepoužívat a pěstitele neplést. V současné nabídce máme jarní odrůdy Benátčan a Japo II. Není bez zajímavosti, že nejen tyto úzkolisté nepaličáky netrpí vlnovníkem česnekovým. Ale stejně je jim v zemi líp než ve skladu. Je to typ česneku s vysokou trvanlivostí, termín výsadby nemá žádný vliv na její délku. Navíc se při pozdní jarní výsadbě může prodloužit vegetační doba a při výskytu rzivosti se Vám výrazně sníží výnos. Pokud se jedná o výskyt chorob, pak je nutné řešit příčinu té konkrétní a podle toho přijmout opatření.

    ČESNEK VE FOLII,JEHO UCHOVÁNÍ

    1. 7. 2020 13:45 Zakladatel vlákna: Jaromír Kolúch
    Ještě 1 dobrýden, Zapomenul v předchozím dopise :
    a) Má někdo zkušenost s pěstování Č. v černé plastové fólii, nebo černé NTL?
    b) dtto s uchováním Č. mrazením, rozdrcený bez soli,oleje,sádla, apod. čili bez ničeho, samotný?
    Já už dost dlouho úspěchy s obojím.
    Srdečně zdraví Jarda kolúch

    Bjetin

    14. 6. 2020 15:15 Zakladatel vlákna: Ondřej Matějka
    Dobrý den, zakoupil jsem od vás sadbu Bjetin. Česnek je po celou dobu takovy nažloutly a zkratka vypadá nic moc viz. Fotografie. Vůbec jeste nevyrasily kvetni stvoly. Nekteré palice se rozpadaji ale cesnek neni napaden plísní. Koukal jsem na různé choroby tady na stránkách ale nic podobného jsem nenašel. Bylo celkem deštivo a chladno ale zase nic extremního. Hnojil jsem i močovinou na list ale efekt žádný. Mám ho sklidit? Četl jsem že Bjetin se sklízí na začátku července tak nevím. Jiná sadba na druhé pulce zahonu je krásná a bez problémů. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji
    ZahonZahonDetailČesnekPalice
    14. 6. 2020 15:56 Jan Kozák
    Na obrázcích není Bjetin, ale pravděpodobně Lukan, tedy nepaličák. Proto se květních stvolů nedočkáte. Jeho nať je přirozeně světlá, tedy žádný problém. V současném mokrém počasí po déletrvajícím suchu se často stává právě u nepaličáků, že obalové suknice na cibuli praskají. Takže zatím nesklízejte, nechejte ho dozrát.
    18. 6. 2020 9:30 Ondřej Matějka
    Děkuji za odpověď. Mám nějak v hlavě, že jsem objednával Bjetin, ale asi jsem se spletl. Nicméně česnek už dost polehával a tak jsem ho včera raději sklidil. Někde jsem se tu od vás dočetl, že je lepší o týden dřív než o den později :-) Čekal jsem o něco větší palice(ty na dlani jsou dvě největší) ale i tak je úroda dobrá jen asi 20% palic je otevřených což je asi důsledek počasí. Nicméně jsem strašně rád, že jsem neměl žádnou hnilobu. Pěstuji už třetím rokem a stále dobré, záhon střídám v rámci možností malé zahrady. Mám už jen jeden dotaz ohledně skladování otevřených palic, jak moc to zkrátí dobu skladování? Děkuji a přeji dobrou sklizeň.
    VšeDetailPalice
    18. 6. 2020 11:25 Petr Matoušek
    Jestli se nepletu, tak palice jsou to co se odhlávkuje a to co je v zemi, je cibule. Hezký den.
    18. 6. 2020 21:19 Jan Kozák
    Pan Matoušek se neplete, nepaličák žádnou palici mít nemůže, jinak by se tak nemohl jmenovat. Obalové suknice na některých cibulích jsou prasklé vinou počasí, ne přezráním. Proto se jejich skladovatelnost dá srovnat se skladovatelností bezvadných cibulí.

    Skladování

    29. 11. 2019 18:09 Zakladatel vlákna: Karel Novák
    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na správné skladování konzumního česneku ve větším množství. Zda-li je vhodné ho skladovat v děrovaných pytlích? Popřípadě, zda je při takovémto skladování větší pravděpodobnost, že se vyskytne vlnovník? 
    Děkuji za odpověď.
    29. 11. 2019 18:35 Vaclav Kavka
    Intenzita životních projevů vlnovníka je úměrná teplotě, takže nižší teplota je určitě lepší. Propustný obal jako např rašlové pytle je taky potřeba, jinak se bude hromadit vydýchaná vlhkost. Pak ještě vlhkost vzduchu... by měla být nižší, aby česnek neklíčil.
    3. 12. 2019 12:57 Alois Juráň
    No myslím se tu doporučovaly nižší teploty a doplnění aromatickým senem nebo nečím podobným..asi je to třeba vyzkoušet,nebude to tak jednoduché.

    Vyseptali cesnek

    24. 11. 2019 9:47 Zakladatel vlákna: Michal Nohaj
    Dobry den. Koupil jsem vice kg  cesneku a po mesici zacal "vyseptavat". Udelaji to jen 1-2 strouzky v palicce. Jsou nahnedle a vyseptale. Listy kolem strouzku jsou ciste bez znamky plisni, jen strouzek je znehodnoceny. Muzu vas poprosit o radu proc se to deje? Popripade kam bych mohl poslat vzorky na rozbor? Dekuji
    Česnek1234
    24. 11. 2019 10:22 Zdeněk Mácha
    Dobrý den. Chtělo by to fotku, ale asi půjde o vlnovníka česnekového. Nechci se Vás nikterak dotknout, ale již několikrát zde byla prosba, aby se používala diakritikcká znaménka. Přeji hezký den
    24. 11. 2019 11:32 Michal Nohaj
    Dobrý den. Děkuji za odpověď. Omlouvám se za psaní bez diakritiky, psal jsem to v rychlosti z mobilu. Přiložil jsem pár fotek, snad pomůžou. Je to opravdu způsobeno Vlnovníkem česnekovým? Děkuji. Prodejce mi řekl, že to je kvůli špatnému uskladnění a dál se semnou nebavil. Měl jsem už od něj česnek a uskladňil jsem ho stejně jako tento a vydržel mi skoro do března. A ten mi nevydržel snad ani 2 měsíce. Děkuji za odpověďa radu.
    Michal Nohaj
    Česnek
    24. 11. 2019 20:56 Michal Nohaj
    Můžu se Vás zeptat, zda-li i podle fotek myslíte že to bude způsobeno vlnovníkem česnekovým?
    Děkuji 
    25. 11. 2019 9:33 Václav Kozák
    Dobrý den, jednoznačně se jedná o poškození vlnovníkem česnekovým. Otázkou však je, jestli k napadení došlo už u dodavatele během vegetace či uskladnění, nebo až u Vás. Problém je v tom, že vlnovník se šíří vzduchem podle posledních výzkumů až tisíce kilometrů. Bohužel se o tomto škůdci zatím ví jen velmi málo. Několikrát jsme se sami setkali s tím, že zákazníkovi vlnovník zlikvidoval celé balení česneku, zatímco jeho česnek zůstal nedotčen. Přitom stejné partie česneku jsme vyexpedovali někdy i tisíce balení a ostatní zákazníci problém neměli. My při produkci sadby uchováváme vzorky jednotlivých partií, proto lze posoudit, jestli k napadení došlo před expedicí,  nebo až po expedici u zákazníka. Proti mnohým chorobám a škůdcům jsou rostliny schopny vytvořit si obranné látky. Jednou z teorií tedy může být, že pokud se s vlnovníkem česnek setká už během vegetace, vytvoří si obranné látky a při skladování je lépe chráněn, zatímco vedle něho uskladněný česnek jiného původu chráněn není. Jisté je jen to, že si vlnovník vybírá nejen mezi odrůdami, ale právě často i jen některé stroužky v cibuli (jako ve vašem případě). Jestli je to obsahovými látkami jednotlivých stroužků, nebo jestli napadené stroužky mají okem neviditelné vstupní brány, zatímco nenapadené stroužky nikoliv, nejsme schopni říct.
    26. 11. 2019 7:22 Alois Juráň
    Dobrý den..jaká je tedy obrana?u sadby říkáte stačí sulka,ale jak uchovat ten konzumní?
    6. 12. 2019 19:16 Jan Kozák
    Toto je největší problém v domácnostech. Jistým návodem může být uchování česneku venku pod senem nebo prosypaný sušenými vonnými bylinami.

    Skladování

    1. 11. 2019 9:41 Zakladatel vlákna: stanislav sikora
    Koupil jsem od Vás větší množství sadbového česneku než ho potřebují na sázení.
    Vydrží mi ten zbytek na příští sázení ( podzim 2020 ), nebo ho musím upotřebit.
    Jestli vydrží, tak jak skladovat.
    Díky za radu. Sikora Stanislav
    2. 11. 2019 17:48 Jozef Sisak
    Patrite k šťastlivcom čo ziskali sadbu u Kozakovcov , ak mate prebytok , ktory predpokladam sa neda udžiať na sadbu 2020 tak stači tu uverejniť čo vam ostalo a  v akom množstve spolu s kontaktom na vas a mate po starosti .
    2. 11. 2019 18:46 Jan Kozák
    Do příštího podzimu Vám nevydrží. Co nevysadíte, to snězte.

    Vakuum a skladovatelnost

    7. 10. 2019 10:36 Zakladatel vlákna: Stanislav Pabyška
    Dobrý den pane Kozáku,
    zajímala by mě skladovatelnost česneku ke konzumaci ve vakuu? Ať již celých cibulí, tak rozdružených na stroužky? Pokud nedojde k porušení vakua, vydrží takto ošetřený česnek cca 6 měsíců a více? Máte nějakou zkušenost s touto praktikou?
    Díky za odpověď.
    S pozdravem Stanislav Pabyška
    7. 10. 2019 18:49 Jozef Sisak
    Na odpoveď a skusenosti som zvedavy aj ja . Materialovo som sa vybavil .
    7. 10. 2019 19:15 Jan Kozák
    Zatím jsem o tom neslyšel, ale možná by to fungovalo. Je třeba zkoušet a zkoušet.
    12. 10. 2019 14:58 Jozef Sisak
    Skladovateľnosť 6 mesiacov je nedostatočny cieľ ak  niektore odrody maju udavanu vyššiu hodnotu , pre zaujimavosť to aj  vyskušam čo to urobi s vlnovnikom ,problem je kontrola lebo pokus s mikroskopom bol neuspešný .

    Skladovaní sadby

    14. 8. 2019 10:02 Zakladatel vlákna: Martin Fešar
    Dobrý den
    Chtěl bych si u vás obědnat krabičku sadby z osmi druhy, jen mam strach jestli sadba vydrží do obdobi sadby případně jak sadbu skladovat?
    Děkuji za odpověď
    18. 8. 2019 20:19 Jan Kozák
    Sadbu stejně jako konzumní česnek je třeba skladovat na vzdušném stinném místě. Pro větší jistotu, že sadba nebude poškozena roztočem vlnovníkem česnekovým, doporučujeme sadbu co nejdříve rozdružit a namořit v Sulce. To je však u osmi odrůd po jedné cibuli dost pochybné. Takže bych to udělal tak: každých 14 dní pohmatem zjistil případné napadení a pouze v případě, že by se mi jevilo, že je něco napadené, bych tu Sulku v časném termínu použil. Nejpozději však v půlce října, pak by se stroužky předčasně probouzely k vegetaci.
    19. 8. 2019 16:06 Novák Ladislav
    Jak radí pan Kozák,co nejdříve rozdružit a namořit v Sulce.Jednotlivé rozdružené cibule vložit do sítěk od půlkilových citronů nebo jim podobných materiálů a samozřejmě pečlivě označit.Sám budu sázet asi 700 stroužků ze 7 odrůd a navrhovaným způsobem mořím vše najednou,pouze s tím rozdílem že sítky mám větší.Přeji mnoho pěstitelských úspěchů s pozdravem Novák.
    12345Starší >

    Kontakt E-mail, telefon, adresa

    Ing. Václav Kozák a Ing. Jan Kozák
    Chvojenec 75, 534 01 Holice
    IČO: 05439710
    Kontakt

    cesnek@cesnek.cz
    E-mail není určen k poradenství.
    Rádi Vám poradíme v diskusi.

    Obchodní podmínky
    Reklamační formulář

    Šlechtění česnekové sadby Grafika zpracována Odemne